Celine Roelens - gepassioneerde luxe juweelontwerpster

Celine Roelens is een creatieve gepassioneerde luxe juweelontwerpster met oog voor detail

In het hart van Gent, vlakbij de Kouter (het plein) vinden we op de hoek van de straat een gezellig en verfijnd afgewerkte boetiek van de haute joaillerie juwelenontwerpster Celine Roelens. Na een kort twijfelmoment opende Celine de boetiek enkele jaren geleden in 2018. Geen evidente beslissing rekening houdend met het Gents circulatieplan en de kosten die met een fysieke winkel gepaard gaan.

Ik heb lang gezocht en geduldig gewacht op de ideale plek. Vandaag ben ik heel blij dat ik die beslissing destijds heb genomen. Ik ontvang mijn klanten vandaag in mijn gezellige designstudio waar persoonlijk advies en creatie centraal staan” vertelt Celine.

Het klopt dat veel mensen ondertussen het circulatieplan in Gent gewoon zijn, parkeren is dus geen issue meer en in centrum Gent hangt steeds een leuke vibe. Die stijl past ook bij ook Celine. Easy going, super aangenaam en de ontvangst warm met koffie.

De boetiek biedt een collectie van haar nieuwste ontwerpen, evenals op maat gemaakte stukken ontworpen voor klanten. De designstudio is een weerspiegeling van de minimalistische maar warme esthetiek met strakke lijnen en een eenvoudig, elegant ontwerp. Voor het meubilair werkt Celine samen met Evolution21 van Karine Bonjean. Een Belgisch, creatief merk én team waar ik ontzettend graag mee samenwerk. “We lancering trouwens later dit jaar iets heel speciaal” deelt ze stiekem mee, “een primeur!

Celine haar inspiratie kent geen grenzen en haar creatief denken heeft ze van thuis uit. Haar vader was goudsmid-juweelontwerper, haar moeder studeerde kunst aan St-Lucas Gent. Haar ouders hadden 37 jaar een goudsmederij en ze werd van jongs af aan voortdurend blootgesteld aan de inspirerende cultuur van kunst en design. Out of de box denken was courant, iets wat haar later zeker geen windeieren heeft gelegd.

Als kind won ze tal van teken- en voordrachtwedstrijden en sprong ze van het ene podium naar het andere voor verschillende theater- en muziekvoorstellingen.

Maar Celine is ook een briljante knobbel, na haar studie grafisch ontwerp besloot ze haar passie voor juwelen voort te zetten. Ze volgde een opleiding goudsmid en juweelontwerp in Antwerpen en liep daarna verschillende stages bij buitenlandse ateliers zoals in Italië en Duitsland, dit om haar kennis te verruimen en de kneepjes van het vak van de beste te leren.

Eenmaal haar stages voltooid stootte ze verder door tot bij de Diamond Club en studeert ze af als “Certified Diamond Grader & Certified Gemologist” bij de Diamond High Council in Antwerpen (België). Fancy titel maar ook echt de crème de la crème.

Na het voltooien van haar studies, stages en het overnemen van de goudsmederij van haar ouders in 2012 kan Celine rekenen op een diepgewortelde en passionele ervaring van meer dan 20 jaar in de juwelenbranche.

De switch en zoektocht naar eigen identiteit kwam ongeveer 15 jaar geleden. Ik werd toen geïnspireerd door een geschiedenis van tradities op gebied van architectuur, natuur en kunst. Ik begon te experimenteren, eerst met verschillende stijlen daarna met materialen en tot slot technieken. Door het toepassen van een combinatie van deze is mijn eigen unieke stijl ontstaan.” aldus Celine.

Celine is bescheiden, maar eigenlijk mag de lezer gerust weten dat deze ondernemende dame de kennis bezit van 5 talenten namelijk ambachtelijke juwelen ontwerpen, door deze eerst op authentieke wijze grafisch in aquarel te tekenen, graveren, als goudsmid gieten en vormen om daarna de edelsteen(en) te zetten. Dat zijn dus 4 talenten indien we charismatisch verkopen vergeten.

Maar er is meer. Wat Celine eigenlijk echt bijzonder maakt en wat ik begrijp uit onze conversatie is haar diepe kennis en passie voor uiterst zeldzame en intens vurig gekleurde stenen.

Denk aan Padparacha saffier, mandarijn granaat, indigoliet, Paraïba toermalijn, rubelliet of Santa Maria aquamarijn… de lijst kan zo nog even doorgaan.

Weet u, er zijn op dit ogenblik heel veel mijnen uitgeput. Sommige edelstenen zijn op vandaag bijna onverkrijgbaar. Om die reden spendeer ik veel tijd aan het zoeken en vinden van zeldzame stenen. Ik kan me hierdoor ook onderscheiden door het maken van mooie ontwerpen met unieke edelstenen en mijn klanten weten dit altijd te appreciëren” – Celine.

Celine streeft ernaar om voor haar klanten onweerstaanbare unieke meesterwerken te creëren door stenen te combineren met puur vakmanschap en een aantrekkelijk design. Regelmatig put Celine inspiratie uit het imago van de sterke vrouw. Met haar sieraden wil ze vrouwen die extra touch en kracht geven in hun reeds drukke, uitdagende en spannend leven.

Het is zo fijn als een klant net die ene kleur kan vinden die haar persoonlijkheid nog eens extra benadrukt.” Zegt Celine. Bij het ontwerpen van haar creaties kiest Celine resoluut voor kleur. Hierbij staan kleurstenen van topkwaliteit en duurzaamheid bovenaan de lijst. Een zoektocht die haar naar de verste uithoeken van de wereld brengt. Zo komen haar mooiste toermalijnen uit Madagaskar en haar zeldzaamste saffieren uit Sri Lanka.

'Al mijn sieradenontwerpen draaien om kleur', legt ze gepassioneerd uit. “Te vaak denken mensen dat gekleurde edelstenen inferieur zijn, terwijl dat helemaal niet zo is. De mooiste exemplaren zijn veel zeldzamer en kostbaarder dan diamanten. Het klopt dat je soms wat langer moet zoeken naar de beste kwaliteit. De zoektocht naar de juiste steen kan soms maanden duren en mijn leveranciers weten dat ik veeleisend ben. Alleen de mooiste en zeldzaamste stukken aanbieden volstaat voor mij.”

Die vastberadenheid, oog voor detail en passie voor het vakmanschap heeft ervoor gezorgd dat Celine haar ontwerpen kan toevoegen aan de lijst van exclusieve luxejuwelen. Alleen de beste edele metalen en edelstenen zorgen dat haar stukken van de hoogste kwaliteit zijn.

Terwijl ik een 2de sip van mijn koffie neem vertelt Celine dat groene edelstenen opnieuw in de mode zijn. Ze vertelt over de verschillende soorten groen die men in edelstenen kan terug vinden en haalt van onder de tafel een zwarte plateau boven met enkele voorbeelden tevoorschijn. “Kijk lagoon, mint of Paraïba  toermalijn, tsavoriet, Colombiaanse smaragd of indigoliet … fascinerend als je weet dat sommige edelstenen zelfs tot van 800km diep uit de grond komen.” aldus Celine. Niet afgezien van Corona vraag ik? “Integendeel, mijn klanten wisten me nog steeds te vinden. Wel digitaal of telefonisch natuurlijk. Maar ik heb heel wat verlovingsringen aan huis geleverd, misschien wel een recordaantal. ” was de onmiddellijke reactie.

Niet verwonderlijk dat deze gepassioneerde dame sinds 2015 een rijzende ster is... Sinds de lancering van haar gelijknamig merk heeft Celine Roelens zich snel gepositioneerd als gevestigde waarde. Haar ontwerpen zijn zelfs al verschillende keren verschenen in top mode- en luxe lifestylemagazines.

In 2019 werd Celine uitgenodigd om haar ontwerpen te presenteren op de prestigieuze juwelenbeurs VicenzaOro in Italë, iets wat geleid heeft tot de samenwerkingen met verschillende high-end modemerken en conceptstores in Amerika.

Terwijl haar merk en naamsbekendheid blijft groeien, blijft ze toegewijd aan haar kernwaarden van kwaliteit, vakmanschap en innovatie. Ze experimenteert voortdurend met nieuwe materialen en technieken en is altijd op zoek naar nieuwe inspiratiebronnen.

Ondanks haar succes blijft ze nuchter en bescheiden. Gepassioneerd zoals ze is over haar werk is ze even trots en gepassioneerd over haar gezin. Als moeder van een zoon van 14 en dochter van 9 kan ik haar moeilijk overtuigen om zondag haar boetiek ook open te houden. “Nee, dat is voor mijn gezin” laat ze fier weten, en “op zaterdag ben ik eigenlijk maar open tot 14u” glimlacht ze.

Terwijl ik mijn ogen laat rollen over een speciaal ontwerp gemaakt van gebogen asperges afgewerkt met gouden dopjes in de etalage waarmee ze de finale haalde van de grootste juweelontwerpwedstrijd “HRD Awards”, veranderd het gesprek al gauw naar haar laatste nieuwste creatie, een collectie genaamd “The Goldbeetle”.

De “The Goldbeetle” collectie is een verbluffende recente collectie sieraden die het uiterste van Celine, haar uitzonderlijke talent en creativiteit naar boven brengt.

Geïnspireerd op de krachten van kevers, een oud symbool van wedergeboorte en regeneratie zoals de oude Egyptische Scarabee. Celine heeft dit symbool en haar betekenis getransformeerd in een reeks prachtige stukken die zowel elegant als opvallend zijn. De collectie bestaat uit een reeks kettingen, ringen en oorhangers, elk met een eigen uniek design en karakter.

‘Eén van deze stukken in de collectie is het “Camelia” halssnoer. Dit prachtige stuk heeft een delicate gouden ketting versierd met een prachtige gouden keverhanger bezet met een uitzonderlijke opaal, roze, oranje en gele saffieren en diamanten. De kever is ingewikkeld gedetailleerd, met een getextureerd lichaam en sprankelende diamanten als ogen. De ketting is zowel ingetogen als een eye-catcher, waardoor het de perfecte accessoire is voor elke gelegenheid.

Kijk” zegt Celine, “Deze kan ik zelf openen en er zit een foto in van mijn 2 kinderen, dat wist je niet hé”.

Een ander opvallend stuk in de collectie is de “Lilly” ring. Deze elegante ring heeft een gedetailleerde gouden kever bovenop een eenvoudige gouden band. De kever is prachtig vervaardigd, bezet met een  mandarijn granaat en heeft een gepolijste afwerking die het licht vangt en de aandacht trekt. De ring is zowel klassiek als modern en daarmee een tijdloze toevoeging aan iedere sieradencollectie.

“The Goldbeetle” collectie bevat ook een reeks oorhangers en armbanden. De oorhangers zijn voorzien van twee mooie kevers, elk met zijn eigen unieke karakter en stijl. Subtiel maar toch opvallend, waardoor ze perfect bij elke outfit passen, zo van die stuks die bij iedere outfit passen.

Prachtig.

Weet je, veel mensen die binnenkomen hebben al reeds een idee wat ze willen, het zijn aankopen op gevoel voor dames met pit. Om die reden is voldoende voorraad hebben om vanuit hun inspiratie verder te kunnen personaliseren belangrijk. Mijn vader zei steeds, als je het de klanten niet kan laten zien, kan je niet verkopen.” “The Goldbeetle” collectie geeft zo ook een overzicht van de mogelijkheden”.

Terwijl het interview rustig op zijn einde komt vraag ik of Celine nog in de academische wereld met al haar ervaring actief is. “Natuurlijk! Ik ben zelfs nu actief via de Artevelde hogeschool”,  “Ik help namelijk een studente die haar eigen juwelenmerk aan het oprichten is, fantastisch toch?”.

Heeft u interesse in een “one-of-a kind” juweel of spreekt “The Goldbeetle” u aan van Celine Roelens?

Neem dan zeker een kijkje op haar recent vernieuwde website www.celineroelens.be


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Sago Swimwear Saint-Tropez - luxe badkleding & uniek design! In de kijker

In de charmante straten van Saint-Tropez, lang erkend als het toevluchtsoord van de welgestelden en beroemdheden, heeft een opvallend nieuw merk zi...