Roger Dubuis onhult Excalibur Sorayama Monobalancier

Roger Dubuis heeft altijd zijn inspiratie gehaald uit de meest onverwachte oorden. Daarbij gaat het met name om samenwerkingen met wereldberoemde stedelijke cultuurkunstenaars die haar waarden delen: non-conformisme, radicale expertise en avant-garde. Roger Dubuis, altijd gedreven door de wens om revolutionaire meesterwerken te creëren, is trots om het derde Urban Culture Tribe-uurwerk te onthullen: de Excalibur Sorayama Monobalancier (MB).

De wereldberoemde Japanse kunstenaar Hajime Sorayama, een echte pionier in zijn kunst, inspireert zijn tijdgenoten al tientallen jaren. Door zijn 'Sexy Robots', hyperrealistische cyberpin-ups, te creëren, heeft hij conventies overtreden en tradities door elkaar geschud. Haar talent is erkend met talloze prijzen en haar genialiteit heeft haar in staat gesteld om samen te werken met de grootste namen in haute couture, technologie en muziek. Omdat de beroemde illustrator zich uitsluitend bezighoudt met projecten waarbij hij de grenzen van zijn kunst moet verleggen, nodigde Roger Dubuis hem uit voor de Manufacture, om de creatieve uitdaging aan te gaan om de astrale signatuur van Hues opnieuw te interpreteren. Door deze unieke kans te grijpen om zijn kenmerkende realistische en expressieve stijl te bezielen, heeft de visionaire kunstenaar een uurwerk gecreëerd dat twee radicale werelden samenvoegt. Hyperperformant, hyperinspirerend, hyperhypnotisch... Het resultaat is een waar kunstwerk voor de pols.

Hypnotische kunst aan de pols

Roger Dubuis, altijd klaar om zichzelf opnieuw uit te vinden, besloot begin 2022 zijn eigen kunstwerk, de Excalibur Monobalancier, opnieuw te bekijken. De heldere, strakke lijnen van de kast en het uurwerk geven een groter gevoel van diepte, terwijl de kenmerkende ster evolueert om vrij boven de loop te zweven. Met deze nieuwe evolutie zet het uurwerk zijn opmars voort, terwijl het de droompagina vormt voor Sorayama's creativiteit.

Door een hyperexpressieve en verfijnde interpretatie van de Excalibur MB te leveren, koos de kunstenaar de kant van provocatie en brak hij met de esthetische codes van het Huis. Zachte lijnen en algehele glans vervagen de scherpe randen en contrasterende afwerkingen die kenmerkend zijn voor Roger Dubuis uurwerken. Sorayama heeft ook elementen uit zijn eigen iconische ontwerpen verwerkt, zoals blijkt uit het gepolijste titanium dat is geïnspireerd op zijn 3D-sculpturen. Om de gewenste schittering te reproduceren en deze sublieme esthetiek te bereiken, moesten de zeer ervaren horlogemakers van het Maison specifieke processen ontwikkelen.

Dit is een primeur voor het Maison, dat de extreme prestatie heeft geleverd om het titanium dat de kast en de armband siert, volledig te polijsten. In zijn verlangen om het lichtspel op het uurwerk te vermenigvuldigen, heeft Hajime Sorayama ook de microrotor van Roger Dubuis verbeterd met een hypnotiserend moiré-effect om een ​​optische illusie te creëren die wordt gegenereerd door de vloeiende en natuurlijke bewegingen van de pols. Dit boeiende en onophoudelijke golvende effect, een primeur voor zowel de kunstenaar als het Maison, vergde maanden van prototyping in de werkplaatsen van de Manufacture, om de juiste combinatie van materialen, decoraties en afwerkingen te vinden. Het eindresultaat is een concentraat van virtuositeit.

Enerzijds maakte een traditionele guilloché-techniek die drie uur uitvoering vergde op specifieke onderdelen van de microrotor het mogelijk om een ​​uiterst precieze optimale opening te creëren tussen elke lijn van het decoratieve patroon. Aan de andere kant heeft de fabrikant een innovatief assemblageproces gebruikt dat bestaat uit het plaatsen van de gestempelde saffierwijzerplaat boven de opnieuw bezochte microrotor.

Volgens Sorayama is het resultaat de perfecte gemeenschap van twee kunstenaars: “De Excalibur Sorayama MB is de ideale fusie van twee universums, waarbij elke handtekening, zowel die van Roger Dubuis als die van mij, met het blote oog herkenbaar is. Het is fantastisch dat we dit hyperexpressieve uurwerk tot leven hebben kunnen brengen. Door onze grenzen te verleggen, hebben we een uniek moiré-effect en een uitzonderlijk meesterwerk gecreëerd.

Een hyper-mechanisme ontworpen voor ultieme prestaties

Een ware artistieke en technische schat, de Excalibur Sorayama MB herbergt een automatisch kaliber dat onlangs heeft geprofiteerd van verschillende mechanische en esthetische verbeteringen. In hun zoektocht naar hyperprestaties hebben de ingenieurs van Roger Dubuis de gangreserve van het kaliber RD720SQ verhoogd tot 72 uur. Ze hebben ook de microrotor geoptimaliseerd om trillingen te verminderen en de traagheid van de balans verdubbeld om de stabiliteit te verbeteren en de gevoeligheid voor schokken te verminderen. Evenzo zijn de efficiëntie en energietransmissie verhoogd dankzij een nieuw smeermiddel en de geoptimaliseerde vorm van het echappement, gecombineerd met verstelbare peddels, allemaal gemaakt van diamant-gecoat silicium (DCS, diamant op silicium).

Deze criteria van ambachtelijke uitmuntendheid zijn gestempeld met de Poinçon de Genève, een van de meest exclusieve horlogemakerscertificaten. Dit hypergeavanceerde meesterwerk van Roger Dubuis is ook uitgerust met de eerste klasse 5 titanium armband met het QRS-snelkoppelingssysteem, dat comfort en personalisatie combineert. Dit exclusieve kunstwerk is gehuisvest in een kast van 42 mm die ook is gemaakt van titanium van klasse 5 en is gelimiteerd tot 28 stuks.

Je kan dit prachtig uurwerk vinden op 2 verschillende plaatsen in Belgie:

Propsper, Rue Dansaert 101, Brussel

Ginotti, Appelmansstraat 3, Antwerpen

Prijs: 68.500 Euros

 

Sago Swimwear Saint-Tropez: luxe badkleding & uniek design! In de kijker

In de charmante straten van Saint-Tropez, lang erkend als het toevluchtsoord van de welgestelden en beroemdheden, heeft een opvallend nieuw merk zi...