Kasteel Pecsteen - historisch domein te Ruddervoorde te koop

Het Kasteeldomein Ruddervoorde, ook wel bekend als Kasteel Pecsteen, is een historisch monument dat een rijke geschiedenis en unieke architectuur samenbrengt. Gesitueerd in de gemeente Oostkamp, in de deelgemeente Ruddervoorde, is dit domein een indrukwekkend voorbeeld van erfgoed dat de tand des tijds heeft weerstaan.

Het kasteeldomein, daterend uit het begin van de 18e eeuw, bevindt zich aan de Hillestraat. Het omvat een kasteel in neorenaissancestijl uit omstreeks 1900, met een rechte dreef die erop aansluit, twee koetshuizen en een gedeeltelijk bewaarde gracht achter het kasteel.

De eerste bouwwerken op het domein stammen waarschijnlijk uit het begin van de 18e eeuw. Het domein was oorspronkelijk in bezit van Charles Martin de Cuyper, een advocaat in de Raad van Vlaanderen, en Anna-Françoise van Waesberghe. In 1758 werd het domein verkocht aan een zekere J. Andri, die het in 1783 doorverkocht aan Charles-Jean Dhont, een welgestelde burger en ondernemer.

In de 19e eeuw erfde Anne-Marie Dhont het kasteeldomein, die in 1800 huwde met Jacques-Philippe Pecsteen, die van 1813 tot 1830 burgemeester van Ruddervoorde was. Vanaf 1800 tot op heden is het kasteeldomein continu in handen van de familie Pecsteen.

Het kasteel zelf is een schitterend voorbeeld van neorenaissance-architectuur, gebouwd met oranje baksteen en afgewerkt met natuursteen. Het kasteel bestaat uit een halfondergrondse bouwlaag en twee verdiepingen. De vijf centrale traveeën van de voorgevel worden geflankeerd door een klein, hoekig en half ingebouwd torenvolume aan de oostkant en een zware, licht voorgeplaatste toren aan de westkant.

Het park rond het kasteel heeft kenmerken van een vroeg 20ste-eeuwse pittoresk-landschappelijke vormgeving met een meerledige vijverpartij, brede gazonpartijen, parkboomgroepen en solitaire parkbomen. Het park heeft ook een rondgaande padenstructuur, geënt op de vroegere 18de-eeuwse parkaanleg met dubbele toegangsdreef in beuk.

Op het kasteeldomein bevinden zich ook drie pachthoeves. Een eerste hoeve, gelegen aan de zuidgrens van het domein, wordt voor het eerst afgebeeld op het primitief kadasterplan uit ongeveer 1835. Een tweede pachthoeve, bestaande uit twee dwars op de straat gelegen vleugels, ligt ten zuiden van het koetshuis. De derde hoeve ligt ten noorden van het kasteel en grenst aan de ommuurde moestHet Kasteeldomein Ruddervoorde, ook wel Kasteel Pecsteen genoemd, is een historisch monument dat een rijke geschiedenis en unieke architectuur samenvoegt. Het is gelegen in de gemeente Oostkamp, in de deelgemeente Ruddervoorde, en staat bekend als een indrukwekkend voorbeeld van erfgoed dat de tand des tijds heeft doorstaan.

Het kasteeldomein, dat zijn oorsprong vindt in het begin van de 18e eeuw, is gesitueerd aan de Hillestraat. Het omvat een kasteel in neorenaissancestijl uit circa 1900, vergezeld van een rechte dreef, twee koetshuizen en een gedeeltelijk bewaarde omwalling achter het kasteel.

De eerste constructies op het domein stammen waarschijnlijk uit het begin van de 18e eeuw. Het domein was oorspronkelijk in het bezit van Charles Martin de Cuyper, een advocaat in de Raad van Vlaanderen, en Anna-Françoise van Waesberghe. In 1758 werd het domein verkocht aan een zekere J. Andri, die het in 1783 doorverkocht aan Charles-Jean Dhont, een welgestelde burger en zakenman.

In de 19e eeuw kwam het kasteeldomein in handen van Anne-Marie Dhont, die in 1800 trouwde met Jacques-Philippe Pecsteen, burgemeester van Ruddervoorde van 1813 tot 1830. Vanaf 1800 tot op de dag van vandaag is het kasteeldomein voortdurend in het bezit van de familie Pecsteen.

Het kasteel zelf is een prachtig staaltje van neorenaissance-architectuur, opgetrokken uit oranje baksteen en afgewerkt met natuursteen. Het kasteel bestaat uit een halfondergrondse bouwlaag en twee verdiepingen. De vijf centrale traveeën van de voorgevel worden geflankeerd door een klein, hoekig en half ingebouwd torenvolume aan de oostkant en een zware, licht voorgeplaatste toren aan de westkant.

Het park rond het kasteel vertoont kenmerken van een vroeg 20ste-eeuwse pittoresk-landschappelijke vormgeving met een meerledige vijverpartij, brede gazonpartijen, groepen parkbomen en solitaire parkbomen. Het park heeft ook een rondgaande padenstructuur, gebaseerd op de vroegere 18de-eeuwse parkaanleg met dubbele toegangsdreef in beuk.

Over Ruddervoorde

Ruddervoorde is een dorp en deelgemeente in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Oostkamp.

Het gebied dat nu Ruddervoorde omvat, was al bewoond tijdens de Romeinse tijd, maar het dorp zelf begon zich pas echt te ontwikkelen in de Middeleeuwen. Het werd genoemd in documenten uit de 12e eeuw, toen het onder het bisdom van Doornik viel.

Het dorp is bekend om zijn rijke geschiedenis en schilderachtige landschap, met zijn oude kerken en charmante huizen. De Sint-Eligiuskerk is een van de meest opvallende bezienswaardigheden in Ruddervoorde met een Romaanse toren die dateert uit de 12e eeuw. Ook het domein Ruddervoorde, een groot groengebied met bossen en vijvers, is een trekpleister voor zowel bewoners als bezoekers.

Ruddervoorde is ook bekend in de wereld van de wielersport. De jaarlijkse Ruddervoorde Koerse, een professionele wielerwedstrijd, trekt veel bezoekers. Daarnaast is Ruddervoorde de locatie van een van de races in de Superprestige veldrijden serie.

De inwoners van Ruddervoorde, bekend als Ruddervoordenaars, genieten van een rustig en gemoedelijk leven, met een sterke gemeenschap en lokale tradities. Hoewel het dorp in de loop der jaren is gegroeid en gemoderniseerd, heeft het zijn landelijke charme en historische karakter behouden.

Kasteel Pecsteen - Ruddervoorde te koop

Het Kasteel Pecsteen, ook bekend als Kasteeldomein Ruddervoorde, is een neorenaissancistisch kasteel dat rond het jaar 1900 werd opgetrokken. Het domein, dat zich uitstrekt over een oppervlakte van ongeveer 9,5 hectare, omvat het kasteel, twee koetshuizen en is omgeven door een park, vijver, weides en bossen. Het kasteel is door de jaren heen goed onderhouden, met deels gerenoveerde delen waarbij de originele kenmerken zorgvuldig bewaard zijn gebleven. Op de begane grond vinden we een ontvangsthal die leidt naar diverse kamers, waaronder ruime salons met open haarden en parketvloeren, een werkruimte of bibliotheek, een grote eetkamer, en een keuken met bijkeuken. De prachtige trap leidt naar de eerste verdieping waar zich een master slaapkamer met badkamer bevindt, alsook nog vijf andere slaapkamers en twee extra badkamers. De tweede verdieping huisvest nog meer slaapkamers en een ruime multifunctionele ruimte die naar eigen smaak kan worden ingericht. Bovendien bevat het domein nog twee hoeves die renovatie behoeven. Het kasteel is uitstekend bereikbaar met snelle verbindingen naar de E40 (richting Brussel of Oostende) en de A11 (richting Brugge en Knokke). Voor meer informatie over dit prachtige kasteel kunt u contact opnemen met Veerle Viérin via 0474/76.11.87.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

AsbestGigant.be: uw expert voor Asbestattesten In de kijker

In de huidige tijd is het bewustzijn over de gevaren van asbest binnen de vastgoed- en bouwindustrie van essentieel belang. AsbestGigant.be, gevest...