Maandag - 30 Jan 2023

Aanmelden

Dit surrealistische Cartier horloge is net verkocht voor 1,5 miljoen dollar

Een Cartier London Crash uit 1967 is zojuist verkocht

Dit horloge ziet er misschien uit als een Dalí-schilderij uit de jaren dertig, maar de prijs is puur 2022. Een Cartier London Crash uit 1967 is zojuist verkocht voor €1,5 miljoen, bijna het dubbele van de hoge schatting en een nieuw wereldrecord. Het 18-karaats geelgouden uurwerk is een van de vroegste edities die op de veiling zijn gekomen, volgens Loupe This, het relatief nieuwe online veilinghuis dat de verkoop leidde.

„De crash heeft een reputatie als een gewild horloge dat niet vaak door Cartier wordt uitgebracht,” schreef Eric Ku, mede-oprichter van Loupe This, over het horloge. „Met zijn mysterieuze oorsprongsverhaal en extreme zeldzaamheid is het al snel het favoriete uurwerk van elke Cartier-kenner geworden om over te fawn. ” Ondanks zijn vorm zit de Cartier London Crash comfortabel om de pols. Loupe This That onbevestigde achtergrondverhaal bevat verhalen over vurige auto-ongelukken en inspiratie voor een geluksslag nadat een zwaar beschadigd horloge arriveerde in de winkel van Cartier in Londen.

Hoe de London Crash ook tot stand kwam, het is zeker een showstopper. Ontworpen als een Cartier Oval met „gedraaide uiteinden”, toont de Crash de iconische exploderende zwarte Romeinse cijfers, gebroken witte wijzerplaat en blauwe stalen wijzers van de juwelier. Binnenin vind je een Calibre 841 handblad-uurwerk gesigneerd door Jaeger-LeCoultre. Het model is gemaakt door Jean-Jacques Cartier, het toenmalige hoofd van Cartier London, en de ontwerper Rupert Emmerson in het midden van de jaren 60. Cartier, de persoon, had besloten dat de winkel in Londen zijn eigen horloges moest maken, en de edities van de Crash van de stad zijn nu enkele van de meest begeerde geworden sinds het horloge daar voor het eerst werd geproduceerd.

Voor de Crash lieten de twee mannen zich inspireren door de surrealistische rage van die periode, en het uurwerk herinnert aan Dalí's schilderij The Persistence of Memory uit 1931. Een kijkje in het horloge Loupe This De versie van de London Crash die woensdag werd verkocht, heeft wat lichte gebruikssporen maar werd beschreven als zijnde in uitstekende originele staat, wat waarschijnlijk heeft bijgedragen aan de recordbrekende verkoopprijs. Het vorige record werd gehouden door een crash uit 1970 die vorig jaar bijna €885.000 neersloeg in Sotheby's Genève.

Op zoek naar een rolex of luxe horloge? Neem dan zeker een kijkje op onze marktplaats voor luxe horloges.


Dit is het horloge dat echt werd verkocht de london crash 1967 van cartier