De verfijning van Goud - een uitgebreide gids over Karaat

De zuiverheid van goud wordt uitgedrukt in karaten, waarbij puur goud gelijkstaat aan 24 karaat. Echter, sieraden gemaakt van 24-karaats goud zijn niet sterk genoeg voor dagelijks gebruik. Daarom bestaat de meeste gouden sieraden uit goud van lagere karaat. Hoewel het aantal karaten de prijs bepaalt - hoe hoger het aantal karaten, hoe duurder - betekent een legering met meer goud niet noodzakelijkerwijs dat deze beter is. De sterkte van het goud wordt immers bepaald door de andere metalen waarmee het goud wordt vermengd.

Dit is een balans, omdat goud van een hoger karaat waardevoller is, minder vatbaar voor aanslag, hypoallergeen en een rijkere gele tint heeft. Het aantal karaten vertegenwoordigt de verhouding van goud tot andere metalen in een legering. Dus 18-karaats goud bestaat uit 18 delen puur goud en 6 delen andere metalen, wat betekent dat het 75% goud en 25% andere metalen bevat. Hoewel dit vrij eenvoudig klinkt, kan het verwarrend zijn omdat verschillende landen verschillende benamingen gebruiken. 'Karaat' is  niet te verwarren is met de eenheid voor het meten van het gewicht van diamanten en edelstenen.

Er zijn verschillende soorten goud, elk met een unieke waarde. Zo is 24-karaats goud, ook wel fijn goud genoemd, puur goud. Dit goud heeft niet de toegevoegde sterkte van andere metalen en behoudt daardoor zijn rijke gele tint. Vanwege deze eigenschappen, en omdat het zo duur is, is 24-karaats goud zeer zeldzaam in de Verenigde Staten. Echter, het is veel populairder in landen als China en India, met name voor investeringsdoeleinden. De prijs ligt rond de €53 per gram.

22-karaats goud bestaat uit 22 delen puur goud en 2 delen andere metalen zoals zilver, nikkel en zink. Het wordt vooral gebruikt voor familiestukken en delicate sieraden die bij speciale gelegenheden worden gedragen, vooral in Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten. De prijs ligt rond de €49 per gram.

20-karaats goud is een uitstekende keuze voor wie de heldere gele tint van puur goud waardeert maar iets sterkers nodig heeft. De prijs ligt rond de €45 per gram. Anderzijds, 18-karaats goud, dat bestaat uit 75% puur goud en 25% andere metalen, wordt beschouwd als de heilige graal van het goud. Het is de populairste keuze voor hoogwaardige, fijne sieraden en kost ongeveer €47 per gram.

16K-karaats goud met precies twee derde puur goud en een derde andere metalen, bestaat 16K goud nog steeds grotendeels uit goud. Hoewel 16K goud niet een slechte keuze is voor het balanceren van duurzaamheid met de hoeveelheid goud, komt het niet vaak voor in nieuwe juwelierszaken. Dit komt waarschijnlijk omdat moderne kopers kiezen voor de weelde van 18K of de betaalbaarheid en duurzaamheid van 14K goud. Het was echter populair in het Victoriaanse tijdperk en kan nog steeds worden gevonden in veel vintage juwelierszaken. Het heeft een rijke gele kleur en wordt meestal gebruikt voor vintage sieraden, met een prijs van ongeveer €42 per gram.

14K-karaats goud, dat wordt gebruikt om enkele van onze beste kettingen en armbanden voor vrouwen te creëren, wordt nog steeds beschouwd als hoogwaardige goudsieraden, zij het veel betaalbaarder. Het bestaat uit 14 delen puur goud en 10 delen andere metalen. Puur goud maakt nog steeds het grootste deel uit van de legering, terwijl het hoge aandeel versterkende metalen het veel duurzamer en krasbestendiger maakt dan 18K goud. Het wordt vaak gebruikt in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk en is perfect voor dagelijkse stukken die veel contact hebben. En hoewel de gele tint iets minder verzadigd is dan 18K goud, wordt het door velen juist geprefereerd. De prijs ligt rond de €37 per gram.

12K-karaats goud bestaat voor de helft uit puur goud en voor de helft uit andere metalen. Hoewel het betaalbaarder en duurzamer is dan 14K goud, is het niet populair in de meeste landen. Dit komt waarschijnlijk omdat het te weinig goud bevat om als 'fijne sieraden' te worden beschouwd, maar nog steeds duurder is dan 10K goud en 9K goud. Het bestaat uit 50% versterkende metalen en wordt daarom beschouwd als te hard voor trouwringen en verlovingsringen of meer gedetailleerde stukken. In plaats daarvan wordt het het beste gebruikt voor eenvoudige kettingen die de extra sterkte nodig hebben. De kleur is een blekere gele tint en de prijs ligt rond de €32 per gram.

10K-karaats goud: Om als echt goud te worden vermarkt moet gouden sieraden 10K of meer zijn. Gemaakt van slechts 10 delen puur goud en 14 delen andere legeringen, bestaat 10K goud uit meer legeringen dan puur goud. Dit maakt het ongelooflijk sterk en duurzaam, zij het veel minder waardevol. Het is de perfecte keuze voor sieraden die zware slijtage kunnen ondergaan, zoals mannenringen of sieraden die dagelijks worden gedragen. De kleur is duidelijk minder geel en kan zelfs een beetje groen lijken, afhankelijk van de specifieke legeringen die worden gebruikt. Ondanks de verminderde waarde van goud, zijn 10K gouden sieraden nog steeds een goede investering en kost het ongeveer €27 per gram.

9K-karaats goud: In sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Australië, is 9K goud de laagste karaat goud dat als goud wordt vermarkt. Met slechts 37,5% puur goud en 62,5% andere metalen is 9K goud verre van puur, maar het is ongelooflijk duurzaam en betaalbaar. De kleur kan variëren van een zeer bleke geel tot bijna wit, afhankelijk van de gebruikte legeringen. Het is de perfecte keuze voor kosteneffectieve, duurzame sieraden en kost ongeveer €22 per gram.

Het is belangrijk op te merken dat de prijs van goud fluctueert op basis van de wereldwijde marktprijzen. Dit betekent dat de hierboven vermelde prijzen een algemene schatting zijn en mogelijk niet exact overeenkomen met de huidige prijzen. Het is ook belangrijk te weten dat de totale kosten van een sieraad niet alleen afhangen van de hoeveelheid en de kwaliteit van het goud, maar ook van andere factoren zoals het ontwerp, de ambacht, eventuele edelstenen, merknaam, enzovoort.

Bij het kopen van gouden sieraden is het cruciaal om te begrijpen wat de karaten betekenen en hoe dit de kwaliteit, duurzaamheid, en prijs van het stuk beïnvloedt. Het is ook belangrijk om rekening te houden met uw levensstijl en voorkeuren. Zo kan iemand die een actieve levensstijl heeft, beter kiezen voor een lager karaat goud omdat dit duurzamer is. Iemand die op zoek is naar een luxe sieraad voor speciale gelegenheden, zou kunnen kiezen voor een hoger karaat goud.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.