Luxe hotels in 2022 focussen op geestelijke gezondheid

Vergeet vijfsterrenspa's en restaurants met Michelinsterren, gasten eisen nu therapiesessies en on-site counselors van een wellnessretraite. Wanneer de meeste mensen denken aan luxe hotels, roepen ze beelden op van decadentie: vijfsterrenrestaurants, lakens van Egyptisch katoen en kuuroorden bij kaarslicht. Een afspraak met een psychiater komt niet meteen in je op. Dat zou echter kunnen veranderen, aangezien luxehotels meer nadruk leggen op geestelijke gezondheid in hun wellnessaanbod. Terwijl de wereld uit de pandemie komt, zijn gesprekken over ons geestelijk welzijn prominenter geworden, waarbij de Wereldgezondheidsorganisatie onthulde dat de pandemie wereldwijd leidde tot een toename van 25 procent van angst en depressie. 

Terwijl veel wellnessprogramma's doorgaans schommelen tussen op maat gemaakte sessies in de sportschool en verwennerij in de spa, maken hotels steeds meer ruimte voor meer op de geestelijke gezondheid gerichte aanbiedingen, aangezien gasten opnieuw beginnen te beoordelen wat het is om echt - eerlijk - goed te zijn. "Geestelijke gezondheid is een punt van zorg voor miljarden mensen", zegt Dusadee Tancharoen, directeur van RAKxa Wellness and Medical Retreat in Bangkok, waar geestelijke gezondheid tot de kernpunten behoort. "We kunnen niet beweren dat we mensen echt gezond kunnen maken zonder dit essentiële element aan onze programma's toe te voegen."

Tancharoen spreekt ook over de symbiotische aard van lichamelijke en geestelijke gezondheid, waarbij hij uitlegt hoe stress en angst "vaak de symptomen zijn van een verstoorde hormonale en spijsverteringsstelsel" - gebieden die wellnessprogramma's in het verleden hebben aangepakt met voedingsdeskundigen ter plaatse, in plaats van met mentale gezondheidsdeskundigen. Andere groepen zijn begonnen met het opzetten van programma's in samenwerking met getrainde counselors en organisaties voor geestelijke gezondheidszorg. Kimpton Hotels kondigde in februari aan dat het tot 1.000 gratis therapiesessies aan zijn gasten zou aanbieden, dankzij een samenwerking met Talkspace, een digitaal platform dat gediplomeerde therapeuten verbindt met mensen die hulp zoeken voor online sessies. Mike DeFrino, CEO van Kimpton, zei dat het bedrijf ernaar streeft om in de toekomst "meer geestelijke gezondheidsondersteuning te bieden aan onze mensen en gasten".

In 2021 kondigde Miraval, het luxe wellnessmerk van Hyatt, een samenwerking aan met de National Alliance on Mental Illness (NAMI) als reactie op de "onvoorspelbare, ongekende gebeurtenissen van de pandemie". Terwijl Miraval en NAMI stopten met het verstrekken van professionele begeleiding, kunnen de gasten nu ontspannen met een reeks gratis video's over alles, van geleide meditatie tot ASMR-gerichte clips om angst te helpen verminderen.

Meer lokaal heeft Asaya in Rosewood Hong Kong een iets andere benadering van geestelijke gezondheidsondersteuning gekozen en ervoor gekozen om zijn aanwezigheid binnen het algemene welzijnsaanbod uit te breiden. Het is een bijzonder vooruitziende missie in de stad, waar de non-profit Mind meldt dat één op de zeven inwoners met geestelijke gezondheidsproblemen leeft, maar 26 procent van de mensen met geestelijke gezondheidsproblemen zoekt geen professionele hulp.

In het geval van het recente 18 weken durende Asaya x Hybrid 360-programma van Rosewood was mentaal welzijn een van de kernpijlers, met een vijfde van de sessies die er specifiek aan was gewijd, geleid door bezoekende beoefenaars en resident gedragsdeskundige Kit Shum. "Kit Shum biedt verschillende niveaus van mentaal-emotionele ervaringen, variërend van meditatie en expressieve kunsttherapie - die helpt om diepere problemen aan het licht te brengen - tot meer psychologische ervaringen zoals hypnose, cognitieve gedragstherapie en positieve psychologie", legt Corinna Yap, wellnessdirecteur van Asaya uit. Door haar holistische benadering, zegt Yap, "is Kit in staat om gasten vanaf het begin te begeleiden, met zachtere ervaringen, en vervolgens meer open te staan voor therapie-achtige behandelingen."

In Thailand, in RAKxa's holistische genezingscentrum RAKxa Jai, staat een getrainde therapeut klaar om cognitieve gedragstherapie, hypnotherapie en neurolinguïstische programmeersessies aan gasten te bieden - waarbij alle drie de benaderingen worden gecombineerd met een aanbod genaamd Rapid Transformational Therapy om "oude nutteloze overtuigingen en gedrag” in een luxe retraite-omgeving. De langere retraiteprogramma's, waaronder lange Covid- en ontstressende behandelingen, kunnen ook op maat worden gemaakt voor gasten die geestelijke gezondheidsondersteuning willen opnemen als onderdeel van hun wellnessreis.

Yap legde uit dat het hun doel was om een "neutrale en veilige ruimte" te creëren, terwijl Tancharoen RAKxa beschreef als een omgeving die "volledig op jou gericht is", waarbij een van de meest cruciale aspecten van zijn programma's gasten helpt "de tools te leren die ze nodig hebben om thuis voor zichzelf zorgen”.

Bovenal is een van de aantrekkingskrachten van het volgen van een wellnessprogramma of retraite voor gasten de volledige verwijdering van externe krachten. Een plek als Asaya, zegt Yap, "neemt je weg van je dagelijkse omgeving en gewoonten die normaal stress zouden kunnen veroorzaken, waardoor je je gedachten kunt wegnemen van afleiding en problemen kunt aanpakken.
Aangezien discussies over geestelijke gezondheid de afgelopen jaren steeds vaker voorkomen, was het toevoegen van gerichte ondersteuning aan wellnessprogramma's een "snelle trend" geworden, voegde Yap eraan toe, terwijl Tancharoen zei dat hotels zich moesten aanpassen aan de wensen van bezoekers voor wellnessreizen.

Yap waarschuwt gasten dat ze hun onderzoek moeten doen voordat ze boeken, omdat niet alle aanbiedingen hetzelfde zijn. Ze zei: "Gasten moeten kijken of de aangeboden diensten alleen op instapniveau zijn, of neemt het hotel of merk een meer authentieke en serieuze benadering met gecertificeerde beoefenaars of zelfs artsen?" Terwijl Tancharoen zei dat de toevoeging van geestelijke gezondheid aan welzijnsdiensten groepen zou helpen om "de voorsprong te behouden", benadrukte ze: "Gasten moeten de problemen volledig blootleggen en een volledige diagnostische beoordeling krijgen om resultaten op de lange termijn te bereiken."


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.