Sotheby s vestigt twee wereldrecords met een robijn en roze diamant

Sotheby'sNew York heeft vandaag twee wereldrecords voor edelstenen gevestigd, een voor een 55,22 karaat robijn uit Mozambique genaamd 'Estrela de Fura 55.22' en de ander voor een 10,57 karaat fancy purperroze diamant, 'de Eeuwige Roze'. Beide edelstenen werden verkocht voor een identieke prijs van €29,6 miljoen.

Dit is de eerste keer in de veilinggeschiedenis dat twee stenen in één verkoop prijzen van meer dan €25 miljoen hebben opgebracht, aldus het veilinghuis. De robijn zette een record voor elke gekleurde edelsteen op de veiling. De roze diamant bracht ongeveer €2,8 miljoen per karaat op, een nieuwe prijs per karaat voor de kleurgraad. Beide partijen waren gegarandeerd te verkopen en werden gesteund door onherroepelijke biedingen.

Het veilinghuis heeft aangegeven dat de robijn naar een privéverzamelaar in het Midden-Oosten is gegaan, zonder de presale schattingen te onthullen.

Het Amerikaanse edelstenen laboratorium beschrijft de robijn als 'ongeëvenaard uniek en belangrijk' en voegt eraan toe dat het 'verreweg de grootste robijn van dergelijke kwaliteit is die ooit uit Mozambique is voortgebracht'.

De diamant, die door De Beers in de Damtshaa-mijn in Botswana is gewonnen, overtreft ver de vorige hoge prijs voor een diamant van dezelfde variëteit, €16,9 miljoen, behaald bij Sotheby'sHong Kong, door een voorbeeld van 10,64 karaat.

Het Gemologisch Instituut van Amerika beschreef de diamant als 'een verbluffend exemplaar; een van de grote wonderen van de natuur, getransformeerd door kunst en vernuft'.

Vanwege de 'gewelddadige en chaotische' gebeurtenissen die aanleiding geven tot een diamant, zegt de veilingmeester, worden er vaak andere mineralen of insluitsels in opgesloten of veroorzaakt het te breken in kleinere fragmenten, dus het is 'onvoorstelbaar zeldzaam' om er een te vinden die groter is dan 10 karaat en vrij van dergelijke onzuiverheden.

Bijna 90 kavels werden verkocht tijdens de veiling van Sotheby'sMagnificent Jewels, die de meest lucratieve sieradenverkoop van de veilingmeester werd nadat een totale prijs van bijna €81,6 miljoen was gerealiseerd.

Naast de Estrela de FURA en de Eeuwige Roze stenen werden er nog verschillende andere prominente stukken verkocht, wat bijdroeg aan de indrukwekkende totale verkoop. Een paar andere hoogtepunten van de veiling waren onder andere:

  • 'De Hertogin van Windsor Diamant': een 19,77 karaat, D kleur, VVS1 diamantring die toebehoorde aan de voormalige Amerikaanse socialite Wallis Simpson, de Hertogin van Windsor. Deze ring bracht €4,1 miljoen op, ruim boven de presale schatting van €3 miljoen.

  • 'De Nieuwe Ster': een ongebruikelijke ster saffier van 287,42 karaat, een van de grootste ooit ontdekt, verkocht voor €3,7 miljoen. Dit brak het vorige record voor een ster saffier, dat in 2018 voor €2,4 miljoen werd verkocht.

  • 'De Keizerlijke Emerald': een 97,34 karaat emerald uit Colombia, bekend om zijn uitzonderlijke kwaliteit en grootte, ging voor €2,7 miljoen.

Sotheby'sheeft aangegeven dat de uitkomst van deze veiling toont aan dat er een sterke wereldwijde vraag is naar zeldzame en waardevolle edelstenen. De veiling trok biedingen uit meer dan 30 landen, met een sterke deelname uit Azië en het Midden-Oosten.

'Het succes van deze verkoop getuigt van de blijvende allure van gekleurde edelstenen van buitengewone kwaliteit en herkomst,' zei Catherine Fournier-Bourdier, de wereldwijde hoofd van Sotheby'sJuwelenafdeling. 'Dit is een krachtig bewijs van het vertrouwen in de markt en de onverzadigbare vraag naar stukken van uitzonderlijke schoonheid en zeldzaamheid.'

Met de verkoop van de robijn 'Estrela de FURA 55.22' en de roze diamant 'de Eeuwige Roze', evenals de vele andere spectaculaire stukken, heeft Sotheby'sopnieuw bewezen dat het een marktleider is in de wereld van fijne sieraden veilingen.

Naast de verbluffende opbrengsten en records, valt ook de toenemende betrokkenheid van Sotheby'sop bij maatschappelijke kwesties en duurzaamheidsinspanningen. Een deel van de opbrengsten van de verkoop van de Estrela de FURA zal bijvoorbeeld worden toegewezen aan de oprichting van de Fura Trainingsacademie. Dit initiatief heeft als doel de toegang tot onderwijs en technische training op het gebied van mijnbouw, techniek, timmerwerk en landbouw te bevorderen.

Daarnaast vestigt de verkoop van de Estrela de FURA de aandacht op de potentie van Mozambique als belangrijke bron voor edelstenen, wat op lange termijn aanzienlijke sociaaleconomische voordelen kan opleveren voor het land.

De veiling markeert een veranderend landschap in de edelstenenwereld, met een duidelijke verschuiving naar de waardering van gekleurde edelstenen zoals robijnen en gekleurde diamanten, die voorheen vaak ondergewaardeerd waren in vergelijking met hun kleurloze tegenhangers. Het succes van de verkoop onderstreept het groeiende wereldwijde bewustzijn en waardering voor de zeldzaamheid en schoonheid van deze unieke edelstenen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Sago Swimwear Saint-Tropez - luxe badkleding & uniek design! In de kijker

In de charmante straten van Saint-Tropez, lang erkend als het toevluchtsoord van de welgestelden en beroemdheden, heeft een opvallend nieuw merk zi...