De strijd om de beste Fondue van Megève bij Toquicimes 2023

In de majestueuze bergen, waar de lucht fris is en de sneeuw onder je voeten knispert, is er één traditie die al eeuwenlang standhoudt: het dippen van een stukje brood in een pot gesmolten kaas. Deze traditie, diep geworteld in de bergcultuur, heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld en gediversifieerd. Tegenwoordig bestaat er een breed scala aan fonduerecepten, variërend van traditionele bereidingen tot moderne interpretaties. Het is deze delicate balans tussen traditie en innovatie die centraal staat in de wedstrijd voor de Beste Fondue van Megève.

De wedstrijd voor de Beste Fondue van Megève, geïntroduceerd tijdens de eerste editie van Toquicimes, heeft zich snel gevestigd als een niet te missen evenement. Het is een unieke en iconische competitie waarin Megève-restaurateurs strijden om het beste traditionele gerecht van de Savoie-bergen te bereiden. In een warme en gezellige sfeer, omringd door de verleidelijke geur van gesmolten kaas, gaan de deelnemers jaarlijks de strijd aan. Ze worden nauwlettend in de gaten gehouden door een deskundige jury tijdens de voorrondes, die leiden tot de grote, smakelijke en interactieve finale op het dorpsplein.

Tijdens de selectierondes van de wedstrijd, georganiseerd door Toquicimes, nodigt elke deelnemende restaurateur uit Megève juryleden uit in hun etablissement. Hier presenteren ze hun heerlijke kaasgerecht, vaak een recept dat van generatie op generatie is doorgegeven. De fondues worden beoordeeld op geur, esthetiek van de presentatie, textuur en natuurlijk smaak. Dit jaar vonden de voorrondes plaats op dinsdag 22 augustus 2023, met 11 deelnemers aan de competitie.

Acht restaurants zijn geselecteerd voor de grote finale, die zal plaatsvinden op het dorpsplein op zondag 22 oktober, als onderdeel van Toquicimes. Onder luid gejuich van het publiek zullen deze restaurateurs strijden voor de felbegeerde titel van Beste Fondue van Megève 2023. De finalisten zijn:

  • Le Plein Sud
  • La Ferme du Golf
  • Flocons village
  • Le Hibou Blanc
  • Le Restaunome
  • La Petite Fontaine
  • Le Refuge, chalet gourmand
  • Le Vieux Megève

In de vorige editie, tijdens de 5e Toquicimes, won het restaurant Flocons village de titel van Beste Fondue van Megève 2022. Ze versloegen hiermee de restaurants La Petite Fontaine en Le Refuge, chalet gourmand. Flocons village heeft sindsdien met trots de beste fondue van Megève op hun menu staan, en dit tot de finale van de 6e editie van Toquicimes op 22 oktober 2023.

De oorsprong van fondue gaat ver terug. De eerste recepten met gesmolten kaas dateren uit de oudheid. Ze beschrijven een gerecht gemaakt van geraspte geitenkaas, gemengd met wijn en witte bloem. Deze versterkende drank, die lijkt op een wijnfondue, bood voeding na een lange werkdag.

Megève, met zijn rijke geschiedenis, was vroeger een doorgangsplaats voor handelaren en geestelijken. De naam 'Megève' zou afgeleid zijn van 'Meztiva', wat een variant is van het woord 'eten'. In 1880 bereidde de familie Grosset, eigenaren van een koetshuis, een gerecht genaamd 'matouille' in het lokale dialect. Dit gerecht bestond uit aardappelen bedekt met een mengsel van gesmolten kaasresten. Het was een moment van delen en gezelligheid voor reizigers voordat ze hun reis voortzetten. Enkele jaren later werd het fonduegerecht voor het eerst op een restaurantmenu in Megève geplaatst.

Fondue blijft een symbool van delen in de bergen. Lang voordat wintersport populair werd, werd dit smakelijke en geurige gerecht al gedeeld in het dorp. Of het nu gaat om een traditioneel recept of een moderne twist, met familie of vrienden, fondue is een essentieel onderdeel van Megève'sculinaire erfgoed.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...