De Rode Tibetaanse Mastiff - een statussymbool in China met een recordprijs

Er zijn talloze manieren waarop welgestelde hondeneigenaren een aanzienlijk bedrag kunnen spenderen aan hun huisdieren, variërend van designerkleding tot luxueuze vakanties. Maar wat als het aankoopbedrag van de hond zelf al een enorme som geld is? Een Chinese projectontwikkelaar heeft precies dat gedaan, door een verbluffende 12 miljoen yuan - €1,5 miljoen - neer te tellen voor een eenjarige Tibetaanse Mastiff.

De Chinese fokker van de hond, beter bekend als Big Splash of Hong Dong in het Chinees, ziet echter de enorme prijs als gerechtvaardigd, gezien de aanzienlijke kosten voor de verzorging en opvoeding van de hond. Daarnaast kan de nieuwe eigenaar aanzienlijk inkomen genereren door de hond ter dekking aan te bieden, wat elke keer ongeveer €11.000 kan opleveren.

De nieuwe eigenaar, een mysterieuze Chinese projectontwikkelaar die in 2011 de Mastiff kocht, zal veel tijd en aandacht aan zijn nieuwe huisdier moeten besteden. De hond, genaamd Big Splash, eet dagelijks ongeveer een kilo voedsel, variërend van droogvoer tot kip. Een volwassen Tibetaanse Mastiff kan bijna een meter hoog worden en tussen de 80 en 100 kilogram wegen.

De Tibetaanse Mastiff, ook bekend als O-Khyi, stamt af uit de Chinese autonome regio Tibet. Het is een van de oudste hondenrassen uit het oosten en wordt in zijn thuisland als heilig beschouwd, een symbool van geluk en welvaart. Dit heeft ertoe geleid dat dit ras het duurste hondenras ter wereld is.

Historisch gezien werd de Tibetaanse Mastiff, een grote en krachtige hond, gebruikt als waakhond voor Tibetaanse kloosters. Het ras is omgeven door mythen en legendes, met kenmerkend blaffen dat uniek is voor het ras. De hond is altijd al een fascinatie geweest voor Europese kynologen, die zijn oorsprong en plaats in de Tibetaanse cultuur uitgebreid hebben bestudeerd.

De Tibetaanse Mastiff is verkrijgbaar in diverse kleuren, waaronder zwart, goud, rood en bruin, en heeft een zeer dichte vacht die alle weertypes weerstaat. De kop van de hond, breed en zwaar, is een van zijn meest opvallende kenmerken.

De prijs voor een Tibetaanse Mastiff varieert afhankelijk van de raszuiverheid en de stamboom. Een hond met meer dan 95% raszuiverheid en een normale stamboom kan tussen de €1.500 en €2.500 kosten, terwijl een pup met een uitstekende stamboom en 99% raszuiverheid tussen de €2.500 en €4.000 kan kosten. Toch werd de duurste Tibetaanse Mastiff ooit verkocht aan een Chinese miljonair voor een recordbedrag, wat de unieke eigenschappen en de zeldzaamheid van het ras benadrukt.

De specifieke hond, Hong Dong, gekocht door de miljonair, is een imposant exemplaar. Met een hoogte van 80 centimeter en een gewicht van 90 kilogram, is hij een opmerkelijk representant van zijn soort. Hoewel hij een aanzienlijk inkomen kan genereren door voor de fok te worden gebruikt, lijkt de nieuwe eigenaar meer geïnteresseerd in het tonen van zijn kostbare aanwinst aan zijn welvarende vrienden.

Over Tibetaanse Mastiff

De Tibetaanse Mastiff is een indrukwekkend en majestueus hondenras dat zijn oorsprong vindt in Tibet. Met zijn krachtige lichaamsbouw en imposante verschijning, behoort deze hond tot een van de oudste en meest gewaardeerde rassen ter wereld.

Met een stevig en gespierd lichaam straalt de Tibetaanse Mastiff kracht uit. Ze hebben een grote kop met een brede schedel en sterke kaken. Hun donkere, expressieve ogen geven hen een doordringende uitstraling. Wat betreft de vacht, hebben ze een dikke en dichte vacht die verschillende kleuren kan hebben, zoals zwart, bruin, grijs of goud.

De Tibetaanse Mastiffs staan erom bekend groot van formaat te zijn. Mannelijke exemplaren hebben meestal een schofthoogte van 66-76 cm en wegen tussen de 45-72 kg. Vrouwelijke Mastiffs zijn iets kleiner, maar nog steeds imposant.

Deze honden werden oorspronkelijk gefokt om te dienen als waakhonden en beschermers van kuddes in Tibet. Ze stonden bekend om hun moed en vastberadenheid bij het beschermen van hun bezittingen. Vanwege hun onafhankelijke karakter en sterke waakinstinct hebben ze nog steeds uitstekende bewakingsvaardigheden.

De Tibetaanse Mastiffs hebben een kalme en waardige persoonlijkheid. Ze zijn meestal gereserveerd en terughoudend tegenover vreemden, maar kunnen erg toegewijd en aanhankelijk zijn naar hun gezin. Het zijn intelligente honden, maar kunnen ook eigenwijs zijn, wat geduld en consequente training vereist.

Het verzorgen van een Tibetaanse Mastiff vereist aandacht, vooral vanwege hun dikke vacht. Regelmatig borstelen is nodig om klitten te voorkomen en hun vacht in goede conditie te houden. Ook hebben ze dagelijkse lichaamsbeweging nodig om te voldoen aan hun energiebehoeften.

De Tibetaanse Mastiff is een prachtig hondenras met een imposant voorkomen, krachtige bouw en beschermende instincten. Het zijn loyale metgezellen voor degenen die bereid zijn de tijd en inspanning te investeren in hun zorg en training.

* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.