Londense super prime vastgoedmarkt floreert met hoogste vraag in zes jaar

De superprime vastgoedmarkt in Londen beleeft de grootste vraag in zes jaar, nu inwoners op zoek gaan naar meer ruimte en internationale kopers terugkeren naar de stad. In de eerste drie kwartalen van dit jaar zijn het grootste aantal superprime verkopen geregistreerd sinds 2014. Tussen januari en september 2021 zijn meer dan 350 woningen verkocht voor meer dan €6,9 miljoen, waarvan bijna 100 voor meer dan €13,8 miljoen. Dit betekent een stijging van 43% in het superprime verkoopvolume vergeleken met dezelfde periode in 2020.

De totale superprime verkopen in de eerste drie kwartalen van 2021 bedroegen ongeveer €4,8 miljard, een stijging van 40% ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Uit een diepgaande analyse van het Britse kadaster blijkt dat Central London, met name Westminster en Kensington en Chelsea, het populairst is voor niet-nieuwbouwverkopen. Echter, sterke verkopen zijn ook zichtbaar in buitenwijken met woningen nabij de rivier of grote parken.

Deze toegenomen activiteit op de superprime verkoopmarkt heeft gevolgen voor de huurmarkt. Het aantal zogenaamde 'onbedoelde verhuurders' neemt af, doordat veel eigenaren profiteren van de oplevende verkoopmarkt en de vraag naar ruimte. Uit analyse van Knight Frank en LonRes blijkt dat het aantal verhuurwoningen voor meer dan €6.875 per week in het derde kwartaal van 2021 het laagste was sinds 2016. Het aantal superprime verhuur in de eerste drie kwartalen van 2021 was slechts 31% van het aantal in dezelfde periode in 2020.

De gemiddelde superprime huur in 2021 is €10.750 per week, een stijging van 8% ten opzichte van 2019. In de huursector zijn centrale locaties zoals Belgravia en Mayfair het meest populair, met bijna een derde van de superprime verhuur in 2021, vergeleken met minder dan 20% in dezelfde periode van 2020. Hampstead, daarentegen, heeft de grootste daling gezien, met dit jaar slechts 3% van de superprime verhuur, tegenover 12% vorig jaar.

Deze trends in de Londense superprime vastgoedmarkt tonen aan dat de vraag naar luxueuze woningen in zowel de koop- als huursector sterk is toegenomen, ondanks de uitdagingen van de afgelopen jaren. De markt lijkt zich te stabiliseren en zich aan te passen aan de veranderende behoeften van kopers en huurders in de stad.

Naast de stijgende vraag naar superprime woningen in Londen, zijn er enkele andere opvallende trends en factoren die van invloed zijn op de markt:

  • Invloed van de pandemie: De COVID-19 pandemie heeft het belang van ruimte en comfort in woningen benadrukt, wat bijdraagt aan de toegenomen vraag naar grotere en luxueuzere eigendommen. Veel kopers zoeken nu naar huizen met extra voorzieningen zoals thuiskantoren, privé buitenruimtes en faciliteiten voor thuisfitness.

  • Veranderende voorkeuren van internationale kopers: Naast de terugkeer van internationale kopers naar Londen, zijn hun voorkeuren ook veranderd. Kopers uit landen zoals China en het Midden-Oosten tonen meer interesse in nieuwbouwprojecten en moderne appartementen met hoogwaardige voorzieningen en beveiliging.

  • Investeringsmogelijkheden: Met de lage rentetarieven en de onzekerheid in andere investeringsmarkten, zien sommige kopers superprime vastgoed in Londen als een stabiele en waardevaste investering op lange termijn.

  • Invloed van Brexit: Hoewel Brexit aanvankelijk een negatieve impact had op de Londense vastgoedmarkt, lijkt het effect op de superprime markt nu af te nemen. Kopers en investeerders hebben zich aangepast aan de nieuwe situatie en blijven vertrouwen hebben in de veerkracht en aantrekkingskracht van Londen als wereldstad.

  • Stijging van de vastgoedprijzen: De sterke vraag naar superprime woningen in Londen heeft geleid tot een stijging van de vastgoedprijzen in deze categorie. Dit kan op de lange termijn gevolgen hebben voor de toegankelijkheid van de superprime markt voor nieuwe kopers en investeerders.

  • Ontwikkeling van nieuwe luxeprojecten: Om aan de groeiende vraag naar superprime woningen te voldoen, worden er nieuwe luxeprojecten ontwikkeld in Londen, zowel in het centrum als in de buitenwijken. Deze ontwikkelingen omvatten vaak hoogwaardige voorzieningen en diensten om kopers en huurders aan te trekken.


Als gevolg van deze trends en factoren zal de Londense superprime vastgoedmarkt waarschijnlijk blijven floreren. Het is belangrijk voor makelaars, ontwikkelaars en investeerders om op de hoogte te blijven van de veranderende marktdynamiek en zich aan te passen aan de wensen en behoeften van de superprime kopers en huurders in Londen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

AsbestGigant.be: uw expert voor Asbestattesten In de kijker

In de huidige tijd is het bewustzijn over de gevaren van asbest binnen de vastgoed- en bouwindustrie van essentieel belang. AsbestGigant.be, gevest...