Louis Vuitton's Tambour innovatie in luxe horlogemakerij 2023

Wanneer sterren zoals Bradley Cooper en Michael Fassbender zich verzamelen om de lancering van een nieuw horloge te vieren, weet je dat er iets bijzonders aan de hand is. Vorige maand was het Musée d'Orsay in Parijs het toneel van de onthulling van Louis Vuitton's nieuwste uurwerk, waarbij deze beroemdheden door de galerijen van het museum wandelden, de legendarische impressionistische schilderijen bewonderden en tegelijkertijd het nieuwe luxe sportieve horloge droegen.

Jean Arnault, de jongste telg van de Arnault-familie en verantwoordelijk voor de horlogeafdeling, sprak over de nieuwe richting die hij heeft ingeslagen in de horlogegeschiedenis van Louis Vuitton. Het merk produceert al ruim 20 jaar horloges, variërend van mode-items met het bekende logo tot speciale uurwerken gemaakt bij LV's La Fabrique de Temps nabij Genève. Hier verkent het team de wereld van hoogwaardige horlogemakerij met gelimiteerde edities en unieke stukken, waarbij ze gebruik maken van indrukwekkende automaten en onverwachte mechanieken.

De Tambour-collectie bevindt zich tussen deze twee uitersten. Het ontwerp van deze collectie, geïnspireerd door traditionele trommelvormige kisten die werden gebruikt om sigaren in te bewaren en te vervoeren, straalt een nonchalante elegantie uit. De ronde kast met uitlopende zijkanten geeft een architecturale benadering van dimensie en proportie weer.

Jean Arnault's visie is duidelijk: "We veranderen onze hele filosofie ten opzichte van horloges." Hij beschrijft hoe horloges eerder werden gegroepeerd met alle andere producten van het luxe merk. Maar horloges kunnen niet reageren op een halfjaarlijkse modecyclus. Het duurt veel langer om een horloge te creëren. Nu, bevrijd van die cyclus, kan de horlogeafdeling zich concentreren op echte vakmanschap en expertise.

De focus ligt nu op de Tambour, die in 2002 werd geïntroduceerd. Jean en zijn team hebben enkele aspecten van het originele ontwerp aangepakt, zoals de dikte van de kast. Het resultaat is een dunnere kast van 8,3 mm (oorspronkelijk 13-14 mm), een geïntegreerde armband en het verwijderen van de bandaanzetten. Met een diameter van 40 mm is het horloge geschikt voor zowel mannen als vrouwen.

Wat maakt dit horloge zo uniek in een markt vol luxe sportieve horloges? Louis Vuitton heeft al zijn expertise in dit ene horloge gestopt. Het is het enige horloge in hun collectie voor de nabije toekomst. Ze gaan terug naar de essentie van hun horlogemakerij en bouwen van daaruit verder. Het horloge heeft een tijdloos en tegelijkertijd modern ontwerp, met vloeiende lijnen die worden weerspiegeld in de subtiele zandgestraalde lunette en de minimalistische wijzerplaat met vijf verschillende afwerkingen.

De eerste twee stalen versies die deze maand worden gelanceerd, zijn een model in zilvergrijs en een diepblauwe editie. Beide zijn interessante keuzes voor dagelijks gebruik. Het gloednieuwe chronometer-gecertificeerde automatische uurwerk werd gecreëerd door La Fabrique du Temps in samenwerking met de bewegingsspecialisten van Le Cercle des Horlogers. Dit resulteerde in een slanker, krachtiger mechanisme. Het uurwerk is prachtig afgewerkt en bevat interpretaties van de visuele codes van het huis.

Sago Swimwear Saint-Tropez: luxe badkleding & uniek design! In de kijker

In de charmante straten van Saint-Tropez, lang erkend als het toevluchtsoord van de welgestelden en beroemdheden, heeft een opvallend nieuw merk zi...