Lopende tentoonstellingen in S.M.A.K. - een duik in de wereld van Rose Wylie - Marc de Cock en Marcel Broodthaers

Het S.M.A.K., oftewel het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, is gelegen in Gent. Het museum werd opgericht in 1999 en is gehuisvest in een voormalig casino, naast het Museum voor Schone Kunsten. Het S.M.A.K. richt zich op hedendaagse kunst van zowel nationale als internationale kunstenaars en heeft als doel het stimuleren van het publieke debat over hedendaagse kunst.

De collectie van het S.M.A.K. omvat meer dan 3.000 werken van zowel Belgische als internationale kunstenaars en beslaat een breed scala aan media, zoals schilderijen, sculpturen, tekeningen, fotografie, video en installaties. De collectie is in constante ontwikkeling, met nieuwe aanwinsten en tijdelijke bruiklenen. Enkele bekende namen in de collectie zijn onder andere Marcel Broodthaers, Joseph Beuys, Francis Bacon, Berlinde De Bruyckere, Panamarenko en Luc Tuymans.

Ontdek de lopende tentoonstellingen in het S.M.A.K., met exposities van Rose Wylie, Marc De Cock en het Broodthaerskabinet. Hieronder volgt een samenvatting van de tentoonstellingen en de kunstenaars:

Rose Wylie: Prikkelende mensen merken op...  in S.M.A.K. tot 30 april 2023

Rose Wylie'stentoonstelling in het S.M.A.K. met de titel 'Prikkelende mensen merken op...' loopt tot 30 april 2023. Deze tentoonstelling is de eerste solopresentatie van de internationaal gerenommeerde Britse kunstenaar Rose Wylie in België. Het biedt bezoekers een unieke kans om haar recente en nooit eerder getoonde schilderijen en tekeningen te bekijken.

Rose Wylie, geboren in 1934, schildert al meer dan zeven decennia en hervatte haar artistieke carrière in de jaren tachtig. Ze haalt inspiratie uit verschillende bronnen, zoals mythologie, kunstgeschiedenis, volkskunst, literatuur, film, sport en celebritycultuur. Ze verweeft haar brede culturele kennis met observaties uit haar directe omgeving, vaak eerst in de vorm van tekeningen. Haar associaties zijn zowel beeldend, persoonlijk als urgent.

Wylie staat bekend om haar ongedwongen schilderstijl, die eigentijds aanvoelt door de keuze en transformatie van haar onderwerpen. Haar beeldtaal kenmerkt zich door gefragmenteerde weergaven, vervlakte perspectieven en opmerkelijke schaalvergrotingen die een poëtische verbeelding van de werkelijkheid nastreven.

Naast haar eigenzinnigheid houdt Wylie zich ook bezig met de fundamenten van de schilderkunst, zoals compositie, techniek, textuur en kleur. Ze wisselt dikke klodders verf af met zorgvuldige lijnvoering en brengt onbehandeld canvas tot leven met tekstfragmenten en ruwe verfaccenten. Het contrast tussen lichtheid en zwaarte speelt ook een rol in de diepere betekenis van Wylies werk. Haar directe, cartooneske beeldtaal toont een bekommernis om grotere culturele thema s, zoals oorlog, rijkdom, klimaatverandering en de stereotiepe representatie van vrouwen.

De tentoonstelling van Rose Wylie in het S.M.A.K. is een uitstekende gelegenheid om het werk van deze invloedrijke kunstenaar van dichtbij te ervaren en te genieten van haar unieke benadering van schilderkunst.

  • Eerste solotentoonstelling in België van de Britse kunstenaar Rose Wylie.
  • Omvat recente en nooit eerder getoonde schilderijen en tekeningen.
  • Wylie'swerk kenmerkt zich door gefragmenteerde weergaves, vervlakte perspectieven en opvallende schaalvergrotingen.
     

Marc De Cock: Een denkbeeldig portret in kunstwerken uit de Collectie Matthys-Colle & S.M.A.K. tot 30 april 2023

De tentoonstelling 'Marc De Cock: Een denkbeeldig portret in kunstwerken uit de Collectie Matthys-Colle & S.M.A.K.' loopt tot 30 april 2023. Deze tentoonstelling eert Marc De Cock, een van de belangrijke figuren in de geschiedenis van het S.M.A.K. Samen met Karel Geirlandt en Dr. Roger Matthys kan Marc De Cock beschouwd worden als een van de denkbeeldige architecten van het huidige museum.

In 1979 volgde Marc De Cock Dr. Roger Matthys op als voorzitter van de Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst, waarmee hij de derde voorzitter werd van de organisatie die aan de basis ligt van het S.M.A.K. In de jaren zestig raakte hij samen met zijn echtgenote betrokken bij de Vereniging via de organisatie Jeugd en Plastische Kunst. Zijn interesse in hedendaagse kunst leidde tot inhoudelijke en organisatorische bijdragen aan verschillende tentoonstellingen.

De tentoonstelling is een denkbeeldig portret van Marc De Cock aan de hand van kunstwerken uit de Collectie Matthys-Colle en S.M.A.K. De werken verbeelden zijn persoon en engagement, als een beeldend essay. De tentoonstelling bevat werk van kunstenaars als Dirk Braeckman, Berlinde De Bruyckere, Thierry De Cordier, Raoul De Keyser, Joel Fischer, Michel François, Gilbert & George, Ann Veronica Janssens, Mike Kelley, Bernd Lohaus, Attila Richard Lukacs, Bruce Nauman, Michelangelo Pistoletto, Thomas Schütte, Walter Swennen, Luc Tuymans, Richard Tuttle, Jan Van Imschoot, Philip Van Isacker en Franz West.

Sinds 2020 beheert S.M.A.K. een deel van de kunstwerken van de Stichting Matthys-Colle. Gedurende een periode van 10 jaar heeft het S.M.A.K. 39 werken uit de Matthys-Colle Collectie in langdurige bruikleen. Twee keer per jaar maakt het S.M.A.K. presentaties rond en met de werken uit de Collectie Matthys-Colle.

Het bezoeken van deze tentoonstelling biedt een unieke kans om de invloed van Marc De Cock op het S.M.A.K. en zijn nalatenschap in de hedendaagse kunst te verkennen.

  • Tentoonstelling ter ere van Marc De Cock, een van de architecten van het huidige S.M.A.K.
  • Omvat werken van diverse kunstenaars, waaronder Dirk Braeckman, Berlinde De Bruyckere en Luc Tuymans.
  • De werken verbeelden zijn persoon en betrokkenheid bij hedendaagse kunst.
     

Broodthaerskabinet in S.M.A.K. tot 1 oktober 2023

Het Broodthaerskabinet in S.M.A.K. is een permanente presentatie gewijd aan Marcel Broodthaers (1924-1976), een van de meest invloedrijke figuren in de 20ste-eeuwse kunstgeschiedenis. Het kabinet toont kunstwerken, edities, boeken en archiefstukken van Broodthaers die deel uitmaken van de museumcollectie. Zijn werk heeft niet alleen in België, maar ook internationaal een blijvende impact gehad.

Marcel Broodthaers' werk 'Le Pense-Bête' (1964) wordt beschouwd als het keerpunt tussen zijn carrière als dichter en zijn carrière als beeldend kunstenaar. S.M.A.K. is er trots op dit sleutelwerk in zijn collectie te hebben en het te kunnen tonen in het Broodthaerskabinet. Door onverkochte exemplaren van zijn laatste dichtbundel in plaaster te zetten, maakte hij het lezen van de bundel bijna onmogelijk. Dit resulteerde in een 'object' dat meer interesse opwekte als kunstobject dan de dichtbundel zelf ooit had gedaan. Broodthaers beschouwde 'Le Pense-Bête' als zijn eerste 'proposition artistique', zijn eerste daad als beeldend kunstenaar.

De rol van Marcel Broodthaers met betrekking tot het denken over (de plaats van) kunst, haar functie en haar geschiedenis, kan moeilijk worden overschat. Zijn oeuvre is een spiegel bij uitstek als het gaat om reflectie op de rol en betekenissen van kunst en de (museale) instellingen waarin ze functioneert. Om deze reden wil S.M.A.K. deze kunstenaar en zijn verstrekkende invloed met het Broodthaerskabinet expliciet een plaats geven in het museum.

Door het Broodthaerskabinet te bezoeken, krijgen bezoekers de kans om de invloedrijke kunst en het leven van Marcel Broodthaers beter te begrijpen en te waarderen.

  • Permanente presentatie van kunstwerken, edities, boeken en archiefstukken van Marcel Broodthaers.
  • Le Pense-Bête (1964) wordt beschouwd als het scharnierpunt tussen Broodthaers' dichtersbestaan en zijn beeldend kunstenaarschap.
  • Broodthaers' oeuvre is een spiegel voor reflectie op de rol en betekenissen van kunst en de (museale) instellingen waarin ze functioneert.


Bezoek het S.M.A.K. en laat je onderdompelen in de wereld van deze getalenteerde en invloedrijke kunstenaars. 

Het S.M.A.K. organiseert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen, zowel solo- als groepsshows, met het werk van gevestigde en opkomende kunstenaars. Daarnaast biedt het museum educatieve programma s, lezingen en workshops aan om het publiek bij hedendaagse kunst te betrekken en de discussie en het begrip ervan te bevorderen.

Het S.M.A.K. is niet alleen een museum, maar ook een belangrijk centrum voor hedendaagse kunst in België. Het speelt een cruciale rol in het presenteren van en reflecteren op de meest recente ontwikkelingen in de kunstwereld en draagt bij aan het culturele landschap van Gent en daarbuiten.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...