140 jaar luxe en avontuur de Orient Express

In de schaduw van de tijdloze elegantie viert de Orient Express zijn 140-jarig bestaan, een mijlpaal die de onsterfelijke geest van avontuur en luxe belichaamt. Dit legendarische treinicoon, dat ooit werd bedacht door de visionaire Georges Nagelmackers, is niet alleen een symbool van technologische vooruitgang en culturele verrijking, maar ook een getuige van historische gebeurtenissen die de loop van de wereld hebben veranderd. Terwijl de Orient Express zich opmaakt voor een nieuwe dageraad onder de vleugels van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF en de hotelgigant Accor, blikken we terug op de reis die deze trein heeft afgelegd - van zijn glorieuze begin tot de belofte van een hergeboorte.

De Orient Express, vaak omschreven als 'de koning der treinen en de trein der koningen', heeft altijd een bijzondere plek ingenomen in het collectieve bewustzijn. Zijn verhaal is verweven met dat van illustere passagiers uit de literaire en filmwereld, en zijn route is doordrenkt met de allure van de bestemmingen die hij verbond. De trein, die nu eigendom is van de LVMH-groep, blijft een icoon van weelde en een toonbeeld van de grandeur van het reizen.

De oorsprong van de Orient Express gaat terug tot het Europa van de Belle Époque, een tijdperk waarin luxe hotels als paddenstoelen uit de grond schoten langs de Europese spoorlijnen. Georges Nagelmackers, afkomstig uit een vooraanstaande Belgische bankiersfamilie, raakte geïnspireerd door de 'sleeping cars' van André Pullman tijdens een verblijf in de Verenigde Staten. Hij zag een toekomst voor zich waarin de Europese elite in ongekende luxe per spoor het continent kon doorkruisen. Ondanks technische uitdagingen en de tegenslagen van de Frans-Pruisische oorlog in 1870, bleef Nagelmackers vastberaden om zijn droom te verwezenlijken.

Met de steun van koning Leopold II van België, een fervent treinliefhebber en investeerder, slaagde Nagelmackers erin om overeenkomsten te sluiten met de acht landen die de trein zou doorkruisen. In 1873 richtte hij 'Georges Nagelmackers en Cie' op, wat later de Compagnie Internationale des Wagons-Lits (CIWL) zou worden. Dit bedrijf zou niet alleen de Orient Express voortbrengen, maar ook een netwerk van andere luxueuze Europese treinen zoals de Blue Train, de Golden Arrow en de Taurus Express.

De inaugurale reis van de Orient Express in 1883, van Parijs naar Constantinople, was een toonbeeld van luxe en verfijning. De trein was uitgerust met de nieuwste technologieën van die tijd, zoals centrale verwarming, warm water en privébadkamers. De inrichting was een eerbetoon aan de Franse en Europese ambachtelijke uitmuntendheid, met bijdragen van gerenommeerde ontwerpers en ambachtslieden zoals René Prou en de meester-ebenisten André-Charles Boulle, Riesener en Oeben. Zelfs de beroemde Art Nouveau-glaskunstenaar Emile Gallé droeg bij aan de pracht van de trein.

Door de jaren heen werd de Orient Express het toneel van vele verhalen en anekdotes, waaronder die van beroemde persoonlijkheden zoals Coco Chanel, Léon Tolstoï, Mata Hari, Lawrence van Arabië, Ernest Hemingway en Marlene Dietrich. Het was een trein die niet alleen reizigers vervoerde, maar ook verhalen, dromen en ambities.

Terwijl de Orient Express zich een weg baande door het Europese landschap, werd het een rijdend canvas van de continentale geschiedenis. De trein was niet alleen een getuige van de veranderende geopolitieke grenzen en de tumultueuze periodes van oorlog en vrede, maar ook van de evolutie van de Europese samenleving zelf. De luxe en de service aan boord weerspiegelden de hoogste normen van gastvrijheid en culinaire excellentie, waardoor de reis net zo belangrijk werd als de bestemming.

In de loop van de twintigste eeuw bleef de Orient Express een symbool van luxe reizen, ondanks de verwoestingen van twee wereldoorlogen en de veranderende tijden die de romantiek van het spoorwegreizen uitdaagden. De trein paste zich aan, vernieuwde zijn routes en zijn interieurs, maar behield altijd zijn essentie van elegantie en exclusiviteit. Het was in deze periode dat de Orient Express zijn plaats veroverde in de populaire cultuur, met name door Agatha Christie's beroemde detectiveverhaal "Murder on the Orient Express", wat de trein een bijna mythische status gaf.

De heropleving van de Orient Express in de moderne tijd is een eerbetoon aan zijn onuitwisbare nalatenschap. Accor, een wereldleider in de horeca, heeft de handen ineengeslagen met de SNCF-groep om de trein een nieuw leven in te blazen. Deze samenwerking belooft een heruitvinding van de luxe treinervaring, met een focus op hedendaagse elegantie en comfort, terwijl de historische charme behouden blijft. De aankondiging van de viering van het 140-jarig bestaan van de Orient Express is niet alleen een viering van zijn verleden, maar ook een vooruitblik naar de toekomst.

De plannen voor de toekomst zijn ambitieus. Accor heeft aangekondigd dat het de ervaring van de Orient Express zal uitbreiden met nieuwe routes, nieuwe treinen en zelfs een reeks luxe hotels die de geest van de trein belichamen. Deze hotels zullen dienen als moderne poorten naar de ervaringen die de treinreizigers te wachten staan, waarbij elk hotel een uniek verhaal vertelt dat is geïnspireerd door de geschiedenis van de trein.

De Orient Express is meer dan een trein; het is een belichaming van een reisfilosofie die de tand des tijds heeft doorstaan. Het is een verhaal van menselijke nieuwsgierigheid, van de drang naar ontdekking en van de zoektocht naar schoonheid in alle hoeken van onze wereld. Terwijl de trein zich voorbereidt om weer uit de stations te vertrekken, is het duidelijk dat de Orient Express nog vele verhalen te vertellen heeft, verhalen die wachten om ontdekt te worden door een nieuwe generatie reizigers die verlangen naar de romantiek van het spoor.

De toekomst van de Orient Express onder de vleugels van Accor en SNCF is niet alleen een belofte van terugkeer naar de gouden eeuw van het treinreizen, maar ook een streven naar innovatie. De nieuwe treinen, die de historische naam zullen dragen, zijn ontworpen om de essentie van de oorspronkelijke treinen te behouden, terwijl ze worden uitgerust met de modernste voorzieningen en technologieën. Het doel is om een naadloze verbinding te creëren tussen het erfgoed en de toekomst, tussen klassieke elegantie en hedendaags comfort.

Deze heruitvinding is niet alleen een technische onderneming; het is ook een artistieke en culturele uitdaging. De ontwerpers en ambachtslieden die zijn aangesteld om aan dit project te werken, zijn belast met de taak om een sfeer te creëren die zowel tijdloos als actueel is. Elk detail, van het interieur van de coupés tot de uniformen van het personeel, wordt zorgvuldig overwogen om een ervaring te creëren die de reizigers terugvoert naar de hoogtijdagen van de trein, terwijl ze toch het comfort van de 21e eeuw genieten.

De route van de nieuwe Orient Express zal naar verwachting enkele van de meest iconische steden van Europa aandoen, net zoals zijn voorganger deed. Maar het zal niet alleen een reis door de ruimte zijn; het zal ook een reis door de tijd zijn. Elke stad langs de route heeft zijn eigen verhaal met de trein, en deze verhalen zullen tot leven worden gebracht door middel van evenementen, tentoonstellingen en ervaringen die worden aangeboden in samenwerking met lokale culturele instellingen en gemeenschappen.

De viering van het 140-jarig bestaan van de Orient Express is niet alleen een gelegenheid om terug te kijken op een rijke geschiedenis, maar ook om vooruit te kijken naar een nieuwe horizon. Het is een moment om de blijvende aantrekkingskracht van de trein te erkennen - niet alleen als een middel van vervoer, maar als een cultureel fenomeen dat de verbeelding van generaties heeft gevangen. Het is een tijd om te dromen over de toekomstige reizen en de verhalen die nog geschreven moeten worden.

Terwijl de wereld zich voorbereidt om de terugkeer van de Orient Express te verwelkomen, is er een gevoel van verwachting en nieuwsgierigheid. Wat zal de volgende hoofdstuk van dit legendarische verhaal brengen? Hoe zal de ervaring van het reizen met de Orient Express evolueren in een tijdperk dat zo anders is dan toen het zijn eerste reis maakte? Deze vragen blijven open, wachtend om beantwoord te worden door de reizen en de reizigers die nog moeten komen.

Naarmate de Orient Express zich opmaakt voor een nieuw tijdperk, blijft de essentie van zijn reis onveranderd: het is een ode aan de kunst van het reizen, een viering van de verfijning en een herinnering aan de tijd waarin de reis zelf het avontuur was. Terwijl de moderne wereld zich haast, biedt de Orient Express een zeldzame kans om te vertragen en de wereld door het raam van luxe en geschiedenis te aanschouwen. De trein, die eens koningen, spionnen en sterren vervoerde, staat klaar om een nieuwe generatie reizigers te verwelkomen met verhalen die nog verteld moeten worden. De 140e verjaardag van de Orient Express is niet alleen een mijlpaal in de tijd, maar ook een belofte voor de toekomst – een belofte die de magie van het verleden met de belofte van morgen verbindt. Terwijl de wielen over de sporen rollen, zullen de echo's van het verleden samensmelten met de fluisteringen van de toekomst, en zo zal de legende voortleven, steeds opnieuw verteld in de harten van degenen die de roep van deze legendarische trein beantwoorden.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de wereld met Booking.com: uw reisexpert In de kijker

Booking.com begon zijn reis in 1996 in een kleine kamer in Amsterdam, een tijd waarin het idee van online boekingen nog in de kinderschoenen stond....