Maandag - 30 Jan 2023

Aanmelden

Patek Philippe Magpie's schatnestklok

Patek Philippe Magpie's schatnestklok

Als je bankrekeningen aanzienlijk meer dan €2,3 miljoen hebt, waarom koop je dan geen schattige klok ondertekend door Patek Philippe. Dit lijkt misschien gewoon een ander bewijs van waanzin, maar de waarheid is dat wat we hier hebben miniatuurkunst is.

Genaamd Magpie's Treasure Nest Clock, werd een van de kostbaarste stukken ooit ontworpen door Patek Philippe onlangs geveild voor maar liefst HK €18,04 miljoen (of €2,3 miljoen) in Honk Kong. Het volstaat te zeggen dat de geschatte prijs voor het stuk, tussen HK €3 miljoen en HK €5 miljoen, sterk werd overtroffen. Met een afmeting van 20,5 inch weegt dit interessant ogende stuk ongeveer 33,2 lbs, zoals beschreven in de productcatalogus van Sotheby. Het ontwerp toont een ekster die een jonge vogel voedt die in een nest rust.

De basis van het uurwerk daarentegen was gesneden uit calciet, agaat, onyx en andere materialen. Het kunstwerk is verder bezet met 24,95 karaat diamanten en 13,17 karaat robijnen, de meeste gevonden op de gebeeldhouwde bloemen. Een enorme, verbluffend ogende blauwe ovale tanzaniet hangt aan de snavel van de ekster, met een gewicht van 104,75 karaat. De prachtige klok maakt nu deel uit van de collectie van een Aziatische koper, anoniem bewaard.

Met deze verkoop heeft Sotheby een nieuw record gemarkeerd, aangezien de verkoop van mooie horloges op 7 april in Hong Kong was gestegen tot een verbijsterende HK €221,5 miljoen (ongeveer €28,5 miljoen), de hoogste verkoop ooit in de betreffende categorie.