Bee Tham s intieme galerij en kunstzinnig gerenoveerd herenhuis in New York

In een van de meest pittoreske wijken van New York, in het hart van Gramercy Park, ligt een ware parel van intieme kunstbeleving verborgen. Bee Tham, een gerenommeerd kunsthandelaar met Singaporese wortels, gaf dit deel van de stad een speciaal geschenk met de opening van The Bee in the Lion-galerij in het voorjaar van 2017. Deze galerij onderscheidde zich van de standaard witte kubusruimten, die zo typerend zijn voor de moderne kunstscene. Tham koos namelijk voor een benadering waarbij de bezoeker zich in een meer huiselijke en persoonlijke setting kon onderdompelen in de wereld van hedendaagse kunst.

Het idee was eenvoudig maar baanbrekend: hedendaagse kunst toegankelijk maken in een sfeer die aanvoelt als een thuis, waar elk kunstwerk voldoende ruimte krijgt om voor zichzelf te spreken. The Bee in the Lion bevond zich in een sfeervolle klein studio-appartement op de tweede verdieping van The Foundry, een omgebouwd pakhuis uit de 20e eeuw. Dit was geen plek voor massale tentoonstellingen of haastige kunstconsumptie. In plaats daarvan nodigde Tham kenners en liefhebbers uit om op afspraak te komen en in alle rust de kunstwerken te aanschouwen en te overwegen.

Na enige tijd besloot Tham haar fysieke galerijruimte te verruilen voor een online platform, The Front Room. Hiermee blijft ze trouw aan haar missie om hedendaagse kunst toegankelijker te maken - dit keer in de digitale ruimte. Het kleine appartement dat ooit onderdak bood aan The Bee in the Lion staat nu te koop. Het prijskaartje is na een jaar gezakt van net geen €600.000 naar €550.000, wat op de New Yorkse huizenmarkt als een aantrekkelijke deal kan worden gezien.

Maar Bee Tham heeft nog een stuk vastgoed dat blijk geeft van haar esthetische visie en liefde voor kunst: haar prachtig gerenoveerde herenhuis in de luxueuze Upper East Side. Samen met haar man, Tham Khai Meng, kocht ze dit pand zes jaar geleden voor circa €7,238 miljoen. Wat volgde was een tweeënhalf jaar durende renovatie, waarbij geen euro werd gespaard om hun visie te realiseren. De buitenkant van het herenhuis, daterend uit 1874, werd in ere hersteld, terwijl de binnenkant transformeerde in open, loft-achtige ruimtes met invloeden van minimalistische iconen zoals Mies van der Rohe en John Pawson. Dit alles maakt het pand nu te koop voor een indrukwekkende €13,5 miljoen.

De metamorfose weerspiegelt een perfecte balans tussen modern design en het behoud van historische charme. Elke verdieping ademt licht en ruimte, met hoge plafonds en grote ramen die elke vierkante meter tot een potentieel podium voor kunst maken. Het interieur is uitgerust met strakke lijnen en minimalistische vormgeving, waardoor het herenhuis niet alleen een thuis is, maar ook een statement van smaak en ingetogen luxe.

Een keuken die uitblinkt in functionaliteit en een eetkamer ontworpen voor memorabele diners vormen slechts enkele hoogtepunten van het herenhuis. Daarnaast bieden de diverse woonruimtes, slaapkamers met en-suite badkamers, een thuisbioscoop en een fitnessruimte een leefbaarheid die even groots als comfortabel is. En voor wie van het bruisende stadsleven wil genieten zonder de woning te verlaten, biedt het dakterras een schitterend panorama over New York.

Hoewel Bee Tham'sgalerij, The Bee in the Lion, inmiddels een digitale voortzetting heeft gekregen, blijft haar passie voor kunst onmiskenbaar aanwezig in haar onroerend goed. Met de verkoop van het appartement en het herenhuis zal Bee Tham zich wellicht nog meer richten op The Front Room, waar ze hedendaagse kunst een nieuwe dimensie geeft. Een dimensie waarin de grenzen tussen galerij en thuis, tussen kunst en leven, op een harmonieuze wijze vervagen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

AsbestGigant.be: uw expert voor Asbestattesten In de kijker

In de huidige tijd is het bewustzijn over de gevaren van asbest binnen de vastgoed- en bouwindustrie van essentieel belang. AsbestGigant.be, gevest...