Ontdek de betoverende meren van belgië - natuur & avontuur

België, wereldwijd bekend om zijn rijke geschiedenis, verrukkelijke chocolade en ambachtelijke bieren, verbergt nog een andere schat die menigeen over het hoofd ziet: de betoverende meren. Verspreid over de diverse landschappen van het land, vormen deze meren een oase van sereniteit. Ze zijn niet alleen een toevluchtsoord voor degenen die op zoek zijn naar rust en ontspanning, maar ook een speeltuin voor avonturiers die willen zeilen, kajakken of vissen. De oevers van deze meren zijn vaak omzoomd met pittoreske wandelpaden, uitnodigende picknickplekken en uitkijkpunten die een panoramisch uitzicht bieden op de omringende natuur. Bovendien zijn ze een habitat voor diverse flora en fauna, waardoor natuurliefhebbers en fotografen een rijke bron van inspiratie vinden. In een land dat vooral bekend staat om zijn culturele en gastronomische hoogstandjes, bieden de Belgische meren een verfrissende en onverwachte kant van zijn veelzijdige charme.

De Meren van de Eau d'Heure

De Meren van de Eau d'Heure zijn gelegen in het zuiden van België, in de regio Wallonië, dichtbij de grens met Frankrijk. Ze zijn verspreid over de provincies Henegouwen en Namen. Deze meren zijn het grootste merengebied van België en bestrijken een oppervlakte van ongeveer 600 hectare. Ze zijn ontstaan door de bouw van vijf stuwdammen in de jaren '70 van de vorige eeuw, met als doel het opwekken van hydro-elektrische energie en het voorzien van drinkwater voor de regio. Het exacte adres voor bezoekers die het gebied willen verkennen is: Route de la Plate Taille 99, 6440 Boussu-lez-Walcourt, België. Dit brengt je naar het bezoekerscentrum van La Plate Taille, waar je meer informatie kunt vinden over de meren, de activiteiten en de omliggende natuur. De regio rond de Meren van de Eau d'Heure is niet alleen een paradijs voor watersportliefhebbers, maar ook voor natuurliefhebbers. Het gebied is rijk aan biodiversiteit, met tal van vogelsoorten, zoogdieren en unieke plantensoorten. Daarnaast zijn er verschillende faciliteiten zoals campings, vakantiehuizen en restaurants, waardoor het een ideale bestemming is voor zowel korte uitstapjes als langere vakanties. Het panoramische uitzicht vanaf de top van de stuwdam van La Plate Taille is adembenemend en biedt een onvergetelijk zicht op de uitgestrektheid van de meren en de groene bossen van de Ardennen.

Het Meer van Gileppe

Het Meer van Gileppe, gelegen in de Belgische provincie Luik, is een van de oudste stuwmeren van Europa. Het adres is Route de la Gileppe in 4845 Jalhay, België. Dit kunstmatige meer werd in de 19e eeuw aangelegd om de watervoorziening voor de textielindustrie in Verviers te garanderen. Met zijn indrukwekkende dam, die in de loop der jaren verschillende keren is gerenoveerd en uitgebreid, heeft het meer een capaciteit van ongeveer 26 miljoen kubieke meter water. Het landschap rondom het Meer van Gileppe is adembenemend. De dichte bossen, glooiende heuvels en pittoreske dorpen maken het tot een populaire bestemming voor zowel lokale bewoners als toeristen. Een van de meest opvallende kenmerken van het meer is de Leeuwentoren, of 'Tour du Lion', een uitkijktoren die een panoramisch uitzicht biedt over het uitgestrekte water en de omliggende regio. De toren dankt zijn naam aan een gigantische stenen leeuw die aan de basis ervan staat. Voor natuurliefhebbers is het Meer van Gileppe een paradijs. Er zijn tal van wandel- en fietspaden die rond het meer en door de omliggende bossen lopen, waardoor bezoekers de kans krijgen om de lokale flora en fauna van dichtbij te ervaren. Vogelliefhebbers kunnen hier ook hun hart ophalen, aangezien het gebied een thuis biedt aan verschillende vogelsoorten, waardoor het een populaire plek is voor vogelspotten. Daarnaast zijn er picknickplaatsen en recreatiegebieden rondom het meer, waardoor het een ideale plek is voor gezinnen en groepen om te ontspannen en te genieten van de natuurlijke schoonheid van de regio.

Het Meer van Bütgenbach

Het Meer van Bütgenbach, gelegen in de Oostkantons van België, is een van de meest pittoreske plekken in de regio. Het adres is Worriken 9, 4750 Bütgenbach, België. Dit kunstmatige meer, aangelegd na de bouw van de Bütgenbach-dam in 1932, strekt zich uit over een oppervlakte van ongeveer 120 hectare en is een centraal punt voor recreatie en toerisme in de regio. In de warmere maanden trekt het meer watersportliefhebbers aan, met activiteiten zoals zeilen, windsurfen, kanoën en zwemmen. De omliggende stranden en ligweiden zijn ideaal voor zonnebaden en picknicken. Wanneer de winter zijn intrede doet en het meer bevriest, wordt het een sprookjesachtige locatie. IJsvissers zetten hun tenten op het ijs op, terwijl anderen de gladde oppervlakte gebruiken om te schaatsen. De omliggende bossen van het meer zijn een toevluchtsoord voor natuurliefhebbers. Wandelpaden slingeren door het dichte groen, waardoor wandelaars en trekkers kunnen genieten van de rust en de schoonheid van de natuur. Kampeerders vinden er ook hun gading, met verschillende campings die de perfecte uitvalsbasis bieden om de regio te verkennen. Kortom, het Meer van Bütgenbach is een must-visit voor iedereen die de schoonheid en avonturen van de Belgische Ardennen wil ervaren.

Het Meer van Robertville

Het Meer van Robertville, gelegen in de provincie Luik in de Belgische Ardennen, is een kunstmatig stuwmeer dat in de 13e eeuw werd aangelegd op de rivier de Warche. Het adres voor dit prachtige meer is Rue du Lac 63, 4950 Robertville, België. Omgeven door dichte bossen en heuvelachtige landschappen, biedt het meer een idyllische setting voor zowel avonturiers als rustzoekers. Het kasteel van Reinhardstein, dat majestueus boven het meer uittorent, is een van de belangrijkste trekpleisters van de regio. Gebouwd in 1354, heeft dit kasteel de tand des tijds doorstaan en biedt het bezoekers een diepgaande blik in de middeleeuwse geschiedenis van de regio. De combinatie van het kasteel met de rustige wateren van het meer creëert een schilderachtig tafereel dat zowel fotografen als geschiedenisliefhebbers aantrekt. Voor de actieve bezoekers biedt het Meer van Robertville tal van recreatieve mogelijkheden. Kanoën op het kalme water is een populaire activiteit, waardoor bezoekers de schoonheid van het meer van dichtbij kunnen ervaren. Vissers kunnen hun geluk beproeven en proberen enkele van de lokale vissen te vangen, terwijl zwemmers kunnen genieten van de verfrissende wateren tijdens de warmere maanden. In de omgeving van het meer zijn er ook talrijke wandel- en fietspaden die bezoekers door de omliggende bossen en heuvels leiden, waardoor men de rijke biodiversiteit van de regio kan ontdekken. Of je nu op zoek bent naar een ontspannende dag aan het water, een historische excursie of een actief avontuur, het Meer van Robertville heeft voor elk wat wils.

Lac de Bambois

Lac de Bambois, gelegen in de regio Wallonië in België, is meer dan zomaar een meer. Het is een oase van rust en schoonheid die bezoekers uit alle hoeken van het land en daarbuiten aantrekt. Gelegen aan de Rue du Grand Étang 8A, 5070 Fosses-la-Ville, is dit meer gemakkelijk bereikbaar voor iedereen die op zoek is naar een dagje uit in de natuur. Het zandstrand aan de oevers van het meer is een ideale plek voor zonnebaden en ontspanning. Het fijne, gouden zand voelt zacht aan onder de voeten en biedt een comfortabele plek om te liggen en te genieten van de zon. Maar Lac de Bambois is niet alleen een plek om te ontspannen. Het is ook een culinaire bestemming. De nabijgelegen restaurants bieden een scala aan gastronomische ervaringen, van traditionele Belgische gerechten tot internationale delicatessen. Hier kunnen bezoekers genieten van een heerlijke maaltijd met uitzicht op het glinsterende water van het meer. Wat Lac de Bambois echt onderscheidt, zijn echter de prachtige tuinen die het omringen. Deze tuinen zijn zorgvuldig aangelegd en onderhouden om in elk seizoen een kleurrijk schouwspel te bieden. In de lente komen de bloesems tot leven, in de zomer bloeien de bloemen in volle glorie, in de herfst veranderen de bladeren van kleur en zelfs in de winter biedt het landschap een serene schoonheid. Deze tuinen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook een plek voor educatie en bewustwording over de lokale flora en fauna. Lac de Bambois is niet zomaar een zwemplek. Het is een bestemming die zowel rust als verrijking biedt, een plek waar bezoekers kunnen ontspannen, genieten van heerlijk eten en zich laten betoveren door de natuurlijke schoonheid van de omgeving. Het is zonder twijfel een plek die het hele jaar door een bezoek waard is.

Dagstrand Seurenheide en Londerzeel - Diepvennen

Dagstrand Seurenheide en Londerzeel - Diepvennen zijn twee opmerkelijke meren in het Vlaamse Gewest, die elk een unieke charme en reeks activiteiten bieden voor bezoekers van alle leeftijden. Dagstrand Seurenheide, gelegen aan de Seurenheide 5, 5993 RV in Maasbree, is een idyllische plek waar bezoekers kunnen genieten van de rust en de schoonheid van de natuur. Dit meer is omgeven door uitgestrekte groene velden en bossen, waardoor het een ideale plek is voor diegenen die willen ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven. Zwemmen is hier een populaire activiteit, vooral in de zomermaanden, wanneer het water een aangename temperatuur bereikt. Naast zwemmen kunnen bezoekers ook zonnebaden op de goed onderhouden zandstranden of picknicken in de schaduwrijke gebieden rondom het meer. Voor de sportievelingen zijn er ook mogelijkheden om te vissen, waarbij ze kunnen proberen enkele van de lokale vissoorten aan de haak te slaan. Londerzeel - Diepvennen, gelegen aan de Brouwerijstraat 16, 1840 Londerzeel, is een ander prachtig meer dat een breed scala aan activiteiten biedt. Dit meer staat bekend om zijn heldere water en de diepe delen, wat het een favoriete plek maakt voor duikers. Het omliggende gebied van Diepvennen is rijk aan flora en fauna, waardoor het een paradijs is voor natuurliefhebbers. Wandelaars kunnen de goed gemarkeerde paden volgen die hen door de bossen en langs het water leiden, terwijl ze genieten van het gezang van vogels en het rustgevende geluid van kabbelend water. Net als bij Seurenheide kunnen bezoekers hier ook picknicken, vissen en zonnebaden. Samenvattend zijn Dagstrand Seurenheide en Londerzeel - Diepvennen twee must-visit bestemmingen in het Vlaamse Gewest voor iedereen die op zoek is naar een ontspannen dag in de natuur. Of je nu wilt zwemmen, wandelen, vissen of gewoon achterover wilt leunen en genieten van het landschap, deze meren hebben voor elk wat wils.

Mol - Nuclea en Koksijde - St. Andre

Mol - Nuclea en Koksijde - St. Andre zijn twee opmerkelijke locaties in België die de natuurlijke schoonheid van het land belichamen en tegelijkertijd moderne voorzieningen bieden voor bezoekers. Mol - Nuclea is gelegen in de provincie Antwerpen en is een unieke plek die nauw verbonden is met de nucleaire industrie van België. Het meer, vaak het 'Zilvermeer' genoemd, is ontstaan door zandwinning voor de bouw van de nabijgelegen nucleaire faciliteiten. Het heldere blauwe water van het meer is te danken aan de aanwezigheid van een bepaald soort klei in de bodem. Het adres van deze locatie is: Nuclea Mol, Boeretang 200, 2400 Mol. Naast het prachtige meer zijn er tal van recreatieve voorzieningen zoals stranden, wandelpaden en een camping. Het is een ideale plek voor gezinnen en natuurliefhebbers om te genieten van een dagje uit. Koksijde - St. Andre daarentegen ligt aan de Belgische kust in de provincie West-Vlaanderen. Het is een pittoreske locatie die bekend staat om zijn duinen, het natuurreservaat 'De Westhoek' en de abdij van St. Andre. Deze locatie biedt een mix van natuurlijke schoonheid en historische betekenis. Het adres is: Abdijstraat 14, 8670 Koksijde. Bezoekers kunnen wandelen door de duinen, de abdij bezoeken of gewoon genieten van het prachtige uitzicht op de Noordzee. De nabijheid van de zee maakt het ook een populaire bestemming voor watersportliefhebbers. Beide locaties, hoewel verschillend in hun karakter en achtergrond, vertegenwoordigen de diversiteit en rijkdom van België'slandschap en cultuur. Ze zijn uitgerust met faciliteiten die ervoor zorgen dat bezoekers een comfortabele en gedenkwaardige ervaring hebben, waardoor ze ideaal zijn voor dagtochten.

De meren van België vormen een verborgen parel die nog door velen ontdekt moet worden. Ze vormen een serene afwisseling van het drukke stadsleven en laten bezoekers de pure pracht van het Belgische landschap ervaren. Van de glinsterende wateroppervlakken die de lucht weerspiegelen tot de rijke flora en fauna die hun thuis aan de oevers hebben gevonden, elk meer heeft zijn eigen bijzondere karakter en geschiedenis. Bovendien zijn de omliggende gebieden vaak bezaaid met pittoreske dorpjes en historische bezienswaardigheden die een dieper inzicht geven in de Belgische cultuur en tradities. Wandelpaden, fietsroutes en picknickplekken maken het gemakkelijk voor bezoekers om zich onder te dompelen in deze natuurlijke wonderen. Daarom, voor wie op zoek is naar een authentieke en rustgevende ervaring, staat het buiten kijf dat België bovenaan de lijst moet staan voor iedereen die de natuur koestert.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Essentiële tips voor eerste keer Cruisen In de kijker

Cruises zijn een populaire vorm van vakantie die luxe, avontuur en ontspanning combineren. Voor mensen die voor de eerste keer een cruise overwegen...