Zeldzame Patek Philippe en Audemars Piguet horloges bij horlogeveiling

Afgelopen weekend behaalde veilinghuis Antiquorum een indrukwekkende omzet van €17,1 miljoen tijdens een tweedaagse horlogeveiling in Genève. Deze veiling, slechts één van de vele grote horlogeveilingen in de Zwitserse stad, werd gedomineerd door vijf zeldzame stukken van Patek Philippe en Audemars Piguet, elk met een waarde van een half miljoen dollar. Drie van deze horloges waren afkomstig uit één enkele collectie, bestaande uit 175 exemplaren.

Eén van de topstukken was een geelgouden Patek Philippe 1518 uit 1950, gegraveerd met de naam van de oorspronkelijke eigenaar, generaal Eduardo Hernandez Chazaro, een Mexicaanse generaal. De 1518 was Patek Philippe'seerste in serie geproduceerde eeuwigdurende kalenderchronograaf, waarvan slechts 281 exemplaren werden geproduceerd tussen 1941 en 1954.

De 1518 werd direct opgevolgd door de Patek Philippe Ref. 2499, geproduceerd tot begin jaren tachtig. Een geelgouden exemplaar uit de vierde serie uit 1982 behaalde dezelfde prijs als zijn oudere, zeldzamere voorganger. Dit was te danken aan een dubbel gesigneerde wijzerplaat van retailer Gubelin en het feit dat dit exemplaar nieuw was op de veilingmarkt.

Een tweede geelgouden 1518, uit 1946, werd aangeboden door de familie van de oorspronkelijke eigenaar en was daarmee een 'vers op de markt'-stuk. De wijzerplaat heeft door de jaren heen een champagnekleurig patina ontwikkeld, wat perfect aansluit bij de tint van de kast en armband.

Een uiterst zeldzame platina minutenrepeater van Audemars Piguet, met bescheiden afmetingen (29 mm x 37 mm), was ook onderdeel van de veiling. Dit horloge, oorspronkelijk verkocht in 1927, is één van de naar schatting 35 geproduceerde exemplaren, waarvan slechts enkele in platina. Het horloge werd voor het laatst geveild bij Sotheby'sin 2003.

Er was een 25 jaar oude Audemars Piguet Royal Oak Perpetual Calendar, één van de 272 roestvrijstalen exemplaren die tussen 1982 en 1998 werden geproduceerd. Hoewel de meeste voorzien waren van zwarte of zilveren wijzerplaten, is dit een zeldzaam exemplaar met een zalmkleurige wijzerplaat.

De veiling trok horlogeverzamelaars en liefhebbers van over de hele wereld, wat resulteerde in een levendige en competitieve biedsfeer. Deze veiling bevestigde de aanhoudende interesse in en waardering voor zeldzame en historisch belangrijke horloges, met name die van prestigieuze merken zoals Patek Philippe en Audemars Piguet.

Naast de eerder genoemde horloges werden er ook andere opmerkelijke stukken geveild, zoals een limited edition Rolex Daytona 'Paul Newman' en een zeldzame Breguet Tourbillon. Deze exemplaren droegen ook bij aan de indrukwekkende totale omzet van de veiling.

De succesvolle veiling benadrukt het belang van de horlogemarkt in Genève, een stad die bekendstaat om zijn rijke horlogegeschiedenis en luxe merken. Veilinghuizen zoals Antiquorum, Sotheby'sen Christie'sorganiseren regelmatig horlogeveilingen in de stad, waar zowel zeldzame vintage stukken als moderne meesterwerken onder de hamer gaan.

Deze veiling heeft niet alleen de aandacht gevestigd op de blijvende vraag naar zeldzame en waardevolle horloges, maar ook op het potentieel voor investeringen in deze markt. Verzamelaars en investeerders blijven aandacht besteden aan veilingen zoals deze, op zoek naar unieke stukken die in waarde zullen stijgen en een solide langetermijninvestering zullen blijken te zijn.

In de toekomst zullen horlogeveilingen in Genève en andere belangrijke steden wereldwijd naar verwachting blijven floreren, aangezien liefhebbers en verzamelaars hun passie voor bijzondere uurwerken voortzetten en blijven investeren in zeldzame en historische stukken.

Lijst van enkele stukken:

  • Bovet - The Shakespearian Tragedy: Zeer fraai en belangrijk 18K gouden en geëmailleerd parelgezet horloge, gemaakt voor de Chinese markt. Geschatte waarde: CHF 50.000 - 100.000

  • Ilbery - Chinese Gentleman Dressed in Formal Court Costume: Zeer fraai en uiterst zeldzaam 18K gouden en geëmailleerd, parelgezet, centrum-seconde horloge met duplex echappement. Geschatte waarde: CHF 60.000 - 100.000

  • Ilbery - Gemaakt voor de Chinese markt: Fraai en zeer zeldzaam 18K gouden, geëmailleerd en parelgezet zakhorloge met duplex echappement. Geschatte waarde: CHF 60.000 - 100.000

  • Unsigned - L'Escarpolette: Fraai en zeldzaam 18K gouden kwartierrepetitie horloge met vijf automaten. Geschatte waarde: CHF 30.000 - 50.000

  • Breguet: Zeer fraai en zeldzaam 18K gouden en geëmailleerd, parelgezet, kwartierrepetitie centrum-seconde muzikaal horloge met automaat-scène. Geschatte waarde: CHF 70.000 - 140.000

  • Piguet & Capt - Basket of Flowers: Zeer fraai en belangrijk gouden en geëmailleerd, parelgezet, snuifdoos met een verborgen horloge en automaat. Geschatte waarde: CHF 70.000 - 130.000


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Sago Swimwear Saint-Tropez - luxe badkleding & uniek design! In de kijker

In de charmante straten van Saint-Tropez, lang erkend als het toevluchtsoord van de welgestelden en beroemdheden, heeft een opvallend nieuw merk zi...