Tuyet Nguyet en Stephen Markbreiter - Pioniers van de Aziatische kunstwereld en de kunst van snuifflesjes

Tuyet Nguyet (1934-2020) en Stephen Markbreiter (1921-2014) zijn beiden pioniers in de Aziatische kunstwereld en hebben samen Arts of Asia opgericht, het belangrijkste tijdschrift voor Aziatische kunst en antiek. Nguyet begon haar carrière als dynamische journalist uit Vietnam en Stephen Markbreiter was een vooraanstaande Engelse architect. Samen deelden ze een liefde voor Chinese en Aziatische kunst en vormden in de loop der jaren een indrukwekkende collectie.

De collectie van Tuyet Nguyet en Stephen Markbreiter omvat een caleidoscopisch assortiment snuifflesjes van verschillende materialen, met een bijzondere nadruk op over-elkaar-heen-gelegd glas. De flessen zijn microkosmossen van Chinese kunstwerken en zijn meer dan een optelsom van miniatuuronderdelen. Ze vertellen het verhaal van de rijkdom en macht van de laatste keizerlijke dynastie van China.

Tuyet Nguyet was een vroeg lid van The International Chinese Snuff Bottle Society en werd verkozen tot erelid. Op het eerste congres dat ze bijwoonde in 1973, voelde ze zich geroepen om mensen te informeren over de geschiedenis en productie van snuifflesjes. Vanaf dat moment heeft ze haar bedrijf altijd gesteund en andere verzamelaars verwelkomd als ze op reis waren via Hong Kong.

De collectie van Tuyet Nguyet en Stephen Markbreiter is bijzonder rijk aan over-elkaar-heen-gelegd glas, waar beiden gepassioneerd over waren. Veel van de flessen zijn opgenomen in de tentoonstelling 'Heavenly Creations' in het University Museum and Art Gallery, University of Hong Kong in 2005. Deze collectie valt op door de pure kwaliteit van glazen flessen. Glas is vanwege de veelzijdigheid het meest populaire materiaal voor snuifflesjes; het heeft een breed scala aan kleuren en kan de eigenschappen van jade, kristal, steen en barnsteen imiteren. Glazen snuifflesjes zijn voorzien van de overlay-glastechniek, waarbij gelaagd glas van verschillende kleuren in laag reliëf is gesneden.

Al met al zijn Tuyet Nguyet en Stephen Markbreiter echte pioniers in de Aziatische kunstwereld en hebben ze een indrukwekkende collectie van snuifflesjes opgebouwd. Als je geïnteresseerd bent in het verzamelen van snuifflesjes, is hun collectie zeker de moeite waard om te bekijken.

Tuyet en Markbreiter deelden een passie voor Chinese en Aziatische kunst en creëerden in de loop der jaren een indrukwekkende collectie. De snuifflesjes zijn microkosmossen van Chinese kunstwerken en de mooiste collecties zijn meer dan alleen een optelsom van miniatuuronderdelen. Ze vertellen samen het verhaal van de rijkdom en macht van de laatste keizerlijke dynastie van China.

Tuyet was een vroeg lid van The International Chinese Snuff Bottle Society en werd later verkozen tot erelid. Op het eerste congres dat ze bijwoonde in 1973, voelde ze zich geroepen om mensen te informeren over de geschiedenis en de productie van snuifflesjes. Vanaf dat moment heeft ze haar bedrijf altijd gesteund en andere verzamelaars verwelkomd als ze op doorreis waren via Hong Kong.

De verkoop omvat een caleidoscopisch assortiment snuifflesjes van verschillende materialen en is bijzonder rijk aan over-elkaar-heen-gelegd glas, waar beiden gepassioneerd over waren. Veel van de flessen zijn destijds opgenomen in de tentoonstelling 'Heavenly Creations' in het University Museum and Art Gallery, University of Hong Kong in 2005.

Deze collectie valt op door de pure kwaliteit van de glazen flessen. Glas is vanwege de veelzijdigheid het meest populaire materiaal voor snuifflesjes. Het heeft een breed scala aan kleuren en kan de eigenschappen van jade, kristal, steen en barnsteen imiteren. Glazen snuifflesjes zijn voorzien van de overlay-glastechniek, waarbij gelaagd glas van verschillende kleuren in laag reliëf is gesneden.

Deze veiling biedt een unieke kans voor verzamelaars om enkele van de mooiste snuifflesjes ter wereld te verwerven, afkomstig uit de collectie van twee pioniers in de Aziatische kunstwereld. Het is een eerbetoon aan hun liefde voor kunst en hun bijdrage aan de studie en waardering van Aziatische kunst.

Over Tuyet Nguyet

Tuyet Nguyet (1934-2020) was een invloedrijke journalist en verzamelaar van Chinese kunst. Geboren in Vietnam begon ze haar carrière als journalist en later verhuisde ze naar Hong Kong, waar ze zich verdiepte in de kunst van het Chinese snuifflesje.

Ze werd een pionier in de wereld van Chinese snuifflesjes en was een vroeg lid van The International Chinese Snuff Bottle Society. Ze werd zelfs verkozen tot erelid van de vereniging vanwege haar bijdragen aan de studie en promotie van snuifflesjes.

Tuyet stond erom bekend dat ze anderen altijd aanmoedigde om meer te leren over Chinese kunst en de geschiedenis van snuifflesjes. Ze organiseerde tentoonstellingen en gaf lezingen om haar passie voor deze kunstvorm te delen.

Haar liefde voor de kunst van het snuifflesje was zo groot dat ze samen met haar echtgenoot, Stephen Markbreiter, het tijdschrift Arts of Asia oprichtte. Dit tijdschrift groeide uit tot het belangrijkste tijdschrift voor Aziatische kunst en antiek ter wereld en was een belangrijk middel voor het delen van kennis over Chinese kunst en cultuur.

Tuyet had ook een indrukwekkende persoonlijke collectie van Chinese snuifflesjes, waaronder veel exemplaren van overlaid glas waar ze gepassioneerd over was. Deze collectie werd tentoongesteld in verschillende musea en exposities en staat bekend om de pure kwaliteit van de glazen flessen.

Hoewel Tuyet in 2020 is overleden, blijft haar nalatenschap en invloed op de wereld van de Chinese kunst en het snuifflesje voortleven.

Over Stephen Markbreiter

Stephen Markbreiter was een gerenommeerde Engelse architect, geboren in 1921. Hij studeerde architectuur aan de Universiteit van Cambridge en begon zijn carrière als architect in Londen. Later verhuisde hij naar Hong Kong, waar hij in 1962 een architectenbureau oprichtte. Markbreiter is vooral bekend vanwege zijn werk aan het ontwerp van verschillende gebouwen in Hong Kong, waaronder het Oceaanpark, de Queen Elizabeth School en het Bishop Lei International House.

Naast zijn carrière als architect, deelde Markbreiter een passie voor Chinese en Aziatische kunst met zijn levenspartner, Tuyet Nguyet. Samen vormden ze een indrukwekkende collectie van Chinese kunst en antiek, waaronder een verzameling van snuifflesjes. Na zijn dood in 2014 werd de collectie verkocht tijdens een veiling bij Christie'sin Hong Kong.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...