Ervaar culinaire perfectie bij één Michelin-ster restaurant Fleur de Lin

Het was een donderdagavond toen wij, een groep vrienden, besloten om te dineren bij Fleur de Lin, een restaurant met één Michelin-ster, gelegen aan de Lokerenbaan 100 in Zele. De naam van het restaurant, Fleur de Lin, is een knipoog naar de geschiedenis van de locatie, een voormalige vlasfabriek. Het gebouw is omgetoverd tot een modern en stijlvol restaurant, waar de oude industriële charme nog steeds voelbaar is.

Bij binnenkomst werden we begroet door Barbara Dhondt, de gastvrouw van het restaurant. Samen met haar echtgenoot Lode De Roover, de chef-kok, runt ze sinds 2013 Fleur de Lin.

De chef-kok, Lode De Roover, geboren op 21 november 1983, is een meester in zijn vak. Hij studeerde af aan de hotelschool 'Ter Groene Poorte' in Brugge in 2002. Zijn ervaring en kennis heeft hij opgedaan in tal van gerenommeerde sterrenzaken zoals Comme chez Soi* (Brussel), Lijsterbes* (Berlare), La Bergerie (Namen), Kaatje bij de Sluis (Nederland), De Plezanten Hof* (Hamme) en Eyckerhof* (Bornem). Lode is een chef die oog voor detail tot een kunst heeft verheven. Dit is te merken aan de nauwkeurige snijwijze van de groenten, de precisie van de cuissons en de geïnspireerde manier van dresseren. Hij is een liefhebber van klassieke luxeproducten en neemt niet snel risico s. Hij durft wel eens creatief uit de hoek te komen, maar toont zijn talent vooral door de standvastigheid waarmee hij kookt. Enkele ingrediënten die vol op smaak zijn en samen een boeiende harmonie vormen, daarvoor kom je uitgebreid tafelen bij Fleur de Lin. Lode heeft verschillende prestigieuze titels op zijn naam staan, waaronder 'Eerste Kok van België 2011', 'Meesterkok' in de 'orde der 33 Meesterkoks van België' en hij heeft tweemaal de wedstrijd Bocuse d'Or Belgium gewonnen. In 2022 behaalde hij met zijn team een Michelin-ster.

Ons diner begon dan ook met een voorgerecht van regenboogforel, geserveerd met koolraap en kumbava. De forel was perfect bereid, met een delicate textuur en een subtiele smaak die prachtig werd aangevuld door de aardse tonen van de koolraap en de frisse citrusnoten van de kumbava. Dit werd gevolgd door makreel met chabi blanc en rettich. De makreel was heerlijk sappig en de chabi blanc voegde een romige textuur toe, terwijl de rettich een aangename crunch en een lichte peperachtige smaak gaf.

Het volgende gerecht was sardien, geserveerd met gepekelde tomaat en basilicum. De sardien was heerlijk zout en de gepekelde tomaat voegde een aangename zuurgraad toe, terwijl de basilicum een vleugje frisheid gaf. Dit werd gevolgd door lijngevangen zeebaars, geserveerd met komkommer, granny smith en dashi. De zeebaars was perfect gebakken, met een knapperige huid en zacht, sappig vlees. De komkommer en granny smith voegden een frisse crunch toe, terwijl de dashi een diepe umami-smaak gaf.

Het hoofdgerecht bestond uit kreeft, geserveerd met hoender oester, parelgerst en Tom kha kai. De kreeft was heerlijk zoet en sappig, en de hoender oester voegde een rijke, vlezige smaak toe. De parelgerst was heerlijk nootachtig en de Tom kha kai voegde een heerlijke romigheid en een vleugje pittigheid toe.

Het volgende gerecht was langoustine, geserveerd met BBQ, algenpasta en courgette. De langoustine was heerlijk zoet en sappig, en de BBQ voegde een heerlijke rokerige smaak toe. De algenpasta was heerlijk zout en de courgette voegde een aangename crunch toe.

Het volgende gerecht was vlaswijting, geserveerd met schelpjes, zwarte olijf en aubergine. De vlaswijting was heerlijk zacht en sappig, en de schelpjes voegden een heerlijke zeevruchtensmaak toe. De zwarte olijf voegde een heerlijke zoutigheid toe en de aubergine voegde een aangenamezachtheid toe.

Het volgende gerecht was eend uit Challans, geserveerd met groene asperge, artisjok en doperwt. De eend was perfect gebakken, met een knapperige huid en zacht, sappig vlees. De groene asperge voegde een aangename crunch toe, terwijl de artisjok en doperwt een heerlijke aardse smaak gaven.

Bij elk gerecht werd een passende wijn geserveerd, zorgvuldig geselecteerd door Remco Jansen, de maître-sommelier. Zijn uitgebreide kennis van wijn en zijn passie voor het vak waren duidelijk zichtbaar in de manier waarop hij elke wijn presenteerde en beschreef. De wijnen waren perfect afgestemd op de gerechten, en versterkten de smaken van elk ingrediënt.

Het diner werd afgesloten met een dessert van bosaardbei, geserveerd met witte chocolade, rozenbottel en rabarber. De bosaardbei was heerlijk zoet en sappig, en de witte chocolade voegde een heerlijke romigheid toe. De rozenbottel voegde een aangename fruitige smaak toe, terwijl de rabarber een aangename zuurgraad gaf.

Ons diner bij Fleur de Lin was een onvergetelijke ervaring. De gerechten waren stuk voor stuk meesterwerken, zowel in presentatie als in smaak. De precisie en aandacht voor detail van chef Lode De Roover waren duidelijk zichtbaar in elk gerecht. Het team van Fleur de Lin heeft een passie voor hun vak en dat is te zien en te proeven in alles wat ze doen. We hebben genoten van elke hap en elke slok, en we kijken ernaar uit om in de toekomst weer te dineren bij Fleur de Lin.

Fleur de Lin is gelegen aan de Lokerenbaan 100 in 9240 Zele, België. Het is een culinaire bestemming die van maandag tot vrijdag geopend is voor zowel lunch als diner. Dit gastronomische restaurant biedt een unieke eetervaring die zeker niet te missen is en is open van maandag tot vrijdag voor lunch en diner. Het is belangrijk om te weten dat Fleur de Lin jaarlijks gesloten is voor vakantie op specifieke data. Deze omvatten de periodes van 29 juli tot 14 augustus, 5 oktober tot 10 oktober, 28 oktober tot 6 november, en 24 december tot 10 januari. Reserveringen voor Fleur de Lin kunnen door te bellen naar 052/44 45 00 of via e-mail: info@fleurdelin.be


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...