Ontdek Nelson Brothers Maple Cask Bourbon Whiskey

In de wereld van gedistilleerde dranken blijft innovatie een sleutel tot onderscheid en succes. Broers Andy en Charlie Nelson vormen hierin geen uitzondering. De twee zijn de huidige eigenaren van Nelson’s Green Brier Distillery, gelegen in Nashville, Tennessee, een bedrijf met een familiegeschiedenis die teruggaat tot de late 19e eeuw. Deze historische distilleerderij, oorspronkelijk opgericht door hun over-overgrootvader Charles Nelson, is door hen in ere hersteld nadat deze tientallen jaren gesloten was.

De broers hebben onlangs een nieuwe creatie geïntroduceerd: de Nelson Brothers Maple Cask Finished Bourbon. Dit is een uniek product dat zich onderscheidt door een bijzondere afwerkingsmethode waarbij bourbon whiskey een tweede rijping ondergaat in vaten die eerder gebruikt werden voor het rijpen van ahornsiroop. Het resultaat is een whiskey met een onderscheidend en complex smaakprofiel dat de traditionele karamel- en vanilletinten van bourbon combineert met rijke toetsen van ahornsiroop.

De Nelson Brothers Maple Cask Finished Bourbon is het geesteskind van Charlie Nelson, die tijdens een culinaire trip naar Vermont geïnspireerd werd door de lokale productie van ahornsiroop. Hij kwam op het idee om gebruikte ahornsiroopvaten toe te passen voor het rijpingsproces van bourbon, waarmee hij een brug sloeg tussen de traditionele Amerikaanse spirit en de klassieke New England smaakmaker. Na een zorgvuldig experimenteerproces, waarbij verschillende rijpingstechnieken en -duren werden getest, is de ideale formule gevonden die leidt tot de gewenste balans en diepte in smaak.

Het productieproces van deze speciale bourbon begint met een basiswhiskey die wordt gemaakt volgens de traditionele regels van bourbonproductie. Dit houdt in dat de whiskey voor ten minste 51% uit maïs bestaat, en gerijpt wordt in nieuwe, verkoolde eikenhouten vaten. Nadat de whiskey de vereiste rijpingstijd heeft doorlopen, wordt deze overgebracht naar de voormalige ahornsiroopvaten. Hier verblijft de whiskey voor een additionele periode, variërend van drie tot zes maanden, afhankelijk van het seizoen en de omstandigheden in de rijpingskamers. Gedurende deze tweede rijpingsfase neemt de whiskey de subtiele zoetheid en de karakteristieke smaken van de ahornsiroop op, zonder dat deze te overheersend worden.

Het eindproduct is een 94 proof (47% alcoholvolume) bourbon die niet alleen vernieuwend is door het gebruik van ahornsiroopvaten, maar ook trouw blijft aan de fundamenten van kwaliteitsbourbon. De whiskey biedt een harmonieus samengaan van het beste van beide werelden, wat zich uit in een smaakprofiel waar zoet en hartig elkaar ontmoeten. Proevers kunnen tonen van butterscotch, geroosterde noten, gedroogd fruit en natuurlijk de subtiele hint van ahornsiroop verwachten.

Buiten de innovatieve smaakcombinaties hebben de broers ook aandacht voor de presentatie. De fles van de Nelson Brothers Maple Cask Finished Bourbon draagt trots het portret van Charles Nelson, als ode aan het erfgoed en de geschiedenis die de basis vormen voor het moderne merk. De etikettering straalt de ambachtelijke kwaliteit uit en nodigt liefhebbers van whisky uit om zich te verdiepen in het verhaal achter de drank.

Met deze introductie streven de Nelson broers ernaar om zich niet alleen te vestigen als respectabele spelers in de whiskeywereld, maar ook om de constante evolutie en variëteit binnen deze branche te benadrukken. Door de fusie van traditionele bourbon maken met innovatieve finishing technieken bieden zij een product dat niet alleen de ervaren whiskeydrinker prikkelt, maar ook nieuwsgierigen kan aantrekken.

De lancering van de Nelson Brothers Maple Cask Finished Bourbon kan gezien worden als een volgende stap in de voortdurende renaissance van de Nelson’s Green Brier Distillery. Het is een bewijs van hun vermogen om oude tradities te eren terwijl ze nieuwe wegen inslaan. Deze bijzondere bourbon is niet alleen een symbool van de persoonlijke toewijding en creativiteit van Andy en Charlie Nelson, maar ook een uitnodiging aan de wereld om de rijke geschiedenis en veelzijdige mogelijkheden van Amerikaanse whiskey te verkennen.

De Nelson Brothers Maple Cask Finished Bourbon is beschikbaar in geselecteerde markten en de verwachting is dat deze geleidelijk aan een groter publiek zal bereiken. Voor whiskeyliefhebbers op zoek naar iets nieuws of voor degenen die willen genieten van een onderscheidend glas bourbon met een vleugje traditie, is dit een aantrekkelijke nieuwe optie om te overwegen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...