Meest gelezen designverhalen over interieur in 2023

In het jaar 2023 heeft de interesse in interieurdesign een hoogtepunt bereikt. Mensen hebben, wellicht meer dan ooit, thuisgezeten en hebben de neiging gekregen om hun leefruimtes te transformeren tot ware toevluchtsoorden van comfort, functionaliteit en stijl. De meest gelezen verhalen op het gebied van design en interieurs geven een fascinerend inzicht in wat mensen dit jaar inspireerde.

Een van de toonaangevende trends die naar voren kwam, was de behoefte aan multifunctionele ruimtes. Met het toenemende aantal mensen dat vanuit huis werkt, werd het duidelijk dat onze huizen moesten dienen als kantoor, school, fitnessruimte en ontspanningsplek, allemaal tegelijk. Dit leidde tot een herwaardering van open ruimtes, waarbij de 'grote kamer'—een concept van een uitgestrekte, multifunctionele ruimte—steeds populairder werd. De grote kamer diende als een plaats voor gezinnen om samen te komen, maar moest ook rustige hoekjes bieden voor werken en leren.

Duurzaamheid was een ander hot topic. Lezers waren bijzonder geïnteresseerd in artikelen die tips en trucs boden voor een milieuvriendelijker thuis. Van het gebruik van gerecyclede materialen en energie-efficiënte apparaten tot het inrichten met planten die de lucht zuiverden, mensen zochten naar manieren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen zonder in te leveren op esthetiek.

De invloed van technologie op het interieur bleef ook groeien. Smart homes, waarin apparaten en systemen samenwerken om het leven makkelijker te maken, waren een geliefd onderwerp. Of het nu ging om slimme verlichting die zich aanpast aan het natuurlijke daglicht of systemen voor klimaatbeheersing die kunnen worden aangestuurd met een smartphone, de integratie van technologie in het ontwerp van een huis bood veel onderwerpen voor discussie.

Op het vlak van decoratie zag men een hernieuwde waardering voor persoonlijke expressie. Verhalen die gingen over het weerspiegelen van persoonlijkheden en verhalen door middel van unieke kunstwerken, opvallende kleurenschema'sen gewaagde patronen trokken veel lezers. In contrast met de minimalistische trends van het verleden, omarmden mensen kleurrijke en eclectische stijlen die hun individualiteit en creativiteit uitdroegen.

Ook de keuken kreeg veel aandacht in 2023. De keuken werd niet alleen gezien als een plaats om maaltijden te bereiden, maar ook als een centrum van sociale interactie en experiment. Artikelen over keukeneilanden die functioneren als ontmoetingsplaatsen, en ingebouwde bars en koffiehoeken, waren populair. Daarbij kwamen de nieuwste keukengadgets en -apparatuur geregeld ter sprake, aangezien ze zowel de functionaliteit als het uiterlijk van de keuken verrijkten.

Terwijl sommige artikelen de laatste trends in design en technologie bespraken, waren anderen gericht op de psychologische aspecten van interieurontwerp. De impact van kleuren op de gemoedstoestand, het gebruik van aroma'sen geluid om een bepaalde sfeer te creëren, en de manier waarop inrichting kan bijdragen aan welzijn, waren allemaal onderwerpen die veel aandacht kregen.

Een belangrijk element was het toenemende belang van de 'thuiservaring'. Terwijl veel mensen op afstand werkten en sociale activiteiten zich meer in huiselijke kring afspeelden, werd het verbeteren van deze ervaring cruciaal. Denk hierbij aan thuisbioscopen en spelkamers, maar ook aan buitenruimtes zoals tuinen en balkons die werden ingericht als verlengstukken van het binnenleven.

Een andere interessante trend was de verschuiving naar lokale en ambachtelijke producten. Door de pandemie en de groeiende aandacht voor lokale economieën, kozen consumenten steeds vaker voor handgemaakte meubels en decoraties van lokale ambachtslieden en ontwerpers. Dit niet alleen om economische redenen, maar ook omdat men de uniciteit en het vakmanschap wist te waarderen.

Toegankelijkheid en inclusiviteit binnen het interieurontwerp wonnen ook aan betekenis. Er kwam meer vraag naar ontwerpen die rekening hielden met ouderen en mensen met beperkingen, wat resulteerde in innovaties op het gebied van ergonomie en universeel design. Dit omvatte verstelbare keukenwerkbladen, in hoogte verstelbare meubels en slimme woonoplossingen voor mensen met verschillende lichaamsbehoeften.

Tenslotte kan er niet voorbijgegaan worden aan de invloed van sociale media op het interieurontwerp. Platforms zoals Instagram en Pinterest waren niet enkel showcase voor professionele ontwerpers, maar boden ook een podium voor doe-het-zelvers en hobbyisten om hun creaties te delen. Dit leidde tot een verhoogde democratisering van ontwerpideeën, waarbij iedereen inspiratie kon vinden en delen, ongeacht hun budget of ervaring.

Concluderend weerspiegelden de meest gelezen designverhalen van 2023 een breed scala aan interesses en zorgen die weerspiegelen hoe onze leefruimtes evolueren. Van multifunctionaliteit en duurzaamheid tot technologische integratie en persoonlijke expressie, deze thema'sbenadrukken hoe interieurontwerp een cruciale rol speelt in hoe we leven, werken en ons verhouden tot onze omgeving. Naarmate de wereld zich blijft aanpassen aan nieuwe normen, zal de manier waarop we onze leefruimtes inrichten en gebruiken blijven evolueren, met nieuwe verhalen en trends die zich ontvouwen in de jaren die komen gaan.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...