Dit zijn de top 10 grootste jachten ter wereld

In een wereld waar constante evolutie en innovatie de sleutel zijn om voorop te blijven lopen, is stilstaan ​​geen optie. In een poging om een ​​voorsprong op hun concurrenten te krijgen, verleggen scheepswerven over de hele wereld de grenzen en streven ze ernaar het ultieme superjacht te produceren, elk groter en groter dan de vorige. Deze monsterlijke technische hoogstandjes zijn echter meer dan alleen kolossale schepen. Elk van de inzendingen op deze lijst zijn werkelijk prachtige voorbeelden van ontwerp en technische innovaties, met een hele reeks functies boven en onder het dek. Elk van hen is een kunstwerk en geen wonder dat u een onderzoekspaper kunt kopen met een gedetailleerde beschrijving van een bepaald vaartuig en het ontwerp ervan. Zonder verder oponthoud, hier zijn 'swerelds grootste jachten.

1. Azzam (180 meter)

De Duitse scheepswerf Lürssen staat bekend om hun bijna monopolie in de bouw van gigantische superjachten. Azzam, dat in oktober 2013 werd onthuld, heeft al bijna 8 jaar de titel van grootste particuliere superjacht behouden. Het interieurontwerp werd gedaan door Christophe Leoni die koos voor Franse Empire-stijlen. De buitenkant werd gedaan door het ontwerp van Nauta Yacht, terwijl de engineering onder toezicht stond van Mubarak Saad al Ahbabi. Met een topsnelheid van meer dan 31,5 knopen, dankzij haar ingenieuze waterstraalaandrijving, tart de kolos die Azzam is het idee dat grote jachten langzaam moeten zijn.

2. Eclipse (162 meter)

Eclipse had eerder de titel van grootste superjacht voor drie jaar sinds het verlaten van de scheepswerf van Blohm+Voss in 2010, de levering van Azzam. Eclipse beschikt over op maat gemaakte interieurafwerking die speciaal is ontwikkeld door Terence Disdale Design, die de leiding had over alles met betrekking tot interieurontwerp, deklay-out en het ontwerp en de constructie van de bovenbouw. Eclipse beschikt over een breed scala aan functies, waaronder een zwembad van 16 meter, dat kan worden veranderd in een dansvloer, en de mogelijkheid om drie helikopters vast te houden. Ze heeft een aantal prijzen gewonnen, waaronder Motor Yacht of the Decade bij de 2015 World Superyacht Awards.

3. Dubai (162 meter)

Dit superjacht is toepasselijk genoemd naar het koninklijke jacht van sjeik Mohammed bin Rashid al Maktoum uit Dubai. Ze werd oorspronkelijk gemaakt in opdracht van prins Jefri van Brunei in samenwerking met Blohm+Voss en Andrew Winch. Haar bovenbouw was echter slechts gedeeltelijk klaar toen het project werd opgeschort. De regering van Dubai kocht het project vervolgens over en vertrouwde de bouw toe aan Kostis Antonopoulos van Platinum Yachts. Het koninklijke jacht heeft een breed scala aan faciliteiten die passen bij de status van de eigenaar. De vijf VIP-suites en zes gastensuites van Dubai hebben allemaal een open balkon en zijn speciaal ontworpen door Nakheel Interiors. Ze heeft ook een onderzeeërgarage en een landingsplatform voor een Sikorsky UH-60 Black Hawk-helikopter.

4. Dilbar (156 meter)

Terwijl Azzam wordt beschouwd als 'swerelds grootste jacht als je kijkt naar de lengte, domineert Dilbar, 30 meter korter dan Azzam, qua binnenvolume met 15.917 GT. Het door Espen Øino ontworpen superjacht is van de Oezbeekse miljardair Alisher Usmanov. Dilbar heeft een aantal werkelijk baanbrekende kenmerken, waaronder een zwembad van 180 kubieke meter en een elektrische dieselcentrale van 30.000 kilowatt. Ondanks haar grote volume herbergt ze slechts 24 gasten op haar 3.800 vierkante meter woonoppervlak, maar beschikt ze over een verbazingwekkende 100 man sterke bemanning, die ervoor zorgt dat bezoekers de onverdeelde zorg en aandacht krijgen.

5. Al Saïd (155 meter)

Het belangrijkste schip van Oman'sRoyal Yacht Squadron, Al Said, is vernoemd naar haar eigenaar, Sultan Qaboos bin Said Al Said uit Oman. Het 155 meter lange jacht is ook ontworpen door Espen Øino en gebouwd op de Vegesack-scheepswerf van Lürssen onder de naam 'Project Sunflower'. Al Said verhoogt de ante met een nog grotere bemanning van 150 leden en accommodatie voor 65 gasten. Ze beschikt over grote ruimtes voor het ontvangen van gasten, met als pronkstuk de concertzaal aan boord, met ruimte voor een orkest van 50 muzikanten.

6. El Mahrousa (150 meter)

El Mahrousa, geleverd in 1865 door de Samuda Brothers-scheepswerf, is het oudste schip op deze lijst. Ze is een klassiek voorbeeld van superjachtontwerp en heeft meer dan een eeuw lang de titel van grootste jacht ter wereld behouden, totdat prins Abdulaziz in 1984 aan de macht kwam. El Mahrousa werd oorspronkelijk gebouwd voor Khedive Ismail, de Ottomaanse gouverneur van Egypte en werd gebruikt om hoogwaardigheidsbekleders ontvangen tijdens de historische opening van het Suezkanaal in 1869. In de loop der jaren is ze verschillende keren herbouwd, eerst in 1872, waar ze 12,1 meter werd verlengd en haar schoepenraderen werden verwijderd, vervolgens in 1905 en 1950. Na een val in verval raakte, werd ze gerestaureerd voor de Christopher Columbus Fleet Review. El Mahrousa doet nu dienst als het Egyptische presidentiële jacht en wordt onderhouden door de Egyptische marine.

7. A+ (147 meter)

Dit schip, ontworpen door Tim Heywood, in 2012 opgeleverd door Lürssen, is een jacht dat gehuld is in mysterie. Ze heette vroeger Topaz, maar werd in 2019 omgedoopt tot A+ en vliegt onder een Kaaimanvlag. Het gerucht gaat dat haar eigenaar Sheikh Mansour bin Zayed al-Nahyan is, een elite van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die eigenaar is van de voetbalclub Manchester City. Het interieurontwerp van A+ is gedaan door Terence Disdale Design en heeft, net als vele anderen op deze lijst, een helikopterplatform. Het was bekend dat ze twee keer was gecharterd door Leonardo DiCaprio, maar afgezien daarvan is er verder weinig over haar bekend.

8. Prins Abdulaziz (147 meter)

Aangemeerd naast het paleis van de Saoedische koning in Jeddah, dient Prins Abdulaziz de Saoedische koninklijke familie als hun koninklijke jacht. Ze werd in 1984 gebouwd door Helsingor Vaerft, een in Denemarken gevestigde scheepswerf, naar ontwerp van Maierform, voor koning Fahd van Saoedi-Arabië. Ze verving El Mahrousa destijds als 'swerelds grootste jacht. Prins Abdulaziz heeft naar verluidt 184 miljoen dollar gekost om te bouwen en heeft smaakvolle interieurontwerpen van wijlen David Hicks, die moderne en klassieke esthetiek samensmolt. Er wordt zelfs gezegd dat haar grote lobby is gebaseerd op die van de Titanic. Zoals het het jacht van de Saoedische koninklijke familie betaamt, beschikt ze over een moskee, een bioscoop en, als we speculaties mogen geloven, grond-luchtraketten en onderwaterbewakingssystemen.

9. Zeiljacht A (142 meter)

Zeiljacht A is het tweede superjacht, na Motorjacht A, in opdracht van de Russische industrieel en miljardair Andrey Melnichenko. Ze is ontworpen door Philippe Starck en gebouwd door de Duitse scheepswerf Nobiskrug in 2017. In tegenstelling tot de anderen op deze lijst, is zeiljacht A, zoals de naam al doet vermoeden, zeilondersteund. Ze kan 3.747 vierkante meter zeil zetten, die naast haar computergestuurde diesel-elektrische krachtcentrale werken. Met haar acht dekken biedt ze comfortabel plaats aan een bemanning van 54 leden. Zeiljacht A heeft een groot aantal innovatieve functies, zoals een kijkcabine onder water, balkons die zijn omsloten door stukken gebogen glas van recordbrekende afmetingen en 'swerelds hoogste koolstofmasten op 100 meter boven zeeniveau.

10. Nord (142 meter)

Nord, geleverd in 2021, is het nieuwste aanbod op onze lijst. Ze heeft vele namen gekend, eerst als Project Redwood tijdens haar bouw, daarna Opus, voordat ze uiteindelijk Nord werd. Ze is een fantastisch voorbeeld van ontwerpinnovatie in de wereld van superjachten. Ontworpen door Nuvolari Lenard, beschikt ze over een overvloed aan faciliteiten aan boord. Deze omvatten een strandclub, een watersport- en duikcentrum, twee helikopters en een tendergarage met 'ruimte om een ​​overvloed aan speelgoed op te slaan, waaronder 16 tenders, een onderzeeër en een ROV', aldus bouwmanager Rob Moran. Op haar mast is een reeks van vier satellietkoepels te zien. Nord heeft 20 suites die plaats bieden aan maximaal 36 gasten in ongegeneerde luxe.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.