Audemars Piguet revolutionaire Perpetual Calendar horloge - een technologische triomf

Het nieuwste perpetuele kalenderhorloge van Audemars Piguet, de Code 11.59 Universelle RD#4, is een technologisch meesterwerk dat nauwelijks na 400 jaar gereset hoeft te worden. Deze horologische prestatie is de eerste in de Research and Development (R&D) serie binnen de Code 11.59 collectie van het bedrijf.

De Universelle RD#4 van Audemars Piguet, uitgerust met 40 functies, waaronder 23 complicaties en 17 technische apparaten, is de vierde in de R&D-serie. Deze serie versterkt de positie van Audemars Piguet als een van de belangrijkste erfgoedhorlogemakers in Zwitserland. De RD#4, geïnspireerd op een zakhorloge van Audemars Piguet uit 1899, bestaat uit 26 functies, waaronder 19 complicaties, en is een serieuze supercomplicatie.

Het merk plant nog veel meer releases, met name in de Royal Oak Offshore-collectie, die dit jaar zijn 30ste verjaardag viert. De eerste drie modellen in de R&D-serie waren allemaal Royal Oaks, maar de RD#4 debuteert in de Code 11.59-collectie.

De gloednieuwe Code 11.59 by Audemars Piguet Ultra-Complication Universelle RD#4, gebaseerd op het Universelle zakhorloge uit 1899, toont 23 complicaties en nog eens 17 functies, waaronder een grande en petite sonnerie, een eeuwigdurende kalender en een split-second flyback chronograaf. Dit alles is verpakt in een kast van slechts 42 mm in diameter en 15,55 mm dik. De ontwikkeling van het automatische 1.100-componenten Calibre 1000, dat alle functies combineert, heeft zeven jaar in beslag genomen.

Het horloge koppelt het erfgoed van Audemars Piguet als producent van ultracomplicaties met zijn nieuwste collectie, bijna een eeuw later. De beweging, automatisch kaliber 1000, bevat alle grote complicaties: grande sonnerie supersonnerie, petite sonnerie, minuutrepetitie, eeuwigdurende kalender, split-second flyback chronograaf, vliegende tourbillon en maanfase.

Ondanks de veelheid aan functies en componenten past de RD#4 in een kast van slechts 42 mm x 15,55 mm. Technisch directeur en bekend horlogemaker Giulio Papi zei dat het doel was om het horloge draagbaar te maken. Een ander opvallend kenmerk is de vereenvoudiging van de pushers en correctoren, teruggebracht tot drie kronen aan de rechterkant en drie discrete pushers aan de linkerkant.

De Universelle wordt aangeboden in vier versies, twee open en twee met solide wijzerplaten, drie in witgoud en één in roségoud. De prijs begint naar verluidt bij CHF 1,45 miljoen (ongeveer €1,35 miljoen) en met een productiecapaciteit van slechts zeven stuks per jaar, is de Universelle meer een symbool - een statement dat het merk een serieuze horlogemaker is met veel meer te bespreken dan alleen de altijd groene Royal Oak.

Ondertussen, is er de Royal Oak Selfwinding met een turquoise wijzerplaat die veel aandacht trekt. Terwijl Rolex een trend begon met robijnen eierdooiers (in feite Tiffany blauw) wijzerplaten met zijn 2020 Oyster Perpetual, heeft Audemars Piguet een waardevollere weg ingeslagen en een 37mm geelgouden Royal Oak met een turquoise wijzerplaat uitgebracht. Aangedreven door het zelfopwindende Calibre 5900, is de prijs van het horloge $61,500 (ongeveer €56,800).

Een van de belangrijkste functies van de RD#4 is de klokgeluid functie, die de gepatenteerde Supersonnerie-technologie bevat, geïntroduceerd in 2015. Dit in plaats van de gongs aan de hoofdplaat te bevestigen, worden deze aan een component bevestigd die fungeert als een klankbord dat de geluidsoverdracht verbetert.

De eeuwigdurende kalender bouwt voort op de gepatenteerde innovaties van het kaliber 5133 in het prototype van de Royal Oak Selfwinding Perpetual Calendar Ultra-Thin RD#2, die de eeuwigdurende kalenderfuncties op één niveau samenvoegt. Dit is een semi-Gregoriaanse eeuwigdurende kalender, die in tegenstelling tot de Gregoriaanse kalender, elke 400 jaar in plaats van elke 100 jaar handmatige correctie nodig heeft. Het hoeft niet opnieuw te worden ingesteld tot het jaar 2400.

Elk van de vier verwijzingen - twee geskeletoniseerde versies en twee met wijzerplaten - zijn unieke stukken. Er zijn nog drie andere modellen die gereserveerd zijn voor VVIP'som op bestelling aan te passen.

De functies van de RD#4 worden aangedreven door twee verschillende energiebronnen. Een groter opwindveertonnetje is ontwikkeld om de wijzers, chronograaf en kalenderfuncties te bekrachtigen, terwijl de geluidsfuncties worden gevoed door een speciaal daarvoor bestemde veerton. Deze krachtigere mechanisme, geïntroduceerd op de RD#3 Royal Oak Selfwinding Flying Tourbillon Extra-Thin, biedt het horloge zo'n 60 uur gangreserve.

Om de technische expertise nog verder te benadrukken, werd een nieuw geluidsmechanisme ontwikkeld en op een bijzondere manier geplaatst. In de RD#4 bevindt het zich in een dubbel kastdekselsysteem met een 'geheim' extra dun deksel en een nieuw klankbord, slechts 0,6 mm dik, gemaakt van saffierkristal, waarop de gongs zijn gemonteerd. Het duurde drie jaar om alleen al een waterdicht saffiercomponent te ontwikkelen met de juiste geometrie en dikte om als klankbord te functioneren.

De RD#4 bewijst daarmee nogmaals dat Audemars Piguet niet alleen een gerespecteerde naam is in de wereld van horlogemakers, maar ook continu zoekt naar nieuwe manieren om horloges zowel esthetisch als technisch te verbeteren. Het horloge brengt innovatie en traditie op een unieke manier samen, waarbij de grenzen van het mogelijke in de horloge-industrie worden opgerekt.

In een industrie waar details en precisie van groot belang zijn, blijft Audemars Piguet consequent hoge normen stellen en indruk maken met zowel hun technische expertise als hun vermogen om prachtige, tijdloze ontwerpen te creëren.

Audemars Piguet Code 11.59 Universelle RD#4

 • Geïnspireerd door een Audemars Piguet zakhorloge uit 1899.
 • De horlogekast meet 42mm in diameter en is 15,55mm dik.
 • Beschikt over 40 functies, waaronder 23 complicaties en 17 technische apparaten.
 • Het uurwerk, automatisch kaliber 1000, was zeven jaar in ontwikkeling en bestaat uit meer dan 1.100 componenten.
 • De 23 complicaties omvatten grande sonnerie supersonnerie, petite sonnerie, minuut repeater, eeuwigdurende kalender, split-seconds flyback chronograaf, flying tourbillon en maanfase.
 • De 17 technische apparaten verwijzen naar mechanismen die in het uurwerk zijn ingebouwd om functies te optimaliseren.
 • De RD#4 wordt aangeboden in vier versies: twee openworked en twee met solide wijzerplaten, drie in witgoud en één in roos goud.
 • De productiecapaciteit bedraagt slechts zeven stuks per jaar.
 • Het bevat de gepatenteerde Supersonnerie-technologie.
 • De eeuwigdurende kalender bouwt voort op de gepatenteerde innovaties van kaliber 5133.
 • Er is een groter opwindveertonnetje ontwikkeld om de wijzers, chronograaf en kalenderfuncties aan te drijven, terwijl de geluidsfuncties worden gevoed door een speciaal daarvoor bestemde veerton. Dit krachtigere mechanisme geeft het horloge zo'n 60 uur gangreserve.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Sago Swimwear Saint-Tropez - luxe badkleding & uniek design! In de kijker

In de charmante straten van Saint-Tropez, lang erkend als het toevluchtsoord van de welgestelden en beroemdheden, heeft een opvallend nieuw merk zi...