Fat-washing - de creatieve drankje trend bij cocktailbars

Fat-washing, de creatieve drankje trend bij cocktailbars. Onder de bartenders is er een nieuwe trend aan de gang die steeds populairder begint te worden. Het gaat om zogenaamde Fat-washing. Bij deze techniek worden snacks gebruikt om unieke en smaakvolle drankjes te maken. We leggen je graag uit wat het precies inhoudt, zodat je hier ook thuis mee aan de slag kan gaan.

Wat is Fat-washing precies?

Fat-washing is een techniek waarbij snacks, zoals kaas, chips, noten of bacon worden gebruikt om drankjes mee te maken. Door de vette ingrediënten toe te voegen aan een drank, zorg je ervoor dat de smaak en geur beter opgenomen wordt. Het vet is uiteraard een goed vettabsoberend medium, waardoor de smaken beter in de drank getrokken worden. Daarnaast voegt het vet ook extra zoete tonen toe aan het gerecht.

Het proces

Het fat-washing proces is relatief simpel. Maar het is wel belangrijk dat je de juiste ingrediënten gebruikt. Je begint met het kiezen van de juiste snack. Bijvoorbeeld; bacon, noten, kaas of chips. Vervolgens zal je de snack verwarmen, tot het vloeibaar genoeg is om toe te voegen aan de drank. Als je dit hebt gedaan, voeg je vervolgens de drank toe (meestal whiskey, gin of wodka). Laat het daarna minstens acht uur intrekken, zodat de smaken goed gemengd zijn.

De voordelen

Het fat-washing proces heeft diverse voordelen. Ten eerste is het gemakkelijk om te doen en zorgt het voor unieke resultaten. Als je de juiste ingrediënten gebruikt, kun je elke keer weer iets anders verwachten. Daarnaast kun je de smaak intenser maken door meer vet toe te voegen. Het klinkt misschien vreemd, maar dit proces zorgt voor een smaak die de meeste mensen nooit eerder hebben geproefd. Ten slotte zorgt fat-washing er ook voor dat je na het mengen van dranken geen onaangename nasmaak hebt, zoals bij sommige mixdrankjes wel het geval is.

Hoe maak je het thuis?

Wil je thuis ook zelf aan de slag met fat-washing? Dat is prima mogelijk! Als je de juiste ingrediënten hebt, is het eenvoudig om zelf drankjes te maken die moeilijk te combineren zijn. Een paar basis ingrediënten die je kan gebruiken zijn bacon, kaas, tacoshells en noten. Je kan deze ingrediënten verwarmen in een pan, voordat je ze toevoegt aan de drank.

Daarnaast zou je ook vers fruit kunnen gebruiken, voor een subtielere smaak. Druiven, perziken, mango s, of alleen sap zijn hier perfect voor. Daarnaast kan je ook een romige component toevoegen, zoals honing, room of melk, voor een vleugje zoetheid. Een aantal van de beste recepten zijn whisky met bacon, gin met avocado of wodka met chocolade.

Hoeveel moet je gebruiken?

Hoeveel vet je toe moet voegen, is afhankelijk van de hoeveelheid drank die je gebruikt. Gebruik een halve kilo vet voor elke liter drank. Verwarm de vet voordat je het toevoegt aan de drank en laat het daarna minstens 8 uur staan om het fat-washing proces af te ronden. Giet vervolgens de drank door een filter om de vetstoffen eruit te halen. Dan kun je het mengsel bewaren in een fles of ervan genieten als een drankje.

Eindconclusie

Fat-washing is de nieuwe trend op het gebied van drankjes maken. Door snacks toe te voegen aan alcohol, creëer je unieke en smaakvolle drankjes, die je gemakkelijk thuis kunt maken. Met het juiste vet-percentage en de juiste ingrediënten kun je eigenlijk oneindig variëren in smaken. Zodoende moet je geen schrik hebben om aan de slag te gaan met fat-washing; je kan alleen maar leuke drankjes verwachten!


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...