Oyster Perpetual Cosmograph Daytona - een icoon van Rolex herleeft

Het is een genoegen om een uitgebreid artikel te presenteren over de Oyster Perpetual Cosmograph Daytona, een icoon in de horlogewereld. Dit horloge, dat bekend staat om zijn kenmerkende stijl en voortreffelijke prestaties, heeft een status bereikt die verder gaat dan alleen de racecircuits. Ter ere van de 60e verjaardag van de Cosmograph Daytona heeft Rolex besloten om de legende voort te zetten door de hele reeks te vernieuwen, met wijzigingen in zowel de kast, de wijzerplaat als het uurwerk. Deze vernieuwingen zijn een herinnering aan het feit dat de zoektocht naar uitmuntendheid een race zonder eindstreep is.

De wijzerplaat van de Cosmograph Daytona is opnieuw in balans gebracht met aangepaste en gerestylede uurmarkeringen en tellerringen. De subtiele combinaties van kleuren en afwerkingen benadrukken het contrast tussen de wijzerplaat en de tellers, of hun ringen, wat resulteert in een harmonieuzer aspect van de Cosmograph Daytona en een modernere uitstraling. De kast van het horloge is ook vernieuwd, met sierlijke lichtlijnen die elegant worden weerspiegeld door de zijkanten van de nieuw vormgegeven middenkast. Op versies met een Cerachrom-bezel in keramiek is de bezel omrand door hetzelfde metaal als de kast.

Een van de meest opvallende nieuwe versies van de Cosmograph Daytona is de versie van 950 platina. Deze versie, die herkenbaar is aan de ijsblauwe wijzerplaat, heeft een rotor gemaakt van 18 kt geelgoud die zichtbaar is voor de drager door de transparante kastachterkant van saffier. Dit is een primeur voor de Oyster Perpetual-collectie. Platina, dat wordt beschouwd als het edelste metaal, valt op door zijn unieke helderheid. Dit zeldzame en kostbare metaal is een van de dichtste en moeilijkst te bewerken metalen en staat bekend om zijn uitzonderlijke corrosiebestendigheid. Rolex gebruikt alleen 950 platina, een legering bestaande uit 950 ‰ platina en een specifieke dosis ruthenium, met een zorgvuldige afwerking die door het merk zelf wordt uitgevoerd.

De Cosmograph Daytona is uitgerust met kaliber 4131. Dit nieuwe chronograafuurwerk, dat volledig is ontwikkeld en geproduceerd door Rolex, bouwt voort op kaliber 4130. Het werd onthuld in 2023 en bevat een aantal van de belangrijkste innovaties die Rolex in zijn uurwerken heeft aangebracht, zoals het Chronergy-echappement om energieverlies te verminderen (naast andere voordelen), de Paraflex-schokdempers die het hart van het uurwerk beschermen, en een geoptimaliseerde kogellager voor een verbeterde automatische opwinding. Dit kaliber heeft een nieuw uiterlijk kenmerk voor het merk: een opengewerkte rotor enexclusieve Rolex Côtes de Genève-decoratie op de bruggen – een herinterpretatie van de iconische afwerking in de traditionele Zwitserse uurwerken.

Ter ere van de 100ste verjaardag van de 24 uur van Le Mans heeft Rolex een originele versie van zijn legendarische chronograaf uitgebracht. Dit nieuwe horloge van 18 kt witgoud heeft een Cerachrom-bezel van zwarte keramiek. Het cijfer ‘100’ dat in rode keramiek op de tachymetrische schaal staat, doet denken aan het honderdjarig bestaan van de race. De hagelwitte tellers, waarvan het design is geïnspireerd op een traditionele Rolex-wijzerplaat, vormen een duidelijk contrast met de helderzwarte wijzerplaat. De Oyster-kast heeft een transparante kastachterkant en komt op een Oyster-band. Dit originele horloge is uitgerust met een exclusief uurwerk, kaliber 4132, waarmee de uren van de chronograaffunctie over een tijdsbestek van vierentwintig uur kunnen worden geteld – een andere knipoog naar de race – in plaats van de gebruikelijke twaalf uur. Dit uurwerk bevat het Chronergy-echappement, Paraflex-schokdempers en bruggen die zijn gedecoreerd met Rolex Côtes de Genève-motieven. De opengewerkte rotor van 18 kt geelgoud is voorzien van een geoptimaliseerde kogellager. Net als alle Rolex-horloges is deze speciale versie van de Oyster Perpetual Cosmograph Daytona voorzien van de Superlative Chronometer-certificering, een garantie voor uitmuntende prestaties aan de pols.

De Oyster Perpetual Cosmograph Daytona van platina met een ijsblauwe wijzerplaat en een Oyster-band heeft een kastanjebruine Cerachrom bezel met een tachymetrische schaal. Dit model heeft een ijsblauwe wijzerplaat met spiraalvormige tellers, geappliqueerde uurmarkeringen van 18 kt goud en wijzers met een Chromalight-display, een duidelijk zichtbaar, lichtgevend materiaal. De centrale secondewijzer zorgt voor een nauwkeurige aflezing tot op 1/8 van een seconde, terwijl de twee tellers op de wijzerplaat de verstreken tijd in uren en minuten weergeven. Hierdoor kunnen coureurs nauwkeurig hun rondetijden bijhouden en hun strategie bepalen.

Een belangrijk onderdeel van de identiteit van het model is de bezel met een gevormde tachymetrische schaal om gemiddelde snelheden te meten, tot wel 400 kilometer (of mijl) per uur. De Cerachrom-bezel uit één stuk hightech keramisch materiaal biedt een aantal voordelen: hij is corrosiebestendig, vrijwel krasbestendig en de kleur wordt niet beïnvloed door UV-stralen. Deze extreem duurzame bezel heeft ook een buitengewoon goed leesbaretachymetrische schaal, dankzij een dun laagje platina dat op de cijfers en schaalverdelingen is aangebracht met behulp van een PVD-proces. De Cerachrom-bezel is gemaakt uit één stuk en drukt het horlogeglas stevig tegen de middenkast, waarmee de waterdichtheid wordt gegarandeerd.

Het zeldzame en kostbare platina valt op door zijn zilverachtige witheid en levendige helderheid. Het is een van de compactste en zwaarste metalen ter wereld en kenmerkt zich door unieke chemische en fysische eigenschappen, zoals een uitzonderlijke corrosiebestendigheid. Paradoxaal genoeg is platina ook zacht, elastisch en zeer buigzaam, wat het bewerken en polijsten extra moeilijk maakt en een extreem hoge mate van vaardigheid vereist. Rolex gebruikt altijd 950 platina, een legering die bestaat uit 950‰ (promille) platina die zorgvuldig vervaardigd wordt door de fijnmetaalbewerkers van Rolex. De edelste metalen voor de mooiste horloges.

De Oyster-band is een perfecte balans van vorm en functie. Het ontwerp, de ontwikkeling en de productie van Rolex-horlogebanden en -sluitingen, alsmede de strenge tests waar zij aan worden onderworpen, vereisen geavanceerde hightech. En zoals bij alle onderdelen van het horloge, garanderen esthetische controles door het menselijk oog een onberispelijke schoonheid. Deze bijzonder robuuste en comfortabele metalen band met zijn brede, platte, driedelige schakels, die eind jaren 1930 werd geïntroduceerd, blijft de meest universele horlogeband in de Oyster-collectie.

De Oyster Perpetual Cosmograph Daytona, met referentie 126506, heeft een Oyster-kast van 40 mm gemaakt van platina. De middenkast is uit één stuk gemaakt, met een vastgeschroefde achterkant en opwindkroon. De kastanjebruine keramische Cerachrom-bezel uit één stuk heeft gevormde cijfers en schaalverdelingen. Het horloge is waterdicht tot 100 meter en heeft een krasbestendig saffierglas. Het uurwerk is een Perpetual, mechanische chronograaf, met automatische opwinding en een kaliber 4131, geproduceerd door Rolex. De precisie is -2/+2 sec/dag, na plaatsing in de horlogekast. De functies omvatten gecentreerde uur- en minuutwijzers, een kleine secondewijzer op 6 uur, een chronograaf met gecentreerde wijzer, een 30-minutenteller op 3 uur en een 12-uurteller op 9 uur. Het horloge heeft een gangreserve van ongeveer 72 uur. De band is een Oyster-band, gemaakt van massieve driedelige schakels van platina. De sluiting is een Oysterlock-veiligheidsvouwsluiting met een comfortabele 5 mmEasylink-verlengschakel. De ijsblauwe wijzerplaat is voorzien van zeer goed afleesbare Chromalight-display met langdurige blauwe luminescentie. Het horloge heeft de Superlative Chronometer (COSC- + Rolex-certificering na plaatsing in horlogekast) certificering.

Oyster Perpetual Cosmograph Daytona

  • Kastmodel: Oyster, 40 mm, platina
  • Oyster-constructie: Middenkast uit één stuk, vastgeschroefde achterkant en opwindkroon
  • Diameter: 40 mm
  • Materiaal: Platina
  • Bezel: Kastanjebruine keramische Cerachrom-bezel uit één stuk met gevormde cijfers en schaalverdelingen
  • Opwindkroon: Geschroefd, Triplock drievoudig waterdicht systeem
  • Horlogeglas: Krasbestendig saffierglas
  • Waterdichtheid: Waterdicht tot 100 meter
  • Uurwerk: Perpetual, mechanische chronograaf, automatische opwinding
  • Kaliber: 4131, Manufactuur Rolex
  • Precisie: -2/+2 sec/dag, na plaatsing in horlogekast
  • Functies: Gecentreerde uur- en minuutwijzers, kleine secondewijzer op 6 uur. Chronograaf met gecentreerde wijzer, 30-minutenteller op 3 uur en 12-uurteller op 9 uur. Secondenstop voor nauwkeurige tijdsinstelling
  • Oscillator: Paramagnetische blauwe Parachrom-spiraalveer. Performante Paraflex-schokdempers
  • Opwinding: Bidirectionele automatische opwinding via de Perpetual rotor
  • Gangreserve: Ongeveer 72 uur
  • Band: Oyster, massieve driedelige schakels
  • Materiaal: Platina
  • Sluiting: Oysterlock-veiligheidsvouwsluiting met comfortabele 5 mm Easylink-verlengschakel
  • Wijzerplaat: IJsblauw
  • Details: Zeer goed afleesbare Chromalight-display met langdurige blauwe luminescentie
  • Certificering: Superlative Chronometer (COSC- + Rolex-certificering na plaatsing in horlogekast)


Dit zijn de technische specificaties en mechanische details van de Oyster Perpetual Cosmograph Daytona. Het horloge is zorgvuldig ontworpen en vervaardigd met hoogwaardige materialen en geavanceerde uurwerktechnologie om uitstekende prestaties en betrouwbaarheid te garanderen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Sago Swimwear Saint-Tropez - luxe badkleding & uniek design! In de kijker

In de charmante straten van Saint-Tropez, lang erkend als het toevluchtsoord van de welgestelden en beroemdheden, heeft een opvallend nieuw merk zi...