Exotisch vlees - een culinaire ontdekkingsreis

Exotisch vlees prikkelt de verbeelding, daagt onze smaakpapillen uit en nodigt ons uit om grenzen te verleggen. In een wereld waar gastronomie steeds meer diversiteit omarmt, worden we aangemoedigd om onze eetgewoonten te verbreden en nieuwe smaken te verkennen. Exotisch vlees kan een uitzonderlijke eetervaring bieden en opent de deur naar onbekende culinaire tradities en culturen. Laten we eens kijken naar wat exotisch vlees precies inhoudt, enkele populaire soorten exotisch vlees en de ethische en ecologische overwegingen die ermee gepaard gaan.

Wat is exotisch vlees?

Exotisch vlees wordt gedefinieerd als het vlees van dieren die niet gebruikelijk zijn in de traditionele westerse keuken. Dit omvat een breed scala aan dieren, van groot wild tot reptielen, vogels en insecten. Het eten van exotisch vlees kan een unieke smaaksensatie bieden, met smaken en texturen die verschillen van wat we gewend zijn in het dagelijks leven. De populariteit van exotisch vlees groeit gestaag en het is steeds vaker te vinden op de menukaarten van trendy restaurants en gespecialiseerde slagerijen.

Enkele populaire soorten exotisch vlees:

  • Kangoeroevlees: een gezonde en smakelijke Australische delicatesse. Kangoeroevlees, afkomstig uit Australië, is een bijzondere delicatesse die de afgelopen jaren aan populariteit heeft gewonnen. Het staat bekend om zijn malse textuur en milde wildsmaak, wat het een aantrekkelijke optie maakt voor avontuurlijke fijnproevers die op zoek zijn naar nieuwe smaakervaringen. Een van de belangrijkste voordelen van kangoeroevlees is de voedingswaarde. Het vlees is rijk aan eiwitten en laag in vet, waardoor het een gezonde keuze is voor vleesliefhebbers. Bovendien is kangoeroevlees een uitstekende bron van essentiële voedingsstoffen zoals ijzer, zink en vitamine B12. Dit maakt het een voedzaam en smakelijk alternatief voor traditioneel vlees. Kangoeroevlees is veelzijdig en kan op verschillende manieren worden bereid. Het kan worden gegrild, gestoofd of verwerkt in een heerlijke curry. Door de malse textuur en milde smaak past kangoeroevlees goed bij verschillende kruiden en smaakmakers, wat ruimte biedt voor creativiteit in de keuken. Bij het kopen van kangoeroevlees is het belangrijk om te kiezen voor vlees afkomstig van duurzame en verantwoorde bronnen. Dit zorgt ervoor dat de populatie kangoeroes in stand blijft en dat er rekening wordt gehouden met dierenwelzijn en milieubehoud. Het is aan te raden om te kiezen voor vlees van betrouwbare leveranciers die transparant zijn over hun praktijken en die zich inzetten voor duurzaamheid. Kangoeroevlees biedt een unieke culinaire ervaring met zijn malse textuur en milde wildsmaak. Het is een gezonde en voedzame keuze voor vleesliefhebbers en een smakelijke manier om de culinaire tradities van Australië te verkennen

  • Struisvogelvlees: een gezond en smakelijk alternatief voor traditioneel rood vlees. Struisvogelvlees is een rode vleessoort die steeds meer in trek is bij fijnproevers en gezondheidsbewuste consumenten. Het heeft een zachte, malse textuur en een subtiele, licht zoete smaak die het een aangename optie maakt voor wie op zoek is naar iets nieuws en anders dan traditioneel rundvlees. Een belangrijk voordeel van struisvogelvlees is de voedingswaarde. Het is een goede bron van ijzer en vitamine B12, wat bijdraagt aan een gezond en evenwichtig dieet. Daarnaast bevat struisvogelvlees minder vet dan traditioneel rundvlees, waardoor het een gezondere keuze is voor vleesliefhebbers. Struisvogelvlees is veelzijdig en kan op verschillende manieren worden bereid. Het kan worden gegrild, gebakken of gestoofd, en het is een uitstekende aanvulling op een breed scala aan gerechten. Zo is het heerlijk in salades, stoofschotels en hamburgers, waardoor het een smakelijk alternatief is voor rundvlees. Struisvogelvlees biedt een unieke culinaire ervaring met zijn zachte textuur en subtiele smaak. Het is een gezonde en voedzame keuze voor vleesliefhebbers die op zoek zijn naar een smakelijk alternatief voor traditioneel rundvlees.

  • Krokodilvlees: een exotische en voedzame keuze voor avontuurlijke fijnproevers. Krokodilvlees, afkomstig uit tropische en subtropische gebieden, biedt een unieke culinaire ervaring voor avontuurlijke fijnproevers. Met zijn milde, enigszins visachtige smaak en malse textuur is krokodilvlees een bijzondere optie voor wie op zoek is naar iets nieuws en anders dan traditionele vleessoorten. Een belangrijk voordeel van krokodilvlees is de voedingswaarde. Het vlees is mager en eiwitrijk, wat bijdraagt aan een gezond en evenwichtig dieet. Bovendien bevat krokodilvlees essentiële voedingsstoffen zoals vitamine B12 en omega-3-vetzuren, wat het een voedzame keuze maakt voor vleesliefhebbers. Krokodilvlees is veelzijdig en kan op verschillende manieren worden bereid. Het kan worden geserveerd als steak, in curry'sof verwerkt in worstjes. Door de milde smaak en malse textuur past krokodilvlees goed bij verschillende kruiden en smaakmakers, wat ruimte biedt voor creativiteit in de keuken. Bij het kopen van krokodilvlees is het belangrijk om te kiezen voor vlees afkomstig van duurzame en verantwoorde bronnen. Dit zorgt ervoor dat de populatie krokodillen in stand blijft en dat er rekening wordt gehouden met dierenwelzijn en milieubehoud. Het is aan te raden om te kiezen voor vlees van betrouwbare leveranciers die transparant zijn over hun praktijken en die zich inzetten voor duurzaamheid. Krokodilvlees biedt een unieke culinaire ervaring met zijn milde, visachtige smaak en malse textuur.

  • Insecten: een duurzame en voedzame eiwitbron die wereldwijd terrein wint. Hoewel het idee van het eten van insecten in eerste instantie misschien afschrikwekkend klinkt, zijn ze in veel culturen een gangbaar en smakelijk onderdeel van het dieet. Insecten zoals krekels, meelwormen en sprinkhanen zijn rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen, waardoor ze een voedzame optie zijn voor wie op zoek is naar alternatieve eiwitbronnen. Een belangrijk voordeel van het eten van insecten is hun duurzaamheid. Ze hebben een lage ecologische voetafdruk en vereisen minder land, water en voedsel dan traditionele veehouderij. Bovendien stoten insecten minder broeikasgassen uit, wat bijdraagt aan een lagere impact op het milieu. Insecten zijn veelzijdig en kunnen op verschillende manieren worden bereid. Ze kunnen worden geroosterd, gefrituurd of vermalen tot meel om te gebruiken in bakrecepten. Hun milde smaak en knapperige textuur maken ze geschikt voor een breed scala aan gerechten, van hartige snacks tot zoete lekkernijen. De populariteit van insecten in de westerse keuken neemt toe, aangezien steeds meer mensen zich bewust worden van de voordelen voor het milieu en de voedingswaarde. Restaurants en voedselproducenten experimenteren met insecten in verschillende recepten, en consumenten zijn steeds meer bereid om deze ongewone eiwitbron te proberen.

  • Bisonvlees, afkomstig uit Noord-Amerika, biedt een heerlijke en gezonde optie voor vleesliefhebbers. Met een rijke, aardse smaak die doet denken aan rundvlees maar met een unieke toets, is bizonvlees een uitstekend alternatief voor traditioneel vlees. Het is mager en bevat minder calorieën en vet dan rundvlees, waardoor het een gezondere keuze is. Bovendien is bizonvlees een uitstekende bron van voedingsstoffen. Het bevat 75% meer proteïnen dan gemiddeld vlees, 40% meer ijzer en erg weinig vet. Het is zelfs magerder dan kip. De Amerikaanse Hartstichting prijst bizonvlees als een onderdeel van een hartvriendelijk dieet, wat het nog aantrekkelijker maakt voor gezondheidsbewuste consumenten. Bisonvlees kan op dezelfde manier worden bereid als rundvlees, zoals gegrild, gebakken of in stoofschotels. Vanwege de delicate structuur is het aan te raden om het vlees niet te hard te bakken. Zo blijft de smaak optimaal en de textuur mals en sappig. Ooit werd de bizon bijna met uitsterven bedreigd door de jacht van onder andere Buffalo Bill en andere jagers uit het Wilde Westen. Gelukkig hebben natuurbeschermers en fokkers ervoor gezorgd dat het grootste landdier van Noord-Amerika niet volledig is uitgestorven. Dankzij de inspanningen van deze kwekers is het bizonbestand aanzienlijk gegroeid, met een half miljoen dieren in de Verenigde Staten en Canada. Hierdoor is er ruimte ontstaan voor een nieuwe vee-industrie en export, wat betekent dat we kunnen blijven genieten van dit heerlijke en voedzame vlees.

  • Buffelvlees: een voedzaam en smaakvol alternatief voor rundvlees. Buffelvlees, afkomstig van waterbuffels of bizonsoorten, is een smakelijke en voedzame optie voor wie op zoek is naar een alternatief voor traditioneel rundvlees. Met zijn rijke, aardse smaak en stevige textuur is buffelvlees een favoriet onder fijnproevers en liefhebbers van exotische vleessoorten. Een van de voordelen van buffelvlees is de voedingswaarde. Het vlees is rijk aan eiwitten en bevat minder vet dan traditioneel rundvlees, waardoor het een gezondere keuze is voor vleesliefhebbers. Bovendien is buffelvlees een uitstekende bron van essentiële voedingsstoffen zoals ijzer, zink en vitamine B12. Buffelvlees is veelzijdig en kan op verschillende manieren worden bereid. Het kan worden gegrild, gebakken, gestoofd of verwerkt in een breed scala aan gerechten, zoals hamburgers, stoofschotels en curry s. De rijke smaak en stevige textuur maken het geschikt voor zowel eenvoudige als complexe bereidingen en zorgen voor een smakelijke en bevredigende eetervaring. Buffelvlees biedt een unieke culinaire ervaring met zijn rijke smaak en stevige textuur. Het is een gezonde en voedzame keuze voor vleesliefhebbers die op zoek zijn naar een smakelijk alternatief voor traditioneel rundvlees.

  • Wild zwijn is een favoriet in Europa, met name in landen als Italië en Frankrijk. Dit vlees staat bekend om zijn uitgesproken, krachtige smaak en stevige textuur, wat het een aantrekkelijke keuze maakt voor avontuurlijke fijnproevers. Bovendien is wild zwijn een goede bron van eiwitten, vitamines en mineralen, wat het een voedzame optie maakt voor vleesliefhebbers. Dankzij de veelzijdigheid van wild zwijnvlees kan het op verschillende manieren worden bereid. Het kan worden geroosterd, gebakken of gestoofd, en het is een uitstekende aanvulling op een breed scala aan gerechten. In Italië wordt wild zwijn vaak geserveerd in smaakvolle pastagerechten, terwijl het in Frankrijk vaak de basis vormt voor hartige stoofschotels en ragouts. Naast de smaak en voedingswaarde biedt wild zwijnvlees ook een authentieke culinaire ervaring. Het vlees is afkomstig van dieren die in het wild leven en zich voeden met een natuurlijk dieet van wortels, noten en bessen. Dit resulteert in een unieke smaak die moeilijk te evenaren is door vlees van in gevangenschap gefokte dieren. Bij het kopen van wild zwijnvlees is het belangrijk om te kiezen voor vlees afkomstig van duurzame en verantwoorde bronnen. Dit zorgt ervoor dat de populatie wild zwijnen in stand blijft en dat er rekening wordt gehouden met dierenwelzijn en milieubehoud. Wild zwijn is een heerlijke en voedzame optie voor wie op zoek is naar een unieke smaakervaring. Het is een uitstekende keuze voor avontuurlijke fijnproevers en een smakelijke manier om de culinaire tradities van Europa te verkennen.

  • Pythonvlees: een exotische delicatesse met een lichte smaak en zachte textuur. Pythonvlees is een bijzondere delicatesse die steeds meer fijnproevers aantrekt. Het witte vlees van de python heeft een lichte en zachte smaak en textuur die het vergelijkbaar maakt met sommige visfilets. Dit maakt pythonvlees een interessante optie voor wie op zoek is naar een unieke culinaire ervaring. Pythons zijn enkele van de grootste wurgslangen ter wereld en komen voornamelijk voor in Azië. Ze kunnen een indrukwekkende lengte van 9 meter bereiken en tot wel 150 kg wegen. Het vlees dat wordt geconsumeerd, is afkomstig van in het wild gevangen dieren. Dit betekent dat het vlees een natuurlijke smaak heeft die moeilijk te repliceren is met gefokte dieren. Bij het bereiden van pythonvlees zijn er verschillende technieken mogelijk. Het kan worden gegrild, gebakken, gestoofd of zelfs verwerkt in exotische curry'sen wokgerechten. Het vlees is veelzijdig en past goed bij diverse kruiden en smaakmakers, wat ruimte biedt voor creativiteit in de keuken. Hoewel pythonvlees een intrigerende optie is voor avontuurlijke eters, is het belangrijk om rekening te houden met duurzaamheid en dierenwelzijn. Het is essentieel om pythonvlees te kopen van betrouwbare bronnen die in het wild gevangen dieren op een verantwoorde en duurzame manier verkrijgen. Hierdoor kunnen we genieten van deze exotische delicatesse zonder negatieve impact op de pythonpopulaties of hun natuurlijke habitat. Pythonvlees biedt een bijzondere culinaire ervaring met zijn lichte en zachte smaak en textuur. Het is een avontuurlijke keuze voor fijnproevers die op zoek zijn naar nieuwe en exotische smaken. Door verantwoorde keuzes te maken en duurzame bronnen te kiezen, kunnen we genieten van deze exotische delicatesse terwijl we rekening houden met het milieu en dierenwelzijn.
  • Rendier- en elandvlees: smaakvolle en voedzame opties uit het hoge noorden. Rendier- en elandvlees zijn beide afkomstig uit het noordelijk halfrond, voornamelijk in landen als Noorwegen, Zweden, Finland, Rusland en Canada. Deze wildsoorten staan bekend om hun smaakvolle en malse vlees, dat een aangename wildsmaak heeft en gewaardeerd wordt door fijnproevers en liefhebbers van wild. Een van de voordelen van rendier- en elandvlees is hun voedingswaarde. Beide soorten vlees zijn rijk aan eiwitten, ijzer en vitamines, zoals vitamine B12 en B6. Bovendien bevatten ze minder vet dan veel andere vleessoorten, waardoor ze een gezonde keuze zijn voor vleesliefhebbers. Rendier- en elandvlees zijn veelzijdig en kunnen op verschillende manieren worden bereid. Ze kunnen worden geroosterd, gebakken, gestoofd of verwerkt in een breed scala aan gerechten, zoals hamburgers, stoofschotels en curry s. De diepe, rijke smaak van het vlees is goed te combineren met kruiden, specerijen en zoete smaakmakers zoals bessen of vruchtensaus. 

  • Kamelenvlees: een exotische delicatesse met een unieke smaak en voedingswaarde. Kamelenvlees is een bijzonder en smaakvol alternatief voor traditioneel vlees. Het heeft veel weg van rundvlees, maar is zuiverder, lichter van kleur en heeft een wat zoetere smaak. Sommigen beschrijven het als een kruising tussen rund- en lamsvlees met een toets van wild. Dit maakt kamelenvlees een interessante optie voor fijnproevers en liefhebbers van exotische vleessoorten. In Australië zijn de wilde kamelen uitgegroeid tot een ware plaag. Ze werden uit Afrika ingevoerd in de 18de eeuw als lastdier en werden later vrijgelaten in de natuur. Bij gebrek aan natuurlijke vijanden vermenigvuldigden de kamelen zich snel, wat leidde tot overpopulatie. Lokale boeren jagen op de kamelen omdat ze hun landerijen vernietigen, wat resulteert in een toename van de beschikbaarheid van kamelenvlees. Naast de unieke smaak heeft kamelenvlees ook een aantal gezondheidsvoordelen. Het is rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen en bevat minder vet en cholesterol dan rundvlees. Hierdoor is het een gezondere optie voor vleesliefhebbers die op zoek zijn naar een voedzaam en smaakvol alternatief. Kamelenvlees is veelzijdig en kan op verschillende manieren worden bereid. Het kan worden geroosterd, gegrild, gebakken of gestoofd en past goed bij kruiden, specerijen en zoete smaakmakers. Probeer bijvoorbeeld een kamelenburger, een stoofschotel met kamelenvlees of een heerlijke kamelencurry voor een exotische twist op klassieke gerechten.

  • Moeflonvlees: een verfijnde en smaakvolle delicatesse uit het bergachtige wild. Moeflonvlees is afkomstig van de moeflon, een wilde schapensoort die voornamelijk voorkomt in bergachtige gebieden in Europa en Azië. Het vlees van de moeflon staat bekend om zijn verfijnde en smaakvolle karakter, met een duidelijke wildsmaak die doet denken aan hert en lam. Moeflonvlees wordt gewaardeerd door fijnproevers en liefhebbers van wild die op zoek zijn naar een unieke en smakelijke ervaring. Een van de voordelen van moeflonvlees is de voedingswaarde. Het vlees is rijk aan eiwitten, ijzer en vitamines, zoals vitamine B12 en B6. Bovendien bevat het minder vet dan veel andere vleessoorten, wat het een gezonde keuze maakt voor vleesliefhebbers. Moeflonvlees is veelzijdig en kan op verschillende manieren worden bereid. Het kan worden geroosterd, gegrild, gebakken of gestoofd en is heerlijk in een breed scala aan gerechten, zoals stoofschotels, curry'sen kebabs. De rijke smaak van het vlees past goed bij kruiden, specerijen en zoete smaakmakers zoals fruitige sauzen of chutneys.

  • Lamavlees: een exotische en smaakvolle delicatesse uit Zuid-Amerika. Lamavlees, afkomstig van de guanacolama, is een unieke en smakelijke toevoeging aan het assortiment van exotische vleessoorten. Het donkerrode, ietwat zoetige vlees heeft een bijzondere wildsmaak en is succulent zacht. Lamavlees is veelzijdig en kan op diverse manieren worden bereid, waardoor het een interessante optie is voor avontuurlijke fijnproevers en liefhebbers van exotische gerechten. De guanaco is een wilde lama uit de familie der kameelachtigen die leeft in Zuid-Amerika. Hun vlees is niet alleen heerlijk van smaak, maar biedt ook een aantal voedingsvoordelen. Lamavlees is rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen, en bevat minder vet dan veel andere vleessoorten. Dit maakt het een gezonde en voedzame keuze voor vleesliefhebbers. Lamavlees kan op verschillende manieren worden bereid en past goed bij veel recepten die traditioneel worden geassocieerd met lam of rund. Het kan worden geroosterd, gegrild, gebakken of gestoofd en smaakt heerlijk in stoofschotels, curry'sen andere gerechten. Door de veelzijdigheid van lamavlees kunnen koks en thuiskoks experimenteren met verschillende smaken en texturen, waardoor nieuwe en spannende culinaire creaties ontstaan.

  • Zebravlees: een exotisch en mager alternatief voor traditioneel rood vlees. Zebravlees is een smakelijke en unieke optie voor liefhebbers van exotisch vlees. Met zijn typische kleur en textuur doet het denken aan paardenvlees, maar heeft het een subtiele wildsmaak die zowel zoet als mager is. Met slechts 1,5 gram vet per 100 gram is zebravlees aanzienlijk minder vet dan een traditionele runderbiefstuk, waardoor het een gezond alternatief is voor rood vlees. Zebravlees kan op verschillende manieren worden bereid, zoals in de pan gebakken als een steak of verwerkt tot heerlijke hamburgers. De veelzijdigheid van zebravlees maakt het een interessante keuze voor culinaire avonturiers die op zoek zijn naar iets nieuws en spannends in hun maaltijden. Deli Ostrich levert 100% puur en natuurlijk zebravlees, afkomstig van dieren die goed gedijen in de Afrikaanse natuur. Omdat ze weinig natuurlijke vijanden hebben, worden ze bejaagd om hun aantallen op een evenwichtig niveau te houden. Jacht en verwerking worden streng gecontroleerd om ervoor te zorgen dat de dieren op een verantwoorde en duurzame manier worden beheerd. 

  • Springbokvlees: een mager en smaakvol alternatief voor traditioneel rood vlees. Springbokvlees is een populaire en smaakvolle optie voor liefhebbers van exotisch vlees. Het is magerder dan traditioneel rood vlees en bevat minder vet en calorieën, terwijl het toch rijk is aan smaak en voedingsstoffen. Springbokvlees heeft een licht zoete, wildachtige smaak en een fijne textuur, waardoor het ideaal is voor diverse bereidingswijzen. Springbokvlees kan op verschillende manieren worden bereid, zoals gegrild, gebakken, gestoofd of verwerkt in stoofschotels en curry s. Het is een veelzijdig vlees dat goed past bij diverse kruiden en sauzen. Bovendien is het gemakkelijk verteerbaar en biedt het een aantal voedingsvoordelen, waaronder eiwitten, ijzer en vitamine B.

  • Impalavlees: een smaakvolle en malse delicatesse uit Afrika. Impalavlees is afkomstig van de impala, een sierlijke antilopesoort die voornamelijk voorkomt in de graslanden en savannes van Afrika. Dit exotische vlees staat bekend om zijn malse textuur en verfijnde smaak, die doet denken aan een combinatie van hert en rundvlees. Impalavlees wordt steeds populairder bij fijnproevers en liefhebbers van wild die op zoek zijn naar nieuwe smaakervaringen. Een van de voordelen van impalavlees is de voedingswaarde. Het vlees is rijk aan eiwitten, ijzer en vitamines, zoals vitamine B12 en B6. Bovendien bevat het minder vet dan veel andere vleessoorten, wat het een gezonde keuze maakt voor vleesliefhebbers. Impalavlees is veelzijdig en kan op verschillende manieren worden bereid. Het kan worden geroosterd, gegrild, gebakken of gestoofd en is heerlijk in een breed scala aan gerechten, zoals stoofschotels, curry'sen kebabs. De verfijnde smaak van het vlees past goed bij kruiden, specerijen en zoete smaakmakers zoals fruitige chutneys of sauzen.


Bij het kopen van exotisch vlees is het belangrijk om te kiezen voor vlees afkomstig van duurzame en verantwoorde bronnen. Dit zorgt ervoor dat de populatie in stand blijft en dat er rekening wordt gehouden met dierenwelzijn en milieubehoud. Het is aan te raden om te kiezen voor vlees van betrouwbare leveranciers die transparant zijn over hun praktijken en die zich inzetten voor duurzaamheid. 

Ethische en ecologische overwegingen

Bij het consumeren van exotisch vlees zijn er enkele ethische en ecologische aspecten waarmee rekening moet worden gehouden. Het is belangrijk om te weten waar het vlees vandaan komt en of het op een duurzame en verantwoorde manier is verkregen. Sommige soorten exotisch vlees kunnen afkomstig zijn van bedreigde diersoorten of op onethische wijze zijn gevangen of gefokt. Daarom is het cruciaal om goed geïnformeerd te zijn en vlees te kopen van betrouwbare bronnen die transparant zijn over hun praktijken.

Daarnaast is het verstandig om rekening te houden met de ecologische impact van het consumeren van exotisch vlees. Sommige soorten, zoals insecten, hebben een aanzienlijk lagere impact op het milieu in vergelijking met traditionele vleesbronnen. Anderen, zoals het importeren van exotisch vlees van verre locaties, kunnen een grotere ecologische voetafdruk hebben. Het is aan te raden om te kiezen voor lokaal geproduceerd exotisch vlees, indien beschikbaar, om de milieu-impact te minimaliseren.

Conclusie

Exotisch vlees biedt een fascinerende culinaire ervaring, met een scala aan smaken en texturen die zich onderscheiden van traditioneel vlees. Het verkennen van deze nieuwe smaken kan ons begrip van verschillende culturen en tradities verbreden. Bij het consumeren van exotisch vlees is het echter belangrijk om rekening te houden met ethische en ecologische overwegingen. Door goed geïnformeerd te zijn en verantwoorde keuzes te maken, kunnen we genieten van deze culinaire avonturen terwijl we ons bewust zijn van de impact op onze planeet.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...