Voormalig herenhuis van Gucci staat te koop in London

Voormalig herenhuis van Gucci staat te koop in London

Het pand Grafton Street, gelegen in de wijk Tony Mayfair van de stad, dateert al in 1769 en was ooit de thuisbasis van een Britse Lord High Chancellor. Het paleisachtige pand, dat een weelderige restauratie heeft ondergaan, heeft onder andere acht slaapkamers, een zwembad, serre, fitnessruimte en bioscoop. Het interieur is verdeeld over kelder, benedenverdieping, begane grond en vier bovenverdiepingen. Het paleis is ontworpen door architect Sir Robert Taylor in een neoklassieke stijl: denk aan 20 meter hoge bladgoudplafonds, Georgische open haarden en met marmer omzoomd dompelbad.

Het binnenzwembad heeft een eigen bioscoop. Hoewel het is gerestaureerd, blijft de erfenis van het landhuis net zo legendarisch als de voormalige bewoners. Op een gegeven moment was het de bekende residentie van Lord Brougham, een 19e-eeuwse Britse staatsman die in 1830 Lord High Chancellor werd.

In 1998 kocht Gucci het pand, drie jaar nadat hij de Amerikaanse ontwerper Tom Ford creatief directeur had genoemd. De beslissing om het hoofdkantoor van het Italiaanse modehuis van Milaan naar Londen te verplaatsen, kwam van Invescorp, dat in 1994 eigenaar werd van het bedrijf. Het investeringsfonds wilde het merk distantiëren van de moord op Maurizio Gucci door zijn ex-vrouw in 1995. In een poging opnieuw te beginnen, werd het paleis in Londen officieel het nieuwe hoofdkantoor van het bedrijf en onderging het een renovatie van 24 maanden met bouwafwerking in 2000.

Tegenwoordig is wat vroeger Gucci's belangrijkste vergaderruimte en directiekamer was nu de eetkamer op de eerste verdieping van het huis. De tweede en derde verdieping dienden ooit als kantoren voor Gucci's PR-team, IT-afdeling en ander personeel. De vierde verdieping was voormalig CEO, de werkruimte van Domenico De Sole en heeft een aangrenzende serre en een gewelfd balkenplafond.

Het voormalige Gucci-herenhuis, het wereldwijde hoofdkantoor van het merk, is nu het beste huis van Mayfair dat momenteel te koop of te huur is. Het is hier dat Tom Ford en Domenico De Sole Alexander McQueen, Anna Wintour en François Pinault vermaakten en waar Lord Chancellor Lord Brougham koningin Victoria en de hertog van Wellington vermaakte, zegt Gary Hersham, oprichter en directeur van Beauchamp Estates, het bedrijf dat is benoemd om het landhuis te verkopen of te leasen.

Of de volgende bewoners van het paleis een nieuw hoofdstuk zullen toevoegen aan zijn rijke geschiedenis, is een open vraag. Prijskaartje: 63 Miljoen Euros