Ontdek de verborgen parels - beste speakeasies in Azië

Een avond uit kan transformeren in een spannend avontuur wanneer je op zoek gaat naar verborgen bars en speakeasies. Deze etablissementen, vaak onopvallend gelegen en soms achter geheime deuren of binnenin andere zaken, voegen een element van mysterie en exclusiviteit toe aan het drinken van een cocktail of twee. In heel Azië zijn er tal van deze geheime plekjes te vinden, elk met hun eigen unieke sfeer en mix van drankjes. In dit artikel verkennen we enkele van de beste verborgen bars en speakeasies in Azië, waar je kunt genieten van een drankje in stijl en vaak ook van bijzondere ervaringen.

De Gibson Bar in Singapore heeft niet alleen een creatief interieur maar staat ook bekend om zijn innovatieve cocktails. De bar bevindt zich op de tweede verdieping boven een ander etablissement en is gemarkeerd door een enkele lamp die boven een discrete deur hangt. Eens binnen worden gasten begroet door een gezellige, intieme sfeer en een cocktailmenu dat elk jaar wordt vernieuwd.

In Shanghai is Speak Low een must-visit voor liefhebbers van speakeasies. Deze bar is verdeeld over vier verdiepingen en elke verdieping heeft zijn eigen thema en cocktailmenu. Gasten moeten eerst een boekenkast in een bartoeleverwinkel doorzoeken om de ingang naar de eerste bar te vinden. De verdere ontdekkingsreis biedt steeds exclusievere ervaringen naarmate men hoger klimt.

Een andere verborgen parel in Shanghai is Sober Company. Dit concept bestaat uit drie verschillende secties: Sober Café, Sober Kitchen en Sober Society, elk met een eigen sfeer en aanbod. Voor een volledige ervaring kunnen bezoekers beginnen met koffie, doorgaan met dineren en eindigen met experimentele cocktails.

Gen Yamamoto, gelegen in Tokio, is een intieme bar die plaats biedt aan slechts acht gasten tegelijkertijd. Hier draait alles om de kunst van cocktailbereiding; de eigenaar zelf, Gen Yamamoto, bereidt persoonlijke, seizoensgebonden creaties voor elke klant. De focus ligt op verse, lokale ingrediënten, waardoor elke cocktail die Yamamoto maakt, een unieke ervaring is.

Als je in Bangkok bent, mag je Find The Locker Room niet missen. Deze speakeasy is verstopt achter een rij kluisjes en biedt een tijdreis naar het verleden met zijn retro-interieur en klassieke cocktails met een twist. De bar werkt regelmatig samen met gerenommeerde internationale bartenders om exclusieve cocktailmenu'ste creëren.

Omakase + Appreciate in Kuala Lumpur is één van de oudste speakeasies in Maleisië en bevindt zich achter een onopvallende grijze deur ergens in de kelder van een gebouw. Binnen wacht er een sfeervolle ruimte waar je kunt genieten van op maat gemaakte cocktails, bereid door de ervaren bartenders.

New Delhi'sPCO (Pass Code Only) heeft een unieke instelling waar gasten een wachtwoord nodig hebben om binnen te komen, wat ze kunnen krijgen door te bellen naar een bepaald nummer weergegeven naast de telefooncel-achtige ingang. Eenmaal binnen wordt men getrakteerd op een sfeervolle setting waar jazzmuziek en klassieke cocktails samenkomen.

In Taipei is er Ounce, verstopt achter een koffiezaak genaamd Relax. Je moet specifiek vragen om 'iets sterks' bij de barista, die je vervolgens zal leiden naar de geheime bar. Ounce legt de nadruk op de dialoog tussen bartender en gast, waarbij de drankjes worden aangepast aan de smaakvoorkeuren van de bezoeker.

The Curator in Manilla combineert koffie en cocktails onder één dak. Overdag fungeert het als een koffiehuis, maar 'savonds verandert het in een bruisende cocktailbar. De focus ligt op hoogwaardige, zorgvuldig samengestelde ervaringen, zowel in de koffie die ze serveren als in de cocktails die ze mixen.

Deze lijst toont slechts een fractie van de fascinerende wereld van verborgen bars en speakeasies in Azië. Het gaat niet louter om het drinken; het is de beleving van het vinden van de locatie, het betreden van een mysterieuze ruimte en het genieten van drankjes die met passie en expertise zijn bereid. Deze bars spreken tot de verbeelding en beloven een avond die je niet snel zult vergeten.

Naast deze bestaande juweeltjes, komen er constant nieuwe verborgen bars en speakeasies bij in Azië, elk met hun eigen unieke twist. Het fenomeen van speakeasies is geïnspireerd door de verboden Amerikaanse bars tijdens de Prohibitie in de jaren 1920, waar mensen clandestiene bars bezochten om te ontsnappen aan de alledaagse realiteit en te genieten van illegale alcohol. De moderne speakeasies houden de essentie van geheimzinnigheid in stand, maar richten zich nu op innovatie, exclusiviteit en het bieden van een persoonlijke service.

Elke speakeasy heeft zijn eigen verhaal en karakter, van de manier waarop je binnengaat – via een telefooncel, achter een boekenplank, via een kluisjeskamer – tot de inrichting en de menu'sdie vaak veranderen en een reflectie zijn van de cultuur en lokale smaken. Soms moet je een wachtwoord weten, soms moet je gewoon weten wie te vragen. Zo blijft het altijd een spel van "in-the-know" zijn.

Wat deze bars ook bijzonder maken, is hun toewijding aan kwaliteit en vakmanschap. Veel speakeasies hebben bekende mixologen in dienst die werken met premium ingrediënten en innovatieve technieken om nieuwe smaken en sensaties te creëren. Ook de presentatie van de drankjes kan een kunst op zich zijn, met vaak een vleugje theater dat bijdraagt aan de algehele ervaring.

De speakeasy-scene in Azië is divers en dynamisch, een weerspiegeling van de regionale culturen en smaken. Naast het bedienen van locals en expats, trekken deze bars ook reizigers aan die op zoek zijn naar unieke ervaringen. Het ontdekken van een speakeasy kan het hoogtepunt zijn van een reis, een herinnering die net zo blijvend is als de smaak van een perfect uitgebalanceerde cocktail.

Om de speakeasy-ervaring nog verder te verbeteren, richten veel van deze geheime bars zich ook op het organiseren van evenementen zoals live jazzavonden, themafeesten, bartender-uitwisselingen of cocktailworkshops. Dit soort evenementen verhoogt de interactie met gasten en creëert een gemeenschapsgevoel binnen de normaal gesproken verborgen en discrete wereld van speakeasies.

Daarnaast worden milieubewustheid en duurzaamheid ook steeds belangrijker binnen de branche. Bars zoals Gen Yamamoto, die gebruikmaken van lokale en seizoensgebonden producten, leggen de nadruk op versheid en verminderen voedselkilometers, terwijl ze ook de lokale economie ondersteunen. Sommige bars implementeren zelfs initiatieven voor afvalvermindering, door bijvoorbeeld restjes fruit te gebruiken voor garneringen of het creëren van hun eigen huisgemaakte siropen en infusies.

De toekomst van speakeasies in Azië ziet er rooskleurig uit, met constant nieuwe openingen die het aanbod verrijken en de grenzen van creativiteit verleggen. Voor wie op zoek is naar meer dan alleen een drankje, bieden speakeasies een onvergetelijke ervaring die de zintuigen prikkelt en herinneringen creëert. En wie weet, misschien bevindt jouw volgende favoriete speakeasy zich wel achter de meest onverwachte deur waar je ooit voor hebt gestaan.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...