Jongere generaties transformeren luxesector met Cryptovaluta

Of je het nu leuk vindt of niet, cryptovaluta is blijvend, en hoewel Bitcoin ooit werd beschouwd als een kortstondige rage die nooit van de grond zou komen, heeft het sindsdien de weg geëffend voor tal van alternatieve munten. Deze gedecentraliseerde digitale valuta'sveranderen de manier waarop we betalen voor goederen en diensten.

In 2023 is bijna elke doorgewinterde handelaar waarschijnlijk in het bezit van een aanzienlijk crypto-fortuin. De eenvoud waarmee het mogelijk is geworden om snel stortingen en transacties te doen met populaire online apps, in combinatie met intelligente signaleringssoftware die gebruikers helpt geïnformeerde beslissingen te nemen op de markt, heeft ervoor gezorgd dat zelfs mensen die nog nooit eerder een transactie hadden gedaan, nu ook crypto omarmen.

Millennials en Gen-Z'ers zijn opgegroeid met termen als 'Bitcoin' en 'Ethereum' als onderdeel van hun dagelijkse vocabulaire. Jongeren raken tegenwoordig steeds meer en eerder betrokken bij investeringen voor hun toekomst. Hierdoor hebben merken en bedrijven die afhankelijk zijn van een jonge markt zich snel moeten aanpassen, te beginnen met luxemerken.

Luxemerken richtten zich ooit op een iets ouder doelpubliek dat al 'geslaagd' was in het leven en geld te besteden had. Om de verkoopcijfers hoog te houden, hebben ze zich de afgelopen tien jaar moeten aanpassen. Ondanks de huidige kosten-van-leven-crisis, hebben jongeren over het algemeen meer besteedbaar inkomen dan babyboomers en de generaties daarvoor. Gecombineerd met de voortdurende ontwikkeling van de online wereld, hebben merken hun marketingstrategieën volledig moeten herzien om hen aan te trekken.

Sociale media hebben een sleutelrol gespeeld in deze verandering. Luxemerken waren voorheen afhankelijk van klanten die hen zelf opzochten en vermeden in veel gevallen zelfs adverteren om die exclusiviteit te behouden. Jongeren zijn echter online en leven een groot deel van hun leven daar. Naast investeringen in digitale marketing zien we ook steeds meer high-end merken samenwerken met trendy beroemdheden en influencers om de aandacht van jongeren te trekken en uiteindelijk te winnen.

Als je bedenkt dat een groeiend aantal millennials en Gen-Z-shoppers een vorm van crypto op zak heeft, is het duidelijk dat het accepteren van Bitcoin, Ethereum en dergelijke als betaalmiddel een verstandige zet is. Luxe modehuizen als Gucci en Philipp Plein en high-end automerken als Tesla hebben dit al snel gedaan. Door blockchain-technologie in hun bedrijfsvoering te integreren, hebben ze klanten van alle leeftijden in staat gesteld om snel, naadlo os en volledig veilige online transacties uit te voeren in ruil voor goederen en diensten, wat hen een trouwe aanhang heeft opgeleverd.

De vraag ligt echter niet alleen bij de aankoop van nieuwe goederen en diensten. De markt voor 'pre-loved' designerartikelen blijft groeien onder deze duurzaamheidsbewuste generatie. Blockchain speelt hierbij een belangrijke rol als het gaat om authenticatie. Met zoveel namaakgoederen op de markt willen kopers zeker weten dat ze het echte werk kopen. Tweedehandswinkels en websites mogen dus niet denken dat de huidige cryptoboom geen invloed op hen heeft.

Er is ook een nieuwe en opkomende markt voor digitale goederen in de vorm van niet-fungibele tokens (NFT s), die een enorme trend worden naarmate de ontwikkeling van het metaverse aan momentum wint. Dezelfde luxemode merken - Gucci en Philipp Plein - lopen hierin voorop. Gucci heeft zelfs al twee afzonderlijke projecten uitgevoerd waarbij kopers unieke digitale mode-items konden bemachtigen.

Het is niet verrassend dat beide merken de afgelopen twee jaar een stijging van de verkoopcijfers hebben gemeld. Dit bewijst dat het niet implementeren van een crypto-strategie een fout kan zijn waarvan het moeilijk is om terug te komen. Volgens een recente studie zou de cryptomarkt tegen 2025 wel eens €1,5 biljoen kunnen bedragen, waarbij millennials de helft van de totale markt vertegenwoordigen en 85% van de verkoopgroei aansturen.

Voor degenen die de veranderende behoeften van een jongere klantenbasis nog niet begrijpen, is het nu of nooit. De tijd om relevant te blijven, raakt op en het tij begint al te keren.

Het gebruik van cryptovaluta als betaalmiddel door luxemerken is relatief recent. Het begon aan populariteit te winnen in het midden van de jaren 2010 met de eerste cryptotransactie toen een pizza met crypto werd betaald.

Wat zijn de redenen achter de beslissing van luxemerken om cryptovaluta als betaalmiddel te accepteren? Een reden waarom luxemerken cryptovaluta accepteren, is de wens om een jonger, technisch onderlegd publiek aan te spreken.

Naarmate meer mensen zich wenden tot digitale valuta, kunnen luxemerken die deze betalingen accepteren relevant blijven en een nieuwe generatie klanten aantrekken.

Door nieuwe betaalmethoden te omarmen, kunnen deze merken hun bereidheid tonen om innovatie en verandering te omarmen. Dit kan hen helpen hun status als luxemerk te behouden en aantrekkelijk te zijn voor consumenten die moderniteit en innovatie waarderen.

Een voordeel is dat het zorgt voor snelle en veilige transacties. Cryptovaluta maken gebruik van blockchain-technologie, een gedecentraliseerd en beveiligd grootboek dat transacties registreert op een netwerk van computers. Dit betekent dat transacties die met cryptovaluta worden gedaan snel en veilig zijn, omdat ze door meerdere partijen worden geverifieerd en niet kunnen worden gewijzigd of gemanipuleerd.

Een ander voordeel is dat betalingen met cryptovaluta vaak goedkoper zijn dan traditionele betaalmethoden. Omdat er geen tussenpersonen of kosten zijn verbonden aan het verwerken van transacties, kunnen klanten vaak geld besparen door cryptovaluta te gebruiken.

Bovendien kunnen betalingen met cryptovaluta meer privacy en anonimiteit bieden voor klanten. Traditionele betaalmethoden vereisen vaak het verstrekken van persoonlijke informatie, zoals naam en adres. Cryptovaluta daarentegen stellen gebruikers in staat om transacties uit te voeren zonder hun persoonlijke gegevens te onthullen.

De beslissing van luxemerken om cryptovaluta te accepteren als betaalmiddel weerspiegelt de groeiende populariteit en waarde van deze digitale valuta. Naarmate meer merken dit omarmen, zal cryptovaluta waarschijnlijk blijven groeien en een meer gangbare vorm van betaling worden.

Andere luxemerken die cryptovaluta als betaalmiddel hebben geaccepteerd, zijn onder meer Philipp Plein, dat het eerste modemerk was dat deze betaalmethode introduceerde, en Off-White, dat cryptobetalingen accepteert in Londen, Parijs en Milaan.

Het Italiaanse modehuis Fendi heeft ook zijn cryptowallet uitgebracht en in samenwerking met Ledger zilveren hoesjes ontworpen voor digitale activa.

Het in Singapore gevestigde modebedrijf Charles & Keith heeft plannen aangekondigd om cryptovaluta als betaalmiddel te lanceren in de VS, Australië, Canada, Maleisië, het VK en de EU.

Luxemodebedrijven Gucci en Balenciaga hebben ook aangekondigd in de toekomst cryptobetalingen te accepteren.

Luxe goederenconglomeraat LVMH, dat merken bezit zoals Tag Heuer en Louis Vuitton, heeft aangekondigd dat het cryptobetalingen in de VS zal accepteren.

Het zijn niet alleen mode- en accessoiremerken die cryptovaluta accepteren. Luxe automerk Tesla stelt klanten in staat om zijn voertuigen te kopen met Bitcoin, wat aantoont dat zelfs dure items zoals auto's met deze digitale valuta kunnen worden betaald.

Wat zal de impact van cryptovaluta op de mode-industrie zijn? De impact van cryptovaluta op de luxesector zal naar verwachting aanzienlijk zijn, met een groeiende digitale vraag naar mode- en luxemerken in de komende jaren. Volgens Morgan Stanley zal dit resulteren in extra omzet voor de sector die tegen 2030 ongeveer €45 miljard zou kunnen bereiken.

Over het algemeen weerspiegelt de acceptatie van cryptovaluta als betaalmiddel door luxemerken de groeiende populariteit en waarde van deze digitale valuta. Naarmate meer merken het adopteren, zal cryptovaluta blijven groeien en een meer gangbare vorm van betaling worden. Het gebruik van cryptovaluta kan verschillende voordelen bieden voor luxemerken en hun klanten, zoals snelle en veilige transacties, kostenbesparingen en meer privacy en anonimiteit.

Er zijn echter ook uitdagingen waarmee luxemerken rekening moeten houden en aanpakken bij het adopteren van cryptovaluta als betaalmiddel, zoals de noodzaak van wijdverbreide acceptatie en begrip bij consumenten, de volatiliteit van cryptovalutaprijzen en regelgevende uitdagingen.

Naarmate het gebruik van cryptovaluta blijft evolueren, zal het interessant zijn om te zien hoe het de luxe-industrie beïnvloedt en hoe merken zich aanpassen aan deze nieuwe vorm van betaling.

Modemerken beginnen cryptovaluta te omarmen als een manier om tegemoet te komen aan kopers die aanzienlijke bedragen hebben vergaard in valuta'szoals Bitcoin, Ether, Binance Coin, Tether, enz., en die deze willen uitgeven aan consumentengoederen/diensten. Gucci, Philipp Plein en Off-White, bijvoorbeeld, hebben zich aangesloten bij merken zoals Starbucks, Microsoft, PayPal, Etsy en Overstock, die cryptovaluta als betaalmiddel accepteren (in bepaalde winkels), en naar verwachting zullen andere merken volgen en het water testen.

De acceptatie van cryptovaluta als betaalmiddel door luxemerken is een relatief recent fenomeen. Het begon aan populariteit te winnen in het midden van de jaren 2010 met de eerste cryptotransactie toen een pizza werd betaald met cryptovaluta.

De toenemende adoptie van cryptovaluta door luxemerken als betaalmiddel weerspiegelt dan ook de groeiende populariteit en waarde van deze digitale valuta s. Naarmate meer merken het omarmen, zullen cryptovaluta waarschijnlijk blijven groeien en een meer gangbare vorm van betaling worden. Het gebruik van cryptovaluta kan verschillende voordelen bieden voor luxemerken en hun klanten, zoals snelle en veilige transacties, kostenbesparingen en meer privacy en anonimiteit. Er zijn echter ook uitdagingen waarmee luxemerken rekening moeten houden en aanpakken bij het adopteren van cryptovaluta als betaalmiddel, zoals de noodzaak van wijdverbreide adoptie en begrip bij consumenten, de volatiliteit van cryptovalutaprijzen en regelgevende uitdagingen. Naarmate het gebruik van cryptovaluta blijft evolueren, zal het interessant zijn om te zien hoe het de luxe-industrie beïnvloedt en hoe merken zich aanpassen aan deze nieuwe vorm van betaling.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.