Revolutionaire hybride-elektrische VTOL gepland voor massaproductie in 2024

Xeriat en XTI Aircraft werken samen aan de ontwikkeling van de TriFan 600, een hybride-elektrische VTOL (Vertical Take-Off and Landing) die indrukwekkende prestaties belooft. Deze innovatieve VTOL is ontworpen om het verkeer in drukke steden te ontlasten en biedt oplossingen voor snelheid, bereik en functionaliteit.

De TriFan 600 is uniek dankzij zijn drie geleide ventilatoren die zorgen voor de lift en de mogelijkheid om op hoogtes tot 29.000 voet (8.800 meter) te vliegen. Het toestel kan snelheden tot 555 km/u bereiken en heeft een actieradius van maximaal 1.200 km, wat verder is dan andere VTOL'sdie momenteel op de markt zijn.

In tegenstelling tot volledig elektrische VTOL'smaakt de TriFan 600 gebruik van een hybride-elektrische aandrijflijn, wat het mogelijk maakt om een groter bereik te hebben dan zowel conventionele helikopters als 100% batterij-aangedreven VTOL s. Dit innovatieve ontwerp combineert de voordelen van een zakenjet en een helikopter in één efficiënt toestel.

De TriFan 600 belooft een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot (tot 40%) en een reductie van de bedrijfskosten en het geluid (tot 50%). Het toestel biedt ruimte voor vijf passagiers en kan binnen 11 minuten zijn maximale hoogte bereiken.

Hoewel Xeriat en XTI Aircraft nog geen prijs hebben aangekondigd voor de TriFan 600, is het de bedoeling om het toestel tegen het einde van 2024 op grote schaal te gaan produceren. Dit baanbrekende project kan de manier waarop we ons in drukke stedelijke gebieden verplaatsen aanzienlijk veranderen en een nieuw tijdperk van luchttransport inluiden.

Als de TriFan 600 succesvol is en in massaproductie wordt genomen, kan dit de luchtvaartindustrie transformeren. De toepassingsmogelijkheden zijn talrijk, zowel voor commercieel als privégebruik, waaronder:

  • Zakelijk vervoer: De TriFan 600 kan dienen als een snelle en efficiënte manier om zakenreizigers van de ene locatie naar de andere te brengen zonder de vertragingen en wachttijden die gepaard gaan met traditionele luchtvaart.
  • Luchttaxi s: In drukke steden kan de TriFan 600 als luchttaxi fungeren, waardoor pendelaars de files kunnen vermijden en sneller op hun bestemming kunnen komen.
  • Medisch transport: De VTOL kan worden ingezet voor medische noodsituaties, zoals het vervoer van patiënten of het leveren van medische apparatuur in stedelijke of afgelegen gebieden.
  • Luxe reizen: De TriFan 600 kan een nieuwe vorm van luxe reizen bieden, met de snelheid en het bereik van een zakenjet en het gemak van een helikopter.
  • Toerisme: Deze innovatieve VTOL kan toeristen naar onontdekte of moeilijk bereikbare bestemmingen brengen, waardoor ze nieuwe ervaringen kunnen opdoen en de lokale economieën kunnen stimuleren.
  • VTOL-technologie: De TriFan 600 maakt gebruik van Vertical Take-Off and Landing (VTOL) technologie, waardoor het kan opstijgen en landen zonder een traditionele landingsbaan.
  • Hybride-elektrische aandrijflijn: In plaats van volledig op batterijen te werken, maakt de TriFan 600 gebruik van een hybride-elektrische aandrijflijn, wat bijdraagt aan zijn indrukwekkende bereik en snelheid.
  • Drie geleide ventilatoren: Voor de lift en voortstuwing worden drie geleide ventilatoren gebruikt, waardoor de TriFan 600 tot 29.000 ft (8.800 m) kan stijgen.
  • Snelheid en bereik: Met een topsnelheid van 345 mph (555 km/u) en een bereik van maximaal 1.200 km, overtreft de TriFan 600 andere VTOL-concepten op de markt.
  • Capaciteit: De TriFan 600 is ontworpen om vijf passagiers comfortabel te vervoeren.
  • Vermindering van CO2-uitstoot: Het hybride-elektrische ontwerp van de TriFan 600 kan de CO2-uitstoot met wel 40% verminderen in vergelijking met traditionele vliegtuigen.
  • Lagere bedrijfskosten en geluidsniveaus: De TriFan 600 belooft de bedrijfskosten en geluidsniveaus met 50% te verminderen, wat zowel financieel als ecologisch voordelig is.
  • Klimsnelheid: De VTOL kan zijn maximale hoogte van 29.000 ft (8.800 m) bereiken in slechts 11 minuten.
  • Massaproductie: Xeriat en XTI Aircraft zijn van plan de TriFan 600 in massaproductie te nemen tegen het einde van 2024.


Naast deze potentiële toepassingen kunnen de technologieën die worden ontwikkeld voor de TriFan 600 ook invloed hebben op andere sectoren, zoals de ontwikkeling van elektrische aandrijfsystemen, duurzaamheid en het ontwerp van stedelijke luchthavens. De succesvolle implementatie van de TriFan 600 kan leiden tot een toename van de vraag naar infrastructuur die compatibel is met VTOL s, zoals vertiports en laadstations.

Kortom, de TriFan 600 heeft het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we ons verplaatsen, vooral in drukke stedelijke gebieden. Met zijn indrukwekkende snelheid, bereik en milieuvriendelijke technologie kan deze hybride-elektrische VTOL een belangrijke rol spelen in de toekomst van luchttransport en duurzame mobiliteit.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Ontdek de revolutionaire Falcon 10X - het toppunt van comfort en technologie In de kijker

Dassault Aviation presenteert hun gloednieuwe Falcon 10X, een baanbrekend zakenvliegtuig met ongeëvenaard comfort, veelzijdigheid en technologie. ...