Decadence - een nieuw concept voor luxe Catamarans geïnspireerd op de jaren 20

Het concept 'Decadence' is geïnspireerd op de autonome en vliegtuigontwerpen van de jaren 1920. Dit is duidelijk te zien in het uiterlijk van deze 80 meter lange catamaran, een schepping van de bekende Britse ontwerper Andy Waugh. Bij een eerste blik lijkt de 'Decadence' op een enorm vintage auto die over de hoge zeeën zoeft. Het unieke ontwerp komt voort uit de geest van de motorraces uit de jaren 1920, en daarmee brengt het een verfrissend perspectief naar de luxueuze jachtsector.

Wat de 'Decadence' onderscheidt van andere jachten zijn de twee cilindrische buitenrompen die onder water zijn en met stelten aan de hoofdromp zijn verbonden. Dit ontwerp minimaliseert de dwarsdoorsnede van het jacht, wat resulteert in een soepelere en veiligere vaart. Volgens Andy Waugh kan 'Decadence' met deze 'kleine-wateroppervlakte-twee-romp' structuur (SWATH) een afname van de schommelbewegingen met ongeveer 70% bereiken in vergelijking met een conventioneel monohull jacht. Dit verhoogt zowel het comfort als de veiligheid aan boord aanzienlijk.

Met een volume van 5.000 GT heeft 'Decadence' de verplaatsing van een 122 meter jacht met een uitgebreide straal van 30 meter. Met deze ruimte zijn de mogelijkheden voor het interieurontwerp vrijwel onbegrensd. Het jacht kan bijvoorbeeld een hoofdsuite van 20 meter breed en 30 meter lang met een plafondhoogte van 3 meter huisvesten. Daarnaast is er ook ruimte voor twee 14-meter lange boot-tenders van Skyline Yachts.

Het ontwerpbureau van Andy Waugh heeft naam gemaakt met zijn visionaire jachtconcepten, waaronder de 70-meter Serafina, 175-meter Acionna, 45-meter Revolution en 90-meter Nouveau. Zijn nieuwste concept, 'Decadence', is een catamaran die lijkt op een luxueus, minimalistisch ruimteschip dat aangepast is voor de zee.

Het SWATH ontwerp maakt unieke interieurindelingen en ruimtes mogelijk. De bemanningsruimtes en technische gebieden bevinden zich bijvoorbeeld in de ondergedompelde rompen, waardoor er meer ruimte overblijft in het hoofdlichaam van de catamaran voor gasten. Bovendien kan de piloot intrekbare opblaasbare zeilen inzetten om de lift-drag-verhouding van de catamaran te maximaliseren.

Ondanks de ontwerpuitdagingen, zoals de grote breedte die het moeilijk maakt om het jacht in havens te leggen, heeft 'Decadence' praktische oplossingen. De verhoogde stabiliteit van het jacht vermindert bijvoorbeeld de noodzaak om onderdak te zoeken tijdens slecht weer. Bovendien bevat het concept ruimte voor twee 14-meter lange boot-tenders, die als luxe pendeldiensten naar de kust kunnen worden gebruikt.

Daarnaast is 'Decadence' uitgerust met een revolutionair voortstuwingssysteem dat het energieverbruik met ongeveer 30% kan verminderen. Dit resulteert in minder frequente tankbeurten, wat zowel economisch als ecologisch voordelig is. Met al deze innovatieve elementen belichaamt 'Decadence' de essentie van het luxueuze jachtleven van de toekomst.

Over Andy Waugh Yacht

Andy Waugh Yacht Design is een vooraanstaand Brits ontwerpbureau, dat bekend staat om zijn baanbrekende jachtconcepten. Het bureau, onder leiding van Andy Waugh, heeft de grenzen van design en engineering in de jachtindustrie verlegd met zijn innovatieve benaderingen.

Waugh'swerk is herkenbaar aan zijn onderscheidende stijl, die zowel futuristisch als minimalistisch is. Zijn ontwerpen zijn vaak geïnspireerd op verschillende tijdperken en industrieën, zoals blijkt uit de 'Decadence', een catamaran-concept dat sterk geïnspireerd is door het automotive en luchtvaartontwerp van de jaren 1920.

De ontwerpen van Waugh zijn niet alleen esthetisch opvallend, maar bevatten ook geavanceerde technische oplossingen om de efficiëntie en prestaties te verbeteren. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van de SWATH (Small-Waterplane-Area-Twin-Hull) rompvorm in de 'Decadence', die een aanzienlijke reductie van de rol- en schommelbewegingen mogelijk maakt in vergelijking met conventionele monohull superyachten.

Het bureau van Andy Waugh heeft ook lof gekregen voor zijn aandacht voor duurzaamheid en energie-efficiëntie. Dit is duidelijk zichtbaar in de 'Decadence', die een revolutionair voortstuwingssysteem en opblaasbare zeilen bevat om het energieverbruik met ongeveer 30% te verminderen.

Andy Waugh Yacht Design heeft een reeks indrukwekkende jachtconcepten op zijn naam staan, waaronder de 70-meter Serafina, de 175-meter Acionna, de 45-meter Revolution en de 90-meter Nouveau. Elk van deze jachten getuigt van het creatieve talent en de technische expertise van Waugh en zijn team, en hun vermogen om visionaire ontwerpen te creëren die de standaard zetten in de jachtindustrie.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.