Issey Miyake FW24 collectie verenigt vorm en functie

Het modehuis Issey Miyake staat bekend om zijn vernieuwende benadering van design, waarbij esthetiek en gebruiksgemak op inventieve wijze samenkomen. In de Herfst/Winter-collectie van 2024 (FW24) zet het label deze traditie voort door een reeks kledingstukken te presenteren die niet alleen opvallen door hun uiterlijk, maar ook door hun functionaliteit. Met een combinatie van gedurfde patronen, experimentele stoffen en een focus op draagcomfort, illustreert de FW24-collectie perfect hoe mode ontworpen kan worden voor het moderne leven.

De collectie is geïnspireerd op de natuurlijke vormen en structuren die men in de omgeving kan vinden, wat zich vertaalt in vloeiende silhouetten en organische lijnen. Deze natuurlijke invloeden worden gecombineerd met de nieuwste technologieën in textielproductie, waarmee Issey Miyake een reputatie heeft opgebouwd als pionier in de modewereld. Bijzonder aan deze collectie is de introductie van innovatieve materialen die niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook bijdragen aan de duurzaamheid en het comfort van de kledingstukken.

Een belangrijk aspect van de FW24-collectie is het gebruik van een baanbrekend nieuw weefproces, dat het mogelijk maakt om kleding te creëren die zich aanpast aan verschillende lichaamsvormen zonder in te leveren op stijl. Dit proces benadrukt de filosofie van Issey Miyake dat kleding functioneel moet zijn en de drager moet ondersteunen in hun dagelijkse bezigheden. De kledingstukken bewegen moeiteloos mee met het lichaam en bieden een ongeëvenaard comfort, zonder dat dit ten koste gaat van een verfijnde look.

Het kleurenpalet van de collectie is zowel rijk als ingetogen en bestaat uit kleuren die herinneren aan de aarde, de lucht en waterlichamen. De ontwerpers hebben tinten als diepblauw, grijs en groen op een subtiele manier verwerkt, waardoor kledingstukken zowel in een formele als informele setting gedragen kunnen worden. Deze veelzijdigheid is kenmerkend voor de collectie en belichaamt de visie van het merk op de toekomst van mode.

Verder valt op dat er in de FW24-collectie veel aandacht is voor detail en afwerking. Innovatieve vouwtechnieken en asymmetrische coupes zorgen voor een dynamische uitstraling die de grenzen van traditionele mode overstijgt. Toch blijven de ontwerpen trouw aan de minimalistische roots van het merk, waarbij elk element zorgvuldig is gekozen om zowel functioneel als esthetisch te zijn.

De presentatie van de collectie vond plaats in een ruimte die was ontworpen om de relatie tussen de kleding en de drager te accentueren. Door gebruik te maken van interactieve elementen konden bezoekers ervaren hoe de kledingstukken aanvoelden en bewogen. Dit gaf een extra dimensie aan de show en benadrukte het interactieve karakter van de kleding.

Issey Miyake staat bekend om zijn benadering waarbij het esthetische naadloos samengaat met het praktische, iets wat duidelijk naar voren komt in de FW24-collectie. Het is een collectie die niet alleen de identiteit van het merk weerspiegelt, maar ook de behoeften van de hedendaagse consument. Met de FW24-collectie bewijst Issey Miyake wederom dat het mogelijk is om hoge mode te combineren met alledaagse functionaliteit.

Sinds de oprichting in 1970 door de Japanse ontwerper Issey Miyake, heeft het gelijknamige modehuis altijd aan de voorhoede gestaan van technologische innovatie en ontwerpoplossingen. Miyake zelf, die geen traditionele modeopleiding had gevolgd, was gefascineerd door het idee om kleding te maken die zowel mooi als nuttig was. Zijn benadering van mode was revolutionair, waarbij hij traditionele Japanse esthetiek combineerde met nieuwe materialen en productietechnieken. Een van zijn meest opmerkelijke innovaties was de ontwikkeling van het pleating proces, waarbij stoffen zo werden behandeld dat ze permanent geplooid bleven, ongeacht hoe ze werden gewassen of gedragen.

De FW24-collectie is dus in vele opzichten een eerbetoon aan Miyake’s erfgoed, doordat het vooruitstrevende ontwerp aanhoudt en naadloos integreert met praktische toepassingen. Elk kledingstuk in de collectie weerspiegelt een diepe waardering voor vakmanschap en aandacht voor detail, twee kenmerken die synoniem staan voor het merk.

In de wereld van de mode wordt technologie steeds belangrijker. Issey Miyake heeft deze trend omarmd door samen te werken met technici en wetenschappers om materialen te ontwikkelen die zowel esthetisch als functioneel superieur zijn. Naast het nieuwe weefproces dat in de FW24-collectie wordt gebruikt, heeft Issey Miyake bijvoorbeeld ook gewerkt met technieken zoals 3D-steam stretching en A-POC (A Piece Of Cloth) – processen die een revolutie teweeg hebben gebracht in hoe kleding wordt vervaardigd en ontworpen. Deze technieken stellen het merk in staat om complexe vormen en structuren te creëren die voorheen onmogelijk waren te realiseren met traditionele methoden.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Sago Swimwear Saint-Tropez - luxe badkleding & uniek design! In de kijker

In de charmante straten van Saint-Tropez, lang erkend als het toevluchtsoord van de welgestelden en beroemdheden, heeft een opvallend nieuw merk zi...