Dit zijn de duurste Juwelen ooit geveild op veilingen

Geschiedenis kent talloze voorbeelden van mensen die prachtige juwelen kochten en bestelden voor hun persoonlijke collecties. Deze liefhebbers kopen zeldzame edelstenen en iconische rijkdommen voor miljoenen bij veilingen. Het aantal duurste juwelen dat op veilingen wordt verkocht, is enorm gestegen.

Wanneer natuur en menselijke vindingrijkheid samenkomen, ontstaan er prachtige stukken die voor torenhoge prijzen worden verkocht bij gerenommeerde veilinghuizen. Van schitterende oorbellen tot oogverblindende halssieraden en ringen, deze iconische juwelen onderscheiden zich voornamelijk door de zeldzaamheid van de steen, de geschiedenis erachter en het uitstekende vakmanschap.

Hier zijn enkele van de duurste juwelen ooit geveild:

  • De Oppenheimer Blue diamant is een zeldzaam en fascinerend juweel dat geschiedenis heeft geschreven toen het in 2016 werd geveild bij Christie s. Deze prachtige diamant, met een gewicht van 14,62 karaat, was ooit in het bezit van Sir Philip Oppenheimer, een belangrijke figuur in de wereldwijde diamantindustrie. De Oppenheimer Blue staat bekend als een van de grootste en meest zeldzame Fancy Vivid Blue diamanten ter wereld. De veiling trok veel aandacht en het juweel werd uiteindelijk verkocht voor een indrukwekkende prijs van $57,6 miljoen (€52,4 miljoen). Dit was destijds een wereldrecord voor een diamant of juweel dat op een veiling werd verkocht, hoewel het record later werd overtroffen door andere diamanten zoals de Pink Star. De verkoop van de Oppenheimer Blue weerspiegelt het belang van zeldzame en historisch belangrijke juwelen in de wereld van de veilingen en verzamelobjecten.

  • Memory of Autumn Leaves en Dream of Autumn Leaves zijn twee prachtige en zeldzame Chinese zegels die werden verkocht bij Sotheby'sin 2017. Beide zegels dateren uit de Qing-dynastie en zijn gemaakt van duurzaam en kostbaar materiaal, zoals het groenachtige jadeiet dat in beide zegels wordt gebruikt. Deze zegels vertegenwoordigen een belangrijk stuk van de Chinese geschiedenis en cultuur en zijn zeer gewaardeerd door verzamelaars en kenners van Chinese kunst en antiek. Deze twee zegels werden samen geveild en behaalden een indrukwekkende prijs van $57,5 miljoen (€52,3 miljoen). De verkoop toont de groeiende waardering voor zeldzame en historische Chinese kunst en antiek, en de bereidheid van verzamelaars om recordbedragen te betalen voor dergelijke objecten. De waarde van deze zegels wordt niet alleen bepaald door hun zeldzaamheid en historische betekenis, maar ook door hun vakmanschap en de kwaliteit van de gebruikte materialen.

  • De Winston Pink Legacy is een zeldzame, bijna 19 karaats, fancy vivid pink diamant die werd verkocht bij Christie'sin 2018. De uitzonderlijke diamant, die oorspronkelijk werd ontdekt in Zuid-Afrika, staat bekend om zijn ongelooflijke kleur, zuiverheid en grootte. Vanwege de zeldzaamheid van roze diamanten van dergelijke kwaliteit, was er veel belangstelling voor dit stuk tijdens de veiling. De Winston Pink Legacy werd uiteindelijk verkocht voor een indrukwekkende $50,7 miljoen (€46,1 miljoen), wat destijds een wereldrecord vestigde voor de hoogste prijs per karaat ooit betaald voor een roze diamant. De uiteindelijke koper van deze opmerkelijke edelsteen was de beroemde juwelier Harry Winston, die de diamant zijn naam gaf. Het is een voorbeeld van de enorme waarde die wordt toegekend aan zeldzame en unieke edelstenen, en toont de blijvende aantrekkingskracht van dergelijke stukken op de wereldmarkt voor kunst en luxe.

  • De Graff Pink diamanten ring is een uitzonderlijk zeldzame en kostbare edelsteen die in 2010 bij Sotheby'swerd geveild. De ring bevat een prachtige, 24,78 karaats, fancy intense pink diamant die bekend staat om zijn unieke kleur, zuiverheid en grootte. De diamant werd oorspronkelijk gekocht door Harry Winston en bevond zich vervolgens in een privécollectie gedurende meer dan 60 jaar voordat hij op de veiling kwam. Toen de Graff Pink diamanten ring werd geveild bij Sotheby s, vestigde het een wereldrecord voor de hoogste prijs die ooit was betaald voor een juweel op een veiling. De ring werd verkocht voor een verbazingwekkende $46,2 miljoen (€42 miljoen) aan de bekende diamantair Laurence Graff, die het stuk zijn naam gaf. De verkoop van de Graff Pink benadrukte opnieuw de enorme waarde die wordt toegekend aan zeldzame en uitzonderlijke edelstenen, en toonde de aanzienlijke interesse van verzamelaars en investeerders in dergelijke stukken.

  • Koningin Marie Antoinette'sparel en diamanten hanger is een historisch en uiterst zeldzaam juweel met een fascinerende achtergrond. De hanger maakte deel uit van de collectie van koningin Marie Antoinette van Frankrijk, de laatste koningin vóór de Franse Revolutie. Marie Antoinette stond bekend om haar liefde voor extravagante juwelen, en deze hanger is daar een uitstekend voorbeeld van. De hanger bestaat uit een grote druppelvormige natuurlijke parel die aan een strik van diamanten hangt. De parel heeft een uitzonderlijke grootte en kwaliteit en is een zeldzaam voorbeeld van een 18e-eeuwse parel van deze soort. Het juweel maakte deel uit van de uitgebreide juwelencollectie van Marie Antoinette, die na haar executie tijdens de Franse Revolutie in beslag werd genomen en uiteindelijk in privébezit kwam. In 2018 werd de parel en diamanten hanger van Marie Antoinette geveild bij Sotheby'sin Genève, waar het een verbluffende $36,2 miljoen (€32,9 miljoen) opleverde. Deze verkoop vestigde een nieuw wereldrecord voor een natuurlijke parel op een veiling, wat het belang van dit historische juweel onderstreept. De hanger trok veel belangstelling van verzamelaars en investeerders vanwege zijn zeldzaamheid, schoonheid en opmerkelijke herkomst.

  • De Grisogono ketting is een opvallend en indrukwekkend juweel dat in 2017 werd verkocht door Christie'svoor $33,7 miljoen (€30,6 miljoen). Het belangrijkste element van deze ketting is een spectaculaire smaragdgeslepen diamant van 163,41 karaat, de grootste D-kleurige, onberispelijke diamant ooit geveild. Deze uitzonderlijke diamant werd ontdekt in de Lulo-mijn in Angola en werd geslepen uit een ruwe diamant van 404 karaat, wat het de grootste ruwe diamant in zijn soort maakt die ooit in Angola werd ontdekt. Na een uitgebreid en zorgvuldig slijpproces werd de uiteindelijke smaragdgeslepen diamant ingebed in een prachtige ketting, ontworpen door de beroemde juwelier De Grisogono. De ketting zelf is een kunstwerk, gemaakt van 18-karaats witgoud en versierd met kleinere smaragdgeslepen diamanten en smaragden. De verkoop van de De Grisogono ketting vestigde een wereldrecord voor de hoogste prijs ooit betaald voor een D-kleurige diamant bij een veiling. Het juweel trok veel belangstelling van verzamelaars en investeerders vanwege zijn ongeëvenaarde grootte, kwaliteit en zeldzaamheid.

  • De Hutton-Mdivani Jade ketting is een uitzonderlijk zeldzaam en historisch sieraad dat in 2014 door Sotheby'swerd verkocht voor $27,4 miljoen (€24,9 miljoen). De ketting bestaat uit 27 enorme jadeïet kralen en een robijn- en diamantsluiting die is ontworpen door Cartier. De kralen zijn van opmerkelijke kwaliteit, met een diepe groene kleur en uitstekende doorschijnendheid, en zijn gelijkmatig in grootte en vorm. De ketting is vernoemd naar zijn twee bekendste eigenaren, Barbara Hutton en Nina Mdivani. Barbara Hutton, een Amerikaanse erfgename van het Woolworth-fortuin, was een fervent verzamelaar van juwelen en kreeg de ketting als huwelijksgeschenk van haar vader. Later werd de ketting eigendom van Nina Mdivani, de echtgenote van een Georgische prins, die ook een bekende verzamelaar van juwelen was. De Hutton-Mdivani Jade ketting is een van de meest gewaardeerde en verzamelde jadeïetjuwelen ter wereld, en de verkoop ervan vestigde een wereldrecord voor de hoogste prijs ooit betaald voor een jadeïet juweel op een veiling. De opmerkelijke kwaliteit en zeldzaamheid van de ketting hebben ertoe bijgedragen dat het een van de meest iconische en gewilde sieraden in de geschiedenis is geworden.

  • De Blue Belle of Asia is een uitzonderlijk zeldzame en indrukwekkende saffier, die in 2014 door Christie'swerd verkocht voor $17,3 miljoen (€15,7 miljoen). Deze saffier weegt maar liefst 392,52 karaat en heeft een prachtige kussen-slijpvorm. De steen staat bekend om zijn levendige, diepblauwe kleur en uitstekende zuiverheid. De verkoop van de Blue Belle of Asia brak destijds het wereldrecord voor de hoogste prijs ooit betaald voor een saffier op een veiling. De Blue Belle of Asia werd ontdekt in 1926 in Sri Lanka, een land dat bekend staat om zijn hoogwaardige edelstenen, met name saffieren. De saffier is door de jaren heen in handen geweest van verschillende particuliere verzamelaars, voordat hij uiteindelijk op de veiling van Christie'sverscheen. Deze opmerkelijke saffier is gezet in een prachtige diamanten ketting en wordt gezien als een van de grootste en meest verfijnde saffieren ter wereld. De zeldzaamheid en schoonheid van de Blue Belle of Asia hebben ervoor gezorgd dat het een zeer gewild en gewaardeerd juweel is geworden in de wereld van edelstenen en juwelen.

  • De Henckel von Donnersmarck Tiara is een historisch en zeldzaam juweel dat in 2011 door Sotheby'swerd verkocht voor $12,6 miljoen (€11,4 miljoen). Deze tiara is genoemd naar de adellijke Duitse familie Henckel von Donnersmarck en werd vermoedelijk gemaakt in de late 19e eeuw door de Franse juwelier Chaumet. De tiara is bijzonder vanwege zijn ontwerp en de kwaliteit van de edelstenen. Het is een prachtig voorbeeld van de Belle Époque-stijl, met een elegante, sierlijke vorm en een verscheidenheid aan slijpvormen. De tiara is bezet met 11 uitzonderlijk zeldzame en grote peervormige smaragden, die samen ongeveer 500 karaat wegen, en talloze diamanten. Deze smaragden zijn afkomstig uit de mijnen van Colombia, die wereldwijd bekend staan om het produceren van smaragden met een levendige, verzadigde groene kleur. De Henckel von Donnersmarck Tiara wordt beschouwd als een van de meest waardevolle en verfijnde tiara'ster wereld. De zeldzaamheid van de smaragden, gecombineerd met het vakmanschap en het historische belang, maakt het een zeer begeerlijk en waardevol juweel. De verkoop bij Sotheby'sin 2011 brak destijds het wereldrecord voor de hoogste prijs ooit betaald voor een tiara op een veiling.

  • La Peregrina ketting is een beroemd sieraad met een rijke geschiedenis en werd in 2011 door Christie'sgeveild voor $11,8 miljoen (€10,7 miljoen). Het belangrijkste onderdeel van deze ketting is de La Peregrina parel, een van de grootste en meest waardevolle natuurlijke parels ter wereld. De La Peregrina parel weegt ongeveer 50 karaat en is druppelvormig. Het heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw. De parel werd ontdekt in de wateren rond Panama en werd een geschenk aan koning Filips II van Spanje, die het vervolgens aan zijn bruid, koningin Mary I van Engeland, schonk. La Peregrina wisselde verschillende keren van eigenaar door de eeuwen heen en behoorde tot verschillende Europese vorstenhuizen. In 1969 werd de parel door Richard Burton gekocht voor zijn vrouw, Elizabeth Taylor, als een Valentijnsdagcadeau. Taylor droeg La Peregrina vaak en het werd een van haar meest herkenbare sieraden. In de jaren 70 liet Taylor de parel opnemen in een prachtige ketting ontworpen door de beroemde juwelier Cartier. De ketting bevat ook robijnen en diamanten, die bijdragen aan de waarde en schoonheid van het sieraad. Na Elizabeth Taylor'soverlijden in 2011 werd La Peregrina ketting geveild bij Christie'sals onderdeel van haar nalatenschap. De uiteindelijke verkoopprijs van $11,8 miljoen overtrof ruimschoots de geschatte waarde en vestigde een wereldrecord voor de hoogste prijs ooit betaald voor een pareljuweel op een veiling.

  • De Keizerin Eugenie strikbroche is een prachtig en historisch belangrijk sieraad dat in 2008 door Christie'swerd geveild voor $10,5 miljoen. De broche behoorde ooit toe aan Eugenie de Montijo, de echtgenote van Napoleon III en keizerin van Frankrijk. Het juweel is gemaakt van zilver, goud en diamanten, met een bijzonder ontwerp dat doet denken aan een strik. De broche is ontworpen door de beroemde Franse juwelier François Kramer in de jaren 1850 en is een uitstekend voorbeeld van de elegantie en verfijning van de Franse juwelen uit die periode. De strikbroche was een favoriet sieraad van keizerin Eugenie, die het vaak droeg tijdens officiële evenementen en staatsaangelegenheden. Na de val van het Tweede Franse Keizerrijk in 1870, ging de broche over op verschillende eigenaren en werd uiteindelijk in 2008 op een veiling bij Christie'saangeboden. De uiteindelijke verkoopprijs van $10,5 miljoen was veel hoger dan de geschatte waarde en weerspiegelt zowel de historische betekenis als de artistieke waarde van dit prachtige juweel.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.