The Pink Star diamant te koop vanaf $60.000.000

The Pink Star Diamant

Sotheby's Genève heeft de Pink Star, de meest waardevolle diamant ooit geveild, gepresenteerd tijdens hun verkoop van Magnificent Jewels op 13 november 2013. Deze 59,60-karaats ovale roze diamant is een natuurlijke schat ter waarde van meer dan €60 miljoen. Het is de grootste intern onberispelijke fancy levendig roze diamant die het Gemological Institute of America (GIA) ooit heeft beoordeeld. De Pink Star heeft niet alleen de hoogste kleur- en helderheidscijfers gekregen van de GIA voor roze diamanten, het maakt ook deel uit van de zeldzame subgroep Type IIa, die minder dan 2% van alle edelsteendiamanten omvat en vaak buitengewone optische transparantie hebben.

De huidige recordprijs per karaat voor een roze diamant (€2.155.332) werd bepaald door een 5-karaats mooie levendige roze diamant. The Pink Star is meer dan twee keer zo groot als de Graff Pink, de 24,78 karaat fancy intens roze diamant die in 2010 een wereldveilingrecord vestigde voor een diamant en elke edelsteen of juweel voor €46,2 miljoen in Sotheby's Genève.

Toen de steen in 1999 door De Beers in Afrika werd gedolven, woog de steen dichter bij de 200 karaat. Het werd vervolgens in de loop van twee jaar geslepen en gepolijst door Steinmetz Diamonds en voor het eerst tentoongesteld in 2003. Het is een zeldzame vondst volgens Tom Moses, senior vice-president van het Gemological Institute of America. Het GIA Laboratorium geeft al vijftig jaar beoordelingsrapporten uit en dit is de grootste roze diamant met deze kleurdiepte (levendig roze) die ze ooit hebben gekarakteriseerd. David Bennett, de voorzitter van de sieradendivisie van Sotheby in Europa en het Midden-Oosten, beschrijft het als een ongeëvenaard roze juweeltje. "Het gaat, geloof ik, over in de gelederen van de grootste natuurlijke schatten van de aarde."

De Pink Star is in 2017 opnieuw geveild bij Sotheby's in Hong Kong en heeft toen een recordbedrag van $71,2 miljoen opgebracht, waarmee het de duurste diamant ooit is geworden die op een veiling is verkocht. De nieuwe eigenaar is Chow Tai Fook Enterprises, een juweliersbedrijf uit Hong Kong.

Het Gemological Institute of America heeft de Pink Star omschreven als een "one-of-a-kind" diamant, die bijna 20 maanden in beslag nam om te slijpen en te polijsten. De diamant heeft een perfecte symmetrie, waardoor het licht op een prachtige manier wordt gereflecteerd en een schitterende gloed ontstaat.

Naast de Pink Star heeft Sotheby's in het verleden ook andere beroemde diamanten geveild, waaronder de Blauwe Maan van Josephine (de grootste blauwe diamant ter wereld), de Archduke Joseph Diamond (een 76-karaats diamant uit de Habsburgse keizerlijke familie) en de Lesotho Pink (een zeldzame roze diamant van 40 karaat).

The Pink Star, oorspronkelijk genaamd de Steinmetz Pink, werd voor het eerst tentoongesteld aan het publiek in Monaco in 2003, waar het enorm veel aandacht trok. Het werd vervolgens tentoongesteld in musea over de hele wereld, waaronder het Smithsonian Institution in Washington, DC.

De huidige eigenaar van The Pink Star is niet bekend, omdat het werd gekocht door een anonieme bieder tijdens de veiling in 2013. Sotheby's heeft echter onthuld dat het een Aziatische koper was.

De verkoop van The Pink Star vestigde een nieuw wereldrecord voor de hoogste prijs ooit betaald voor een diamant op een veiling. Het brak het vorige record, dat werd gevestigd in 2010 toen de Graff Pink werd verkocht voor €46,2 miljoen. De Pink Star was echter niet de duurste diamant die ooit is verkocht, omdat er enkele privéverkopen zijn geweest die hogere prijzen hebben opgeleverd.

De veiling van The Pink Star in 2013 was een belangrijk moment in de geschiedenis van edelstenen en juwelen. Het vestigde niet alleen een nieuw record, maar bevestigde ook de toenemende waarde en interesse in zeldzame en uitzonderlijke edelstenen.

Over The Pink Star diamant 

De Pink Star diamant is een 59,60 karaats ovale geslepen diamant met een buitengewone levendig roze kleur. Het is de grootste intern onberispelijke fancy levendig roze diamant die ooit is beoordeeld door het Gemological Institute of America (GIA). Het behoort tot de zeldzame subgroep van diamanten die minder dan 2% van alle edelsteendiamanten omvat, bekend als Type IIa, wat betekent dat de stenen chemisch de zuiverste van alle diamantkristallen zijn en vaak een buitengewone optische transparantie hebben.

De kwaliteit van de Pink Star diamant is uitzonderlijk hoog. Het heeft de hoogste kleur- en helderheidscijfers gekregen van de GIA voor roze diamanten. Het is ook de grootste roze diamant met een levendige kleurdiepte die ooit is gekarakteriseerd door het GIA-laboratorium.

De diamant is oorspronkelijk ontdekt door De Beers in Afrika en woog bij de ontdekking dichter bij de 200 karaat. Het werd vervolgens in de loop van twee jaar geslepen en gepolijst door Steinmetz Diamonds en voor het eerst tentoongesteld in 2003.

De Pink Star diamant heeft een recordprijs per karaat van €2.155.332, wat een nieuw record vestigde voor de verkoop van een roze diamant. Het is ook meer dan twee keer zo groot als de Graff Pink, de vorige recordhouder voor een roze diamant, die in 2010 voor €46,2 miljoen werd verkocht.

Na het slijpproces werd de diamant gewogen en bleek deze 59,60 karaat te wegen. Het ovale slijpsel en de perfecte verhoudingen zorgen voor een prachtige schittering en reflectie van licht, wat de diamant nog waardevoller maakt. De roze kleur van de diamant wordt verkregen door de aanwezigheid van een bepaalde chemische onzuiverheid in de kristalstructuur, waardoor deze tot de zeldzame Type IIa-categorie behoort.

Volgens het Gemological Institute of America (GIA) heeft de Pink Star de hoogste kleur- en helderheidscijfers voor roze diamanten ooit ontvangen en is het de grootste levendig roze diamant die ze ooit hebben beoordeeld. Het is ook belangrijk op te merken dat het de grootste diamant is die ooit op een veiling is aangeboden. In termen van waarde, is het geschat op meer dan €60 miljoen.

De roze diamant is perfect in elk opzicht en is een buitengewone natuurlijke schat, waardoor het een zeer gewilde edelsteen is in de juwelenindustrie. Het is een uniek stuk dat zelden te zien is en alleen beschikbaar is voor een zeer selecte groep kopers die bereid zijn de hoge prijs te betalen voor zo'n uitzonderlijk en zeldzaam stuk.