De kunst van het maken van een perfecte Manhattan Cocktail

Het maken van een perfecte Manhattan-cocktail is een kunstvorm op zich, een delicate balans tussen de sterkte van de whisky, de zoetheid van de vermouth en de subtiele smaakdetails van de bitters. Deze klassieke cocktail heeft een rijke geschiedenis en blijft geliefd bij cocktailliefhebbers over de hele wereld.

De naam Manhattan komt van het eiland in New York waar deze cocktail voor het eerst werd geserveerd in de late 19e eeuw. Het recept is ogenschijnlijk eenvoudig: een combinatie van whisky, rode vermouth en Angostura-bitters, gegarneerd met een kers. Maar de balans tussen deze ingrediënten ligt aan de basis van de complexiteit en aantrekkelijkheid van deze tijdloze cocktail.

Het kiezen van de juiste whisky is van cruciaal belang. Rye whisky, met zijn sterke, peperige smaak, is van oudsher de favoriet voor een Manhattan, maar Bourbon kan ook worden gebruikt, wat een zoetere, rondere smaak geeft. De keuze hangt af van persoonlijke voorkeur en van de andere ingrediënten die worden gebruikt.

Vermouth, een aromatische versterkte wijn, speelt een belangrijke rol in de Manhattan. Het draagt bij aan de complexiteit van de cocktail en helpt de sterke whiskysmaak te verzachten. Het is gebruikelijk om rode vermouth te gebruiken, maar sommige varianten van de Manhattan gebruiken een mix van droge en zoete vermouth.

Angostura-bitters zijn een ander belangrijk ingrediënt. Ze voegen een extra laag van complexiteit en diepte toe aan de smaak van de cocktail. Bitters zijn sterk geconcentreerde tincturen gemaakt van kruiden, specerijen, bloemen en andere plantaardige ingrediënten. Een paar druppels zijn genoeg om de hele cocktail te transformeren.

Het maken van de perfecte Manhattan vereist ook de juiste techniek. De cocktail moet worden gemixt in een cocktailshaker met ijs, en dan zachtjes worden geschud, niet te krachtig, om te voorkomen dat de drank oververzadigd raakt met water. Daarna wordt hij gefilterd in een gekoeld cocktailglas en afgewerkt met een kers als garnering.

Deze stoere en toch elegante cocktail is een ware traktatie voor zowel de liefhebber als de nieuwkomer in de wereld van de cocktails. Met de juiste balans tussen whiskey, vermouth en bitters, biedt de Manhattan een rijke smaakbeleving die zowel klassiek als eigentijds aanvoelt.

Het vinden van uw eigen perfecte versie van de Manhattan kan wat experimenteren vergen, aangezien er veel variaties bestaan binnen de basis van whisky, vermouth en bitters. Zo is er de Dry Manhattan, die droge vermouth gebruikt in plaats van de zoetere rode, en de Perfect Manhattan, die gelijke delen zoete en droge vermouth combineert.

Daarnaast spelen het type en merk van de whisky en vermouth ook een cruciale rol in de smaakbeleving. Het experimenteren met verschillende merken kan leiden tot verrassend lekkere resultaten.

Tot slot, onthoud dat bijna elke stap in het maken van een Manhattan naar eigen smaak aangepast kan worden. Het belangrijkste is om de balans tussen de ingrediënten te vinden die voor u het beste werkt en te genieten van dit heerlijk klassieke drankje.

 

Manhattan Cocktail

Benodigdheden:

 • Whisky (traditioneel wordt rye whisky gebruikt, maar bourbon is ook een populaire keuze)
 • Zoete vermout
 • Angostura-bitters
 • Ijsblokjes
 • Cocktailshaker of mengglas
 • Een cocktailzeef
 • Een shortdrink- of martini-glas
 • Een kersen (zoals Maraschino) voor garnering
 • Optioneel: citroenschil voor garnering

Stap-voor-stap instructies:

 • Koel het Glas: Voordat je begint, vul je het shortdrink- of martini-glas met ijsblokjes om het te koelen. Laat dit staan terwijl je de cocktail bereidt. Giet het ijs uit net voordat je de cocktail in het glas giet.

 • Meten en Ingrediënten Toevoegen: In een cocktailshaker of mengglas:

  • Voeg 60 ml whisky toe.
  • Voeg 30 ml zoete vermout toe.
  • Voeg 1-2 dashes (een paar druppels) Angostura-bitters toe.
 • Mengen: Als je een mengglas gebruikt, roer je de ingrediënten zachtjes met een roerstaafje tot ze goed gemengd zijn. Als je een shaker gebruikt, schud dan de ingrediënten voorzichtig totdat ze gekoeld zijn.

 • Zeef en Giet: Giet de ijsblokjes uit je gekoelde glas. Gebruik de cocktailzeef om de vloeistof in het glas te gieten, zodat de ijsblokjes in de shaker of het mengglas achterblijven.

 • Garneer: Voeg een kers toe aan de cocktail. Voor een extra vleugje kun je ook een stukje citroenschil over de cocktail uitdrukken om de oliën vrij te laten komen en het vervolgens aan de rand van het glas wrijven voordat je het toevoegt als garnering.

 • Geniet: Drink je Manhattan meteen na het bereiden om van de frisse en complexe smaken te genieten!

Tip: De verhouding van whisky tot vermout kan variëren afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Sommigen geven de voorkeur aan een 2:1-verhouding, terwijl anderen meer of minder vermout kunnen gebruiken. Experimenteer om jouw perfecte balans te vinden.

 

- Wat is het basisrecept voor een Manhattan cocktail? Een Manhattan cocktail bestaat uit whisky, rode vermouth en Angostura-bitters, afgewerkt met een kers.
- Waar komt de naam 'Manhattan' vandaan? De naam komt van het eiland Manhattan in New York, waar de cocktail voor het eerst werd geserveerd.
- Welke soort whisky wordt traditioneel gebruikt in een Manhattan? Traditioneel wordt Rye whisky gebruikt, met zijn sterke, peperige smaak.
- Wat is het verschil tussen een Dry en een Perfect Manhattan? Een Dry Manhattan gebruikt droge vermouth in plaats van de zoetere rode, terwijl een Perfect Manhattan gelijke delen zoete en droge vermouth combineert.
- Welke rol speelt vermouth in een Manhattan cocktail? Vermouth draagt bij aan de complexiteit van de cocktail en helpt de sterke smaak van de whisky te verzachten.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...