Top duurste paarden ooit verkocht - van succesvolle kampioenen tot teleurstellingen

Paardensport is een verzamelnaam voor diverse sporten en disciplines waarbij ruiters en hun paarden samenwerken om prestaties van behendigheid, snelheid, kracht en elegantie te leveren. Dressuur is een specifieke discipline binnen de paardensport waarbij de nadruk ligt op de harmonieuze samenwerking tussen ruiter en paard en het tonen van de souplesse, kracht en gehoorzaamheid van het paard. Het doel is om een paard door middel van training en oefening zo optimaal mogelijk te laten bewegen en presteren.

De paardensport kent een breed scala aan disciplines, waaronder dressuur, springen, eventing, reining, voltige, endurance en rensport. Elk van deze disciplines stelt unieke eisen aan zowel ruiter als paard en vereist een combinatie van vaardigheden, technieken en ervaring.

Dressuur vindt zijn oorsprong in de klassieke Europese rijkunst en is in feite een ballet op paarden, waarbij paard en ruiter complexe bewegingen en figuren uitvoeren in een vooraf bepaalde volgorde. De dressuurproeven worden beoordeeld op basis van nauwkeurigheid, harmonie, techniek en uitstraling. In de hogere niveaus van dressuur worden paarden getraind om spectaculaire bewegingen zoals piaffe, passage en pirouettes uit te voeren, die een grote mate van controle en samenwerking tussen paard en ruiter vereisen.

Paardensport en dressuur zijn niet alleen fysiek veeleisend voor zowel paard als ruiter, maar vereisen ook een sterke mentale band en wederzijds vertrouwen. Het succes in de sport is afhankelijk van de samenwerking tussen paard en ruiter, waarbij beide partners voortdurend met elkaar communiceren en samenwerken om het beste uit zichzelf en elkaar te halen.

Hier is een lijst van de duurst verkochte paarden ooit, met zowel succesverhalen als teleurstellingen: Is een duur paard garantie voor succes?

  • Fusaichi Pegasus, geboren in 1997, is een van de meest bekende volbloed racepaarden in de geschiedenis van de sport. Hij werd in 2000 gekocht door Coolmore Stud in Ierland voor een verbazingwekkend bedrag van €59 miljoen, waardoor hij de titel 'duurste paard in de geschiedenis' kreeg. Fusaichi Pegasus werd getraind door Neil Drysdale en had een zeer succesvolle racecarrière. Zijn meest indrukwekkende overwinning kwam in 2000, toen hij de prestigieuze Kentucky Derby won, met een prijzengeld van bijna €1,7 miljoen. Na zijn racecarrière werd Fusaichi Pegasus ingezet als dekhengst, maar hij kon niet dezelfde mate van succes behalen als zijn vader, Mr. Prospector. Dit leidde ertoe dat zijn dekgeld in de loop der jaren aanzienlijk werd verlaagd - van ongeveer €127.000 tot iets meer dan €6.000 in 2017. In 2017 ging Fusaichi Pegasus met pensioen, maar hij blijft een van de meest memorabele en waardevolle paarden in de geschiedenis van de paardenraces.

  • Shareef Dancer, met een waarde van €34 miljoen, was inderdaad een opmerkelijk paard. Hoewel zijn racecarrière bescheiden was, werd hij gekocht door de Emir van Dubai, Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vanwege zijn indrukwekkende afstamming. Zijn vader, Northern Dancer, was een van de meest invloedrijke dekhengsten in de geschiedenis van de paardenraces en bracht vele kampioenen voort. Na zijn aankoop werd Shareef Dancer met succes ingezet als dekhengst. Hij heeft verschillende succesvolle nakomelingen voortgebracht, waaronder Mashaallah, een winnaar van de Irish St. Leger, en French Glory, die de Prix Jean de Chaudenay won. Shareef Dancer'sinvloed als dekhengst heeft zijn waarde verder vergroot, waardoor hij een van de duurste paarden ooit werd. Zijn nakomelingen hebben zowel op de renbaan als in de fokkerij een blijvende impact gehad.

  • Totilas, ook bekend als 'Toto', was een uitzonderlijk Nederlands dressuurpaard, dat in zijn carrière records brak en de harten van paardenliefhebbers over de hele wereld veroverde. Hij werd in 2006 gekocht door Kees en Tosca Visser en werd later voor een geschat bedrag van €18 miljoen verkocht aan de Duitse trainer Paul Schockemöhle. Onder zijn voormalige ruiter, Edward Gal, behaalde Totilas fenomenale prestaties. Tijdens het Wereldkampioenschap Dressuur in 2010 wonnen zij samen drie gouden medailles en waren ze de eerste combinatie die meer dan 90% scoorde op Grand Prix-niveau. Totilas werd geprezen om zijn atletische vermogen, expressiviteit en harmonie met zijn ruiter. Echter, na de verkoop aan Schockemöhle, werd Matthias Rath de nieuwe ruiter van Totilas. Onder Rath bereikte Toto nooit meer de ongeëvenaarde hoogten die hij met Gal had behaald. Zijn latere carrière werd geplaagd door blessures, wat uiteindelijk leidde tot zijn pensioen in 2015. Na zijn pensioen werd Totilas ingezet als dekhengst, waarbij hij zijn genetische superioriteit en talent aan zijn nakomelingen kon doorgeven.

  • The Green Monkey was een volbloed racepaard met een veelbelovende afstamming, als nakomeling van het legendarische racepaard Northern Dancer en de kleinzoon van Storm Cat, een toonaangevende dekhengst. Gezien zijn indrukwekkende bloedlijn waren de verwachtingen voor The Green Monkey zeer hoog. In 2006 werd hij verkocht voor een recordbedrag van €13,5 miljoen op de Fasig-Tipton Calder select sale. Helaas kon The Green Monkey de hoge verwachtingen niet waarmaken op de renbaan. Hij nam slechts aan drie races deel en behaalde daarbij een derde plaats als beste resultaat. Vanwege zijn teleurstellende prestaties ging hij al snel met pensioen en werd hij ingezet als dekhengst in een fokstal in Florida. Tragisch genoeg overleed The Green Monkey in 2018 op slechts 14-jarige leeftijd aan de gevolgen van hoefbevangenheid, een pijnlijke en soms fatale aandoening bij paarden. Hoewel zijn racecarrière en fokresultaten misschien niet aan de verwachtingen voldeden, blijft The Green Monkey in de geschiedenisboeken staan als een van de duurste paarden ooit verkocht.

  • Palloubet d'Halong, een Selle Français-ruin, is een van de meest succesvolle en waardevolle springpaarden in de geschiedenis van de sport. In 2013 kocht Jan Tops, de trainer van het Qatari springteam, het paard voor een recordbedrag van €12,7 miljoen van de Zwitserse amazone Janika Sprunger. Onder het zadel van Sprunger had Palloubet d'Halong indrukwekkende prestaties neergezet, waaronder een tweede plaats in de Grote Prijs CHIO Aken in 2013. Sprunger was begrijpelijkerwijs verdrietig om afscheid te nemen van het getalenteerde paard, maar het bod was te hoog om te weigeren. Sinds de overname wordt Palloubet d'Halong uitgebracht door Bassem Hassan Mohammed, die eveneens deel uitmaakt van het Qatari springteam. Onder Mohammed heeft het paard zijn succes in de springsport voortgezet, en het blijft een van de meest getalenteerde en waardevolle springpaarden in de wereld. De combinatie van Palloubet d'Halong'satletische vermogen, techniek en temperament maakt hem tot een uitzonderlijk paard in de springsport.

  • Seattle Dancer, een volbloed racepaard, werd gekocht voor een indrukwekkend bedrag van €11 miljoen, voornamelijk vanwege zijn opmerkelijke afstamming. Zijn vader, Nijinsky, was een legendarisch renpaard en dekhengst, die de Engelse Triple Crown won in 1970. Met zo'n prestigieuze bloedlijn waren de verwachtingen voor Seattle Dancer uiteraard hooggespannen. Hoewel Seattle Dancer niet dezelfde mate van succes bereikte als zijn beroemde vader, presteerde hij redelijk als renpaard. Hij behaalde enkele overwinningen en toonde zijn talent op de baan. Na zijn racecarrière werd hij ingezet als dekhengst. Als dekhengst bleek Seattle Dancer behoorlijk succesvol te zijn, waarbij hij invloedrijke nakomelingen voortbracht die opmerkelijke prestaties leverden op de renbaan. Zijn invloed als dekhengst droeg bij aan zijn blijvende waarde en reputatie in de paardenraces en de fokkerij. Hoewel hij misschien niet de meest dominante racecarrière heeft gehad, heeft Seattle Dancer een blijvende impact gehad via zijn nakomelingen en zijn rol als succesvolle dekhengst.

  • Meydan City is een volbloed racepaard dat werd gekocht door de Emir van Dubai, Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, voor een aanzienlijk bedrag van €9,9 miljoen. Gezien de hoge aankoopprijs waren de verwachtingen voor Meydan City uiteraard hoog. Helaas kon het paard deze verwachtingen niet waarmaken tijdens zijn racecarrière. Ondanks zijn veelbelovende achtergrond en de investering die in hem was gedaan, slaagde Meydan City er niet in om een enkele race te winnen. Dit was een teleurstellend resultaat voor de eigenaren en degenen die betrokken waren bij zijn training en ontwikkeling. Het is niet ongebruikelijk dat sommige paarden, ondanks hun afstamming en investering, niet het verwachte succes op de renbaan behalen. Meydan City is hier helaas een voorbeeld van. Hoewel hij geen succesvolle racecarrière heeft gehad, blijft Meydan City een interessant geval in de geschiedenis van de paardenraces, vooral vanwege de hoge prijs die voor hem is betaald en de hoge verwachtingen die aan hem waren verbonden.

  • Snaafi Dancer was een volbloed racepaard dat in 1983 werd gekocht door de Emir van Dubai, Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, voor een aanzienlijk bedrag van €8,6 miljoen. Net als bij andere dure aankopen waren de verwachtingen hoog voor Snaafi Dancer, maar helaas kon het paard deze verwachtingen niet waarmaken. Snaafi Dancer bleek te langzaam te zijn voor de renbaan en nam nooit deel aan een officiële race. Om het nog erger te maken, werd het paard later ook onvruchtbaar verklaard. Dit betekende dat hij niet als dekhengst kon worden ingezet om zijn waarde te herstellen door het voortbrengen van succesvolle nakomelingen. Dit alles leidde tot een verlies van meer dan €8 miljoen voor de Emir van Dubai, wat Snaafi Dancer een van de meest teleurstellende investeringen in de geschiedenis van de paardenraces maakt. Het geval van Snaafi Dancer is een sterk voorbeeld van hoe zelfs de duurste paarden met veelbelovende afstamming niet altijd succesvol zijn op de renbaan of in de fokkerij.

  • Jalil is een Amerikaanse volbloed die werd gekocht door Godolphin Racing, de succesvolle paardenracesorganisatie opgericht door Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, de Emir van Dubai. Het paard werd aangekocht voor een aanzienlijk bedrag van €8,2 miljoen, waardoor de verwachtingen voor zijn racecarrière hooggespannen waren. Helaas kon Jalil de hoge verwachtingen niet helemaal waarmaken. Hij won slechts één race voordat hij in 2008 met pensioen ging. Hoewel zijn racecarrière relatief kort en niet zo succesvol was als verwacht, blijft Jalil een interessant geval in de geschiedenis van de paardenraces, vooral vanwege de hoge prijs die voor hem werd betaald. Jalil'ssituatie is wederom een voorbeeld van hoe paarden met een hoge aankoopprijs en veelbelovende afstamming niet altijd het verwachte succes op de renbaan behalen. Het herinnert ons eraan dat, hoewel afstamming en investering belangrijk zijn, er altijd onzekerheden en risico'szijn verbonden aan de sport van paardenraces.

  • Plavius is een volbloed racepaard dat werd gekocht door Godolphin Racing, de prestigieuze paardenracesorganisatie opgericht door Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, de Emir van Dubai. Het paard werd aangekocht voor een aanzienlijk bedrag van €7,8 miljoen, wat hoge verwachtingen creëerde voor zijn racecarrière. In tegenstelling tot sommige andere dure aankopen, behaalde Plavius enige mate van succes op de renbaan. Hij nam deel aan dertien races en behaalde overwinningen in twee daarvan. Hoewel zijn prestaties misschien niet het niveau van succes bereikten dat men zou verwachten van een paard met zo'n hoge aankoopprijs, leverde Plavius toch een bescheiden winsom op. Plavius toont aan dat er een zekere mate van onvoorspelbaarheid en risico is in de paardenraces. Hoewel investeringen in paarden met een indrukwekkende afstamming en hoge aankoopprijzen soms kunnen leiden tot succes, zijn er geen garanties, en kunnen de resultaten variëren.

Hoewel sommige van deze paarden hun aankoopprijs dubbel en dwars terugverdienden, bleken anderen uiteindelijk een teleurstelling.

De prijs van een paard wordt bepaald door verschillende factoren die de waarde en het potentieel van het paard weerspiegelen. Hier zijn enkele van de belangrijkste factoren die de prijs van een paard kunnen beïnvloeden:

  • Afstamming: De genetische achtergrond van een paard, met name de prestaties van zijn ouders en voorouders, speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de prijs. Paarden met een bewezen afstamming van succesvolle sportpaarden of fokdieren kunnen aanzienlijk hogere prijzen opleveren.
  • Leeftijd: Jongere paarden zijn vaak duurder vanwege hun potentieel voor groei en ontwikkeling. De prijs van een paard kan afnemen naarmate het ouder wordt, vooral als het de pensioengerechtigde leeftijd nadert of gezondheidsproblemen heeft.
  • Prestaties en potentieel: Een paard met bewezen prestaties in de sport, zoals overwinningen of hoge plaatsingen op wedstrijden, zal meer waard zijn. Paarden met veel potentieel of talent, zelfs als ze nog geen indrukwekkend wedstrijdrecord hebben, kunnen ook hogere prijzen opleveren.
  • Training en opleidingsniveau: Een goed opgeleid paard, dat getraind is in een bepaalde discipline en klaar is om direct op wedstrijdniveau te presteren, zal meestal meer kosten dan een ongetraind of onervaren paard. Het opleidingsniveau van een paard is belangrijk omdat het de tijd en inspanning die een nieuwe eigenaar moet investeren om het paard te trainen, kan verminderen.
  • Conditie en gezondheid: Een paard in goede gezondheid en conditie zal een hogere prijs opleveren dan een paard met gezondheidsproblemen of blessures. Potentiële kopers zullen vaak een dierenarts laten keuren om de gezondheid en geschiktheid van een paard te beoordelen voordat ze tot aankoop overgaan.
  • Karakter en temperament: Het karakter en temperament van een paard zijn belangrijk voor een succesvolle samenwerking tussen paard en ruiter. Een paard met een goed temperament, dat gemakkelijk te hanteren en te trainen is, zal meestal meer waard zijn dan een paard met gedragsproblemen of een moeilijk karakter.
  • Ras en zeldzaamheid: Bepaalde rassen kunnen meer waard zijn vanwege hun populariteit, prestaties in de sport of zeldzaamheid. Sommige rassen zijn gewilder vanwege hun specifieke kenmerken, zoals snelheid, kracht, elegantie of veelzijdigheid.
  • Geslacht: Het geslacht van een paard kan invloed hebben op de prijs. Hengsten en merries hebben vaak een hogere waarde vanwege hun fokpotentieel, terwijl ruinen (gecastreerde hengsten) meestal lager geprijsd zijn, omdat ze niet gebruikt kunnen worden voor de fokkerij.
  • Esthetiek en uiterlijk: Het uiterlijk van een paard, waaronder kleur, aftekeningen en algemene uitstraling, kan invloed hebben op de prijs. Hoewel dit subjectief is, zijn er bepaalde kleuren en aftekeningen die populairder zijn en een hogere prijs kunnen opleveren.
  • Locatie en marktomstandigheden: De prijs van een paard kan variëren afhankelijk van de locatie en de huidige marktomstandigheden. In sommige regio'szijn bepaalde rassen of disciplines populairder, wat de vraag en prijs voor paarden in die categorie kan verhogen. Bovendien kunnen economische factoren en seizoensgebonden schommelingen van invloed zijn op de paardenmarkt en de prijzen die kopers bereid zijn te betalen.
  • Vraag en aanbod: De prijs van een paard kan ook worden beïnvloed door de huidige vraag en het aanbod van paarden met vergelijkbare kenmerken. Als er bijvoorbeeld veel vraag is naar getalenteerde springpaarden en er zijn er maar een paar beschikbaar op de markt, kan dit de prijzen opdrijven.


Het is belangrijk op te merken dat de prijs van een paard slechts een van de vele overwegingen is bij de aankoop. Potentiële kopers moeten rekening houden met hun eigen behoeften, doelen en budget, evenals de individuele kenmerken en geschiktheid van het paard. Het vinden van het juiste paard is een combinatie van het afwegen van al deze factoren om de beste match te vinden tussen paard en ruiter.

In België werd recent een recordbedrag van €360.000 betaald voor een veulen op een veiling in de stad Geel. Een veilingbedrijf uit Herentals organiseerde deze week haar eerste live veiling en vestigde meteen een record. Een enkele maanden oud veulen werd voor een recordbedrag van €360.000 verkocht aan een buitenlandse koper. Het vorige veilingrecord voor een veulen lag op €167.500.

België staat bekend om meer dan alleen chocolade, bier en duiven. Het land is ook een topbestemming voor wie op zoek is naar een uitmuntend paard. Belgische paarden genoten in het verleden al de voorkeur van figuren zoals Julius Caesar en keizer Nero, voornamelijk vanwege hun trek- en strijdpaard kwaliteiten. Tegenwoordig zijn het de springpaarden die internationaal succes boeken, zoals blijkt uit het feit dat een kwart van de paarden in de Olympische jumpingfinale in Rio van Belgische oorsprong waren.

Vermogende springruiters en paardenfokkerijen zijn bereid diep in de buidel te tasten voor een Belgisch paard. Zelfs de dochters van Steve Jobs, Bill Gates en Bruce Springsteen kwamen naar België om paarden te kopen. De meeste springpaarden worden verkocht voor prijzen tussen €20.000 en €200.000, terwijl de duurste paarden voor meer dan tien miljoen euro van eigenaar wisselen.

Het succes van het Belgische paard is het resultaat van meer dan vijftig jaar toewijding en zorgvuldige selectie van genetische kwaliteiten. Er zijn ongeveer vijf vooraanstaande stambomen van springpaarden in België, die al decennialang door fokkerijen worden gekruist om een sterk ras te creëren.

Een uitstekend voorbeeld hiervan is het Belgische warmbloedpaard. De drie stamvaders, Flügel, Lugano en Codex, behaalden al successen tijdens de Olympische Spelen van 1976 in Montreal. Een van hun bekendste nakomelingen is de legendarische Darco (1980-2006), die na een succesvolle sportcarrière fulltime dekhengst werd en voor duizenden nakomelingen zorgde. Ongeveer vijftig van hen belandden in de top vijfhonderd van de beste springpaarden ter wereld. Darco werd na zijn dood in 2006 geëerd met een standbeeld in Peer.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.