Ontdek de verborgen schatten van Invisible Collection Parijs

Het Mobilier National in Parijs, een instelling belast met de inrichting en het behoud van Franse regeringsgebouwen, biedt een uniek inzicht in de wereld van Franse meubelkunst via haar 'Invisible Collection'. Deze collectie, die zelden wordt gezien door het publiek, bestaat uit duizenden historische en moderne meubelstukken, textiel, wandtapijten en objecten d'art die zijn gecreëerd voor of verkregen door Franse machthebbers.

Opgericht in 1663 onder koning Lodewijk XIV, heeft het Mobilier National een lange traditie van het verzamelen en beschermen van Franse ambachtelijke meesterschap. Het is verantwoordelijk voor de instandhouding van dit erfgoed, iets wat zich uitstrekt van de Gobelins- en Beauvais-tapijtwerkplaatsen tot de hedendaagse ontwerpen van erkende kunstenaars en ambachtslieden.

De naam 'Invisible Collection' komt voort uit het feit dat deze objecten zelden worden tentoongesteld en veelal opgeslagen blijven in de depots van de organisatie, buiten het zicht van het grote publiek. Desondanks speelt de collectie een belangrijke rol in het nationale patrimonium van Frankrijk, met stukken die vaak gebruikt worden om de prestigieuze kamers van het Elysée-paleis, ministeries en ambassades in te richten.

De collectie bewaart een breed scala aan objecten, van historische meubels zoals die van André Charles Boulle en Eugène Printz, tot werk van hedendaagse designers als Pierre Paulin en Erwan & Ronan Bouroullec. Deze objecten worden niet alleen bewaard vanwege hun artistieke en historische waarde, maar ook om hun ambachtelijke technieken te behouden, die van generatie op generatie zijn doorgegeven.

Een goed voorbeeld van de rijkdom en diversiteit van de collectie is de reproductie van een kamer uit het presidentiële appartement van Georges Pompidou in het Elysée-paleis met meubels gemaakt door Paulin. Deze meubelstukken tonen de moderne benadering die wordt toegepast binnen de traditionele context van het Franse presidentiële paleis. Het vermogen om te innoveren binnen de context van historische settings is wat de 'Invisible Collection' onderscheidt.

Af en toe opent het Mobilier National haar deuren voor het publiek door middel van gerichte tentoonstellingen, waardoor bezoekers een glimp kunnen opvangen van dit verborgen erfgoed. Deze evenementen benadrukken de continue verbinding tussen heden en verleden en de toegevoegde waarde van handwerk in de hedendaagse samenleving.

Naast het behoud en tentoonstellen van de collectie, focust het Mobilier National ook op de promotie van ambachtelijke vaardigheden en hedendaagse kunst. Dit doet zij door het ondersteunen van levende kunstenaars en ambachtslieden, wat leidt tot nieuwe werken die worden toegevoegd aan de collectie. Met deze aanpak draagt de organisatie bij aan het levend houden van Franse creatieve tradities en het verzekeren van hun voortbestaan.

Het beheer van een dergelijke omvangrijke collectie brengt ook uitdagingen met zich mee, waaronder het onderhoud en de restauratie van de antieke en hedendaagse stukken. Dit vereist specifieke expertise en vaak complexe restauratieprojecten om ervoor te zorgen dat elk item behouden blijft voor toekomstige generaties.

In samenvatting, de 'Invisible Collection' van het Mobilier National is een schatkist gevuld met zowel klassieke pracht als moderne vernieuwingen. Hoewel vaak verborgen voor het oog, draagt deze collectie aanzienlijk bij aan de culturele identiteit van Frankrijk en het voortdurende succes van de nationale design en ambacht.

De invloed van de 'Invisible Collection' gaat verder dan de muren van de regeringsgebouwen en de depots van Mobilier National. Als erfgoedinstelling speelt het ook een belangrijke rol in het onderwijzen van de volgende generatie ambachtslieden en ontwerpers. Het faciliteert stages en opleidingstrajecten, waarbij het vakmanschap van het maken van meubels, tapijten en textiel wordt overgebracht. Hiermee helpt Mobilier National om de Franse reputatie op het gebied van kunst en ambacht hoog te houden en innovatie te stimuleren.

De zeldzaamheid en exclusiviteit van de 'Invisible Collection' maakt het tot een unieke hoeksteen van het Franse culturele landschap. Terwijl de rest van de wereld slechts sporadisch een blik kan werpen op deze verborgen juwelen, blijft het Mobilier National zorgvuldig waken over zijn kostbaarheden, waarbij het de rijke geschiedenis van Frankrijk in ere houdt en een brug slaat naar de toekomst van ontwerp en ambacht.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...