Charles Simonyi verkoopt zijn luxe superjacht Skat

In 2021 was het 71-meter lange metalen superjacht Skat één van de meest opvallende aanbiedingen op de luxejachtmarkt, volgens Stuart Larsen van Fraser, een luxe charterbedrijf. Het schip, dat voor het eerst in twintig jaar beschikbaar was, werd onlangs verkocht voor een onbekend bedrag. De laatst bekende vraagprijs was echter meer dan €49,5 miljoen.

Skat, wat 'schat' betekent in het Deens, werd ooit met liefde genoemd door de voormalige vriendin van Charles Simonyi, een miljardair en één van de eerste software-ingenieurs bij Microsoft. Simonyi was ook de vijfde ruimtetoerist en de tweede Hongaar die naar de ruimte reisde, aan boord van de Sojoez TMA-10 in 2007.

Het meest opvallende kenmerk van Skat is het militair geïnspireerde uiterlijk in koele grijstinten. Dit meesterwerk van de beroemde scheepsarchitect Espen Oeino is gebouwd met reflecterende materialen zoals staal, aluminium en glas, wat resulteert in een opvallende, spiegelachtige uitstraling. Het jacht staat ook bekend om de vele ramen die zorgen voor veel natuurlijk licht in de ruime vertrekken.

Het moderne, strakke interieur is ontworpen door Marco Zanini en beschikt over zes dubbele passagiershutten, een kindercabine en accommodatie voor maximaal 12 gasten. Een lift verbindt de vier dekken, en de royale garage biedt voldoende ruimte voor grote tenders en waterspeelgoed. Er is ook een aparte fitnessruimte en een hoofdsalon die tevens als bioscoop fungeert.

Skat is een krachtig schip, ideaal voor wereldwijde cruises, met een maximale snelheid van 18 knopen (33 km/u) en een bereik van 4600 zeemijlen. Ondanks zijn leeftijd wordt het superjacht geprezen om zijn uitzonderlijke staat, dankzij regelmatige verbouwingen en onderhoud. Het unieke jacht, ooit het bezit van een miljardair-ruimtetoerist met een naam geïnspireerd door een romantische herinnering, is nu klaar voor nieuwe avonturen met zijn nieuwe eigenaar.

Het superjacht Skat, met zijn indrukwekkende ontwerp en unieke kenmerken, is een ultieme weerspiegeling van luxe en technologische innovatie. Enkele andere vermeldenswaardige details van dit iconische schip zijn onder meer:

 • Geavanceerde navigatieapparatuur en communicatiesystemen die zorgen voor een veilige en soepele vaart op open zee.
 • Een milieuvriendelijk ontwerp met energiezuinige systemen en materialen die de ecologische voetafdruk van het jacht minimaliseren.
 • Ultramoderne stabilisatiesystemen die comfort en stabiliteit garanderen, zelfs in ruwe zeeomstandigheden.
 • Ruime buitenruimtes met zonnedekken, een zwembad en eet- en loungezones, ideaal voor ontspanning en vermaak aan boord.
 • Een bemanning van ervaren en toegewijde professionals die zorgen voor een uitzonderlijke service en een onvergetelijke ervaring voor de gasten.


Skat is niet alleen een prachtig schip, maar ook een symbool van de passie en ambitie van zijn voormalige eigenaar, Charles Simonyi. Zijn liefde voor technologie en ruimteverkenning is terug te zien in het ontwerp en de uitvoering van het superjacht.

Nu het schip een nieuwe eigenaar heeft gevonden, zal het ongetwijfeld blijven dienen als een luxe toevluchtsoord op zee en als een indrukwekkend voorbeeld van maritieme techniek en design. Skat zal ongetwijfeld nieuwe avonturen tegemoet varen en zijn gasten blijven inspireren met zijn ongeëvenaarde schoonheid en uitmuntendheid.

Het superjacht Skat, ontworpen door Espen Oeino en met een interieur van Marco Zanini, biedt een indrukwekkende reeks technische en mechanische functies die het tot een ultieme luxe-ervaring maken. Hier is een gedetailleerde opsomming van enkele van de belangrijkste technische en mechanische kenmerken van het jacht:

 • Lengte: 71 meter, waardoor het een van de grotere superjachten op de markt is.
 • Romp en opbouw: voornamelijk vervaardigd uit hoogwaardig staal en aluminium, wat zorgt voor duurzaamheid en stabiliteit op zee.
 • Voortstuwing: aangedreven door twee krachtige dieselmotoren, waardoor het een maximale snelheid van 18 knopen (20,7 mph/33 km/u) kan bereiken en een bereik van 4.600 zeemijlen.
 • Stabilisatiesystemen: uitgerust met geavanceerde stabilisatoren die zowel in rust als onderweg zorgen voor een comfortabele en stabiele vaart.
 • Navigatie- en communicatieapparatuur: voorzien van de nieuwste technologie op het gebied van navigatie, radar en satellietcommunicatie, waardoor het jacht veilig en efficiënt kan worden bestuurd.
 • Energie-efficiëntie: uitgerust met geavanceerde systemen voor energiebeheer en milieuvriendelijke technologieën die de ecologische voetafdruk van het jacht minimaliseren.
 • Accommodatie: biedt plaats aan maximaal 12 gasten, met zes dubbele passagiershutten en een extra kindercabine, allemaal voorzien van en-suite badkamers en moderne voorzieningen.
 • Bemanning: ruimte voor een aanzienlijke bemanning om de gasten aan boord te bedienen en het jacht te onderhouden.
 • Liften: een lift verbindt de vier dekken, waardoor gasten gemakkelijk tussen de verschillende niveaus van het jacht kunnen bewegen.
 • Garage: een ruime garage voor het opbergen van tenders en waterspeelgoed, zodat gasten optimaal van hun tijd op het water kunnen genieten.
 • Buitenruimtes: uitgebreide buitenruimtes, waaronder zonnedekken, eet- en loungezones en een zwembad, ideaal voor ontspanning en vermaak aan boord.
 • Fitnessruimte: een aparte fitnessruimte uitgerust met moderne trainingsapparatuur, zodat gasten aan boord kunnen blijven met hun fitnessroutine.
 • Entertainment: een hoofdsalon die ook dienst doet als bioscoop, zodat gasten kunnen genieten van films en andere vormen van entertainment tijdens hun verblijf aan boord.


Al deze technische en mechanische kenmerken maken Skat tot een indrukwekkend en geavanceerd superjacht, dat garant staat voor luxe, comfort en onvergetelijke ervaringen op zee.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Saoedi Arabië wil een schildpadvormige drijvende stad bouwen In de kijker

In de steeds veranderende wereld van architectuur en design lijken de grenzen van het mogelijke constant te verschuiven. Zo heeft Saoedi-Arabië, e...