Rossinavi onthult zijn milieuvriendelijke Catamaran-concept Sea Cat 40

De Italiaanse scheepswerf Rossinavi heeft de Sea Cat 40 onthuld, een volledig elektrische catamaran van 42,75 meter. Het ontwerp is geïnspireerd op fytoplankton van zeealgen die zonlicht omzet in energie. De Sea Cat 40 is voorzien van 135 vierkante meter zonnepanelen die 250 kWh aan energie opwekken.

Het interieur en exterieur zijn ontwikkeld door Rossinavi in samenwerking met Fulvio de Simoni Yacht Design. Volgens Federico Rossi, COO van Rossinavi, is het idee om een link te leggen tussen natuur, elektriciteit en futurisme, ondersteund door geavanceerde technologieën.

De Sea Cat 40 is ontworpen voor transatlantische reizen en kan gedurende 20 dagen continu cruisen met acht knopen. Het centrale AI-systeem bewaakt de laadstatus van de batterij om de stroomvoorziening te behouden. De powerbanks zijn voldoende om 80 procent van de reis in volledig elektrische modus te leveren, met hybride elektrische dieselmotoren voor de rest van de reis. De catamaran heeft vijf passagiershutten aan boord, waaronder een ruime master suite, en biedt ruime hoeveelheden ruimte.

Rossinavi is toegewijd aan ecologische duurzaamheid en stimuleert veranderingen in de branche. In vergelijking met de Sea Cat 40 heeft Silent Yachts' Silent 60, een catamaran op zonne-energie, 42 zonnepanelen die 17 kWp genereren om twee elektromotoren van elk 200 kW van stroom te voorzien. Het jacht heeft ook een batterijcapaciteit van 286 kWh, waardoor er geen uitstoot mogelijk is.

Rossinavi's Sea Cat 40 is ontworpen met het oog op ecologische duurzaamheid en biedt een alternatief voor vervuilende brandstoffen. De scheepswerf heeft als doel om de maritieme industrie te transformeren en tegelijkertijd het milieu te beschermen. Naast het gebruik van zonne-energie en hybride motoren is de Sea Cat 40 ook uitgerust met milieuvriendelijke materialen, zoals recyclebare aluminium. Het schip heeft een innovatief ontwerp met een gestroomlijnde romp en futuristische kenmerken, waardoor het niet alleen milieuvriendelijk is, maar ook opvalt op het water.

Met de opkomst van elektrische boten en jachten lijken steeds meer scheepswerven zich te richten op duurzame technologieën en materialen. Naast Rossinavi en Silent Yachts hebben andere fabrikanten, zoals Sunreef Yachts en X Shore, ook elektrische boten gelanceerd die worden aangedreven door zonne-energie en andere schone energiebronnen. De jachtindustrie blijft zich ontwikkelen en innoveren om milieuvriendelijker te worden en tegelijkertijd luxe en comfort te bieden aan zijn klanten.

Naast het gebruik van milieuvriendelijke technologieën en materialen, hebben sommige scheepswerven ook projecten gelanceerd die gericht zijn op het schoonmaken van de oceanen. Bijvoorbeeld, Ocean Saviour, een project van Southampton Marine Services (SMS), is ontworpen om plastic afval uit de oceanen te verwijderen en te recyclen tot brandstof voor schepen. Het project is ontwikkeld in samenwerking met Blue Marine Foundation, een organisatie die zich inzet voor het behoud van de oceanen.

De trend naar duurzame jachten lijkt ook de interesse van investeerders te wekken. In 2020 kondigde Monaco Solar & Energy Boat Challenge de lancering aan van een nieuw initiatief, de "Eco Association for Boating", om de ontwikkeling van duurzame boten te bevorderen. Daarnaast hebben enkele investeerders zich gericht op de financiering van duurzame jachten, zoals Blue Ocean Yacht, een investeringsmaatschappij die zich richt op het financieren van schepen die zijn ontworpen met milieuvriendelijke technologieën en materialen.

Voor de Sea Cat 40 van Rossinavi worden de volgende technische en mechanische specificaties vermeld:

 • Lengte: 42,75 meter
 • Zonnepanelen: 135 vierkante meter
 • Energieproductie: 250 kWh
 • Voortstuwingssysteem: hybride elektrische dieselmotoren en elektrische motoren
 • Cruisesnelheid: 8 knopen
 • Maximale vaarsnelheid: niet vermeld
 • Reisduur: 20 dagen (continu cruisen)
 • Batterijcapaciteit: niet vermeld, maar voldoende om 80% van de reis in volledig elektrische modus te leveren
 • Passagierscapaciteit: 10 gasten in 5 hutten
 • Bemanning: 7 personeelsleden in 4 hutten
 • Interieurontwerp: ontwikkeld door Rossinavi in samenwerking met Fulvio de Simoni Yacht Design
 • AI-systeem: gecentraliseerd systeem dat de laadstatus van de batterij behoudt om stroom te behouden.


Voor de Silent 60 van Silent Yachts worden de volgende technische en mechanische specificaties vermeld:

 • Lengte: 18,3 meter
 • Zonnepanelen: 42 panelen met een totale capaciteit van 17 kWp
 • Energieproductie: 17 kWp
 • Voortstuwingssysteem: 2 elektromotoren van elk 200 kW
 • Cruisesnelheid: 6 tot 8 knopen
 • Maximale vaarsnelheid: 20 knopen
 • Reisduur: onbeperkt met voldoende zonlicht
 • Batterijcapaciteit: 286 kWh
 • Passagierscapaciteit: 8 gasten in 4 hutten
 • Bemanning: 3 bemanningsleden
 • Interieurontwerp: ontworpen door Michael Köhler
 • Zeilontwerp: vliegervleugel in plaats van conventionele zeilen.


De Silent 60 heeft ook een geavanceerd navigatiesysteem en communicatiesysteem aan boord, samen met een compleet automatiseringssysteem waarmee de kapitein het schip vanuit één enkele besturingsconsole kan bedienen. Bovendien biedt het jacht een ruime accommodatie voor maximaal 10 gasten in 5 hutten, inclusief een master suite, en beschikt het over een luxe interieurontwerp met hoogwaardige afwerkingen en meubels.

De Silent 60 is niet alleen een milieuvriendelijke optie voor jachteigenaren, maar biedt ook een stille en comfortabele vaarervaring met een topsnelheid van 20 knopen en een bereik van 100 zeemijlen op alleen de batterijen. Met zijn innovatieve ontwerp en geavanceerde technologieën heeft de Silent 60 de aandacht getrokken van klanten over de hele wereld en heeft het de Marine Propulsion Award gewonnen in de categorie Electric & Hybrid Propulsion System of the Year.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Saoedi Arabië wil een schildpadvormige drijvende stad bouwen In de kijker

In de steeds veranderende wereld van architectuur en design lijken de grenzen van het mogelijke constant te verschuiven. Zo heeft Saoedi-Arabië, e...