1% rijksten veroorzaken 2x zoveel CO2-uitstoot dan de armste helft van de wereldbevolking

De rijkste 1 procent van de wereldbevolking is verantwoordelijk voor het uitstoten van meer dan het dubbele van de gecombineerde CO2-emissies van de armste helft van de wereldbevolking, volgens een recent rapport. Dit is enigszins verontrustend gezien de toenemende urgentie om de door mensen veroorzaakte broeikasgassen te verminderen teneinde de opwarming van de aarde te beperken.

Het rapport van Oxfam en het Stockholm Environment Institute (SEI) benadrukt hoe de consumptiepatronen en levensstijl van de allerrijksten een aanzienlijke bijdrage leveren aan de klimaatcrisis. Het werpt licht op de ongelijkheid tussen de rijke en arme landen als het gaat om de CO2-uitstoot en de impact daarvan op klimaatverandering.

Volgens het rapport was de rijkste 1% verantwoordelijk voor 15% van de wereldwijde emissies van 1990 tot 2015, wat meer is dan alle burgers van de Europese Unie (EU) en tweemaal zoveel als de armste helft van de wereldbevolking. Bovendien is geconstateerd dat de rijkste 10% van de wereldbevolking verantwoordelijk was voor meer dan de helft (52%) van de CO2-uitstoot in dezelfde periode.

Oxfam en SEI benadrukken dat deze ongelijkheid bij de uitstoot van broeikasgassen moet worden aangepakt als we serieus willen proberen klimaatverandering te bestrijden. De vermindering van broeikasgasemissies is cruciaal om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden Celsius te houden, zoals gesteld in het Klimaatakkoord van Parijs.

Het rapport suggereert ook enkele mogelijke oplossingen. Deze omvatten het terugdringen van overconsumptie, vooral onder de rijkste mensen in de samenleving, en een eerlijkere verdeling van de wereldwijde ‘koolstofruimte’. Verder wordt voorgesteld om binnenlandse en internationale vliegreizen te belasten en een einde te maken aan investeringen in fossiele brandstoffen.

Hoewel de situatie alarmerend is, zijn er mogelijkheden om deze wereldomvattende uitdaging aan te gaan. Door beleidsveranderingen door te voeren die gericht zijn op het verminderen van de CO2-emissies van de rijkste mensen, kunnen landen bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering. Daarnaast kunnen individuen hun eigen CO2-voetafdruk verkleinen door minder materialistisch te leven en meer duurzame, ethische keuzes te maken.

In een bredere context is het essentieel dat de wereldwijde gemeenschap als geheel meer doet om klimaatverandering te bestrijden. Dit betekent het ondersteunen van ontwikkelingslanden bij het verminderen van hun emissies, maar ook het nastreven van hernieuwbare energiebronnen en het bevorderen van duurzaam wonen en consumeren.

Echter, het verkleinen van de kloof tussen arme en rijke CO2-uitstoters is slechts de eerste stap. Er zijn ook krachtige wijzigingen nodig in de manier waarop de wereld economisch functioneert en producten produceert. Daarbij moeten we radicaal herdenken hoe we de middelen van onze planeet waarderen en gebruiken.

 

- Wat zijn enkele mogelijke oplossingen voorgesteld in het rapport om de CO2-emissies van de 1% rijksten te verminderen? Enkele van de voorgestelde oplossingen in het rapport zijn het terugdringen van overconsumptie, het eerlijker verdelen van de wereldwijde ‘koolstofruimte’, het belasten van binnenlandse en internationale vliegreizen en het beëindigen van investeringen in fossiele brandstoffen.
- Wie is er volgens het rapport verantwoordelijk voor meer dan de helft van de CO2-uitstoot tussen 1990 en 2015? Volgens het rapport was de rijkste 10% van de wereldbevolking verantwoordelijk voor meer dan de helft (52%) van de CO2-uitstoot in deze periode.
- Wat is de impact van de consumptiepatronen en levensstijl van de 1% rijksten op klimaatverandering? De consumptiepatronen en levensstijl van de allerrijkste mensen dragen aanzienlijk bij aan de klimaatcrisis door hoge niveaus van CO2-emissies te veroorzaken.
- Waar wijzen Oxfam en het Stockholm Environment Institute op in hun rapport? Ze wijzen op de ongelijkheid bij de uitstoot van broeikasgassen tussen de rijkste en armste helft van de wereldbevolking en stellen dat dit moet worden aangepakt om klimaatverandering serieus te bestrijden.
- Hoe kunnen individuen bijdragen aan het verminderen van CO2-emissies? Individuen kunnen hun eigen CO2-voetafdruk verkleinen door minder te consumeren, meer duurzame en ethische keuzes te maken, en minder materialistisch te leven.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.