Ontwerpen voor welzijn - een gesprek met Spa-Visionair Michele Pelafas

In een exclusief interview met Michele Pelafas, een gerespecteerde naam in de wereld van spa- en wellnessontwerp, krijgen we inzicht in wat er nodig is om rustgevende en herstellende ruimtes te creëren die een blijvende indruk achterlaten op hun bezoekers. Pelafas, bekend om haar op maat gemaakte designs en aandacht voor detail, heeft een indrukwekkend portfolio opgebouwd dat bestaat uit luxe spa s, medische spa s, boetiekhotels en andere gastvrijheidsprojecten rond de wereld.

Met meer dan twee decennia ervaring in de industrie, benadrukt Pelafas het belang van een holistische benadering bij het ontwerpen van wellnessruimtes. Ze legt de nadruk op het feit dat elk element van de ruimte moet samensmelten om een samenhangend verhaal te vertellen. Haar aanpak is daarom niet alleen gericht op esthetiek, maar ook op hoe de ruimte functioneert en hoe de gebruikers ervan zich voelen. Het doel is altijd om een atmosfeer te scheppen die de zintuigen kalmeert en bijdraagt aan het welzijn van de bezoeker.

Pelafas gelooft dat goed ontwerpen begint met luisteren naar de klant. Zij streeft ernaar om de visie van de klant te vertalen in een ontwerp dat diens persoonlijkheid reflecteert, terwijl het tegelijkertijd aansluit bij de laatste trends en innovaties op het gebied van wellness. Een grondige analyse en begrip van de branding en de bedrijfscultuur zijn cruciaal voor het realiseren van een ruimte die zowel inspirerend als functioneel is.

Duurzaamheid speelt ook een sleutelrol in Pelafas' ontwerpfilosofie. Zij kiest voor materialen die niet alleen mooi maar ook duurzaam zijn, en waarmee ze tijdloze ruimtes kan creëren die bestand zijn tegen snelle trends. Bovendien houdt ze rekening met de impact die materialen hebben op zowel het milieu als de gezondheid van de gebruikers.

Wat betreft het gebruik van technologie in wellnessruimtes, ziet Pelafas dit als een tweesnijdend zwaard. Enerzijds biedt technologie ongekende mogelijkheden voor personalisatie en verbeterde klantbelevingen. Aan de andere kant moet worden gewaarborgd dat technologie niet afleidt van de essentiële rustgevende ervaring die spa'sbieden. De balans tussen het integreren van nuttige technologische toepassingen en het bewaren van een serene sfeer is daardoor een voortdurende uitdaging voor designers.

De Covid-19 pandemie heeft het belang van persoonlijke ruimte en hygiëne in spa'sonderstreept. Pelafas heeft deze uitdaging aangepakt door ontwerpen te maken die zowel veilig als uitnodigend zijn, zonder in te leveren op comfort en luxe. Dit omvat het inbouwen van private pods of suites waar individuen of kleine groepen kunnen genieten van spa-behandelingen zonder onderbreking.

Persoonlijke verzorging gaat verder dan alleen lichamelijke behandelingen, merkt Pelafas op. Zij is van mening dat emotionele en spirituele welzijn net zo belangrijk zijn, en haar spa-ontwerpen zijn erop gericht deze aspecten te ondersteunen. Ruimtes die mindfulness en meditatie bevorderen, zijn daarom een integraal onderdeel van haar projecten.

Michele Pelafas zet zich in om de wereld van wellnessontwerp voortdurend te blijven vernieuwen. Met een diep begrip van de behoeften van de eindgebruiker en de trends die de industrie vormen, blijft zij met haar ontwerpen streven naar het creëren van ruimtes die niet alleen mooi zijn, maar ook de mentale en fysieke gezondheid van mensen verbeteren.

Naast haar ontwerppraktijken geeft Pelafas ook haar kennis door via educatieve programma s. Ze gelooft dat het delen van kennis essentieel is voor de groei en ontwikkeling van de industrie. Door jonge ontwerpers te onderwijzen en te inspireren, draagt ze bij aan de toekomst van wellnessontwerp.

Pelafas' werk heeft veel lof ontvangen en het is duidelijk dat haar passie en toewijding aan uitmuntendheid haar tot een gevestigde naam hebben gemaakt in de wereld van wellnessontwerp. Haar vermogen om serene en betekenisvolle ruimtes te creëren die een positieve invloed hebben op de menselijke ervaring, heeft haar tot een gezaghebbende stem en leider in haar veld gemaakt.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.