Ontdek 2023 s top tentoonstellingen van hedendaagse kunst in S.M.A.K. Gent

Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) in Gent staat bekend om zijn indrukwekkende collectie hedendaagse kunst en de diverse tentoonstellingen die het doorheen het jaar organiseert. Het museum zet zich in voor het tonen van vernieuwende kunst, door opkomende en gevestigde artiesten een platform te bieden om hun werk aan het publiek te presenteren. Hierbij de meest opvallende tentoonstellingen die komende zijn bij S.M.A.K. in 2023:

Grace Ndiritu - Healing The Museum vanaf 1 april - 10 september 2023
Overzicht van Ndiritu'sgevarieerde praktijk en pleidooi voor herbezieling en ethisch maken van de museale ruimte. Grace Ndiritu'stentoonstelling 'Healing The Museum' in S.M.A.K. in Gent loopt van 1 april 2023 tot 10 september 2023. De tentoonstelling biedt een overzicht van Ndiritu'sgevarieerde artistieke praktijk, waaronder performance, film, sjamanisme, sociale acties, publicaties en textielwerk. Het project richt zich op het herbezielen en ethisch maken van de museale ruimte en, bij uitbreiding, de hele maatschappij. De tentoonstelling neemt de bezoekers mee op een holistische reis door de museumzalen, waar Ndiritu thema'szoals protest, ecologie, inclusie en seksualiteit aan bod brengt. Het traject eindigt bij 'The Temple', een door de kunstenaar ontworpen architectuur voor een kritische collectiepresentatie en een spirituele ruimte voor ontmoeting, transitie en genezing. Grace Ndiritu is momenteel kunstenaar in residentie bij S.M.A.K. in het kader van het langlopende project 'Healing The Museum', dat in 2012 van start ging. Ze werkt met alle medewerkers en het publiek rond 'Spiritual Inventory of A 21st Century Museum' en denkt na over de invulling van het museum van de toekomst. Bij de tentoonstelling verschijnt een eerste monografie over het werk van Grace Ndiritu, in samenwerking met uitgeverij Motto Books.

Guy Rombouts - Oei vanaf 1 april - 14 mei 2023
Totale installatie rond het wonderlijke woord 'oei' in de Kunst Nu-ruimte van S.M.A.K. De tentoonstelling 'Oei' vindt plaats van 1 april tot 14 mei 2023 in de Kunst Nu-ruimte van het S.M.A.K. Het concept van de tentoonstelling is gebaseerd op een notitieboek dat Guy Rombouts in 1976 vulde met het woord 'oei', waardoor een soort litanie van vergissingen ontstond. Rombouts gelooft dat directe communicatie via onze taal niet mogelijk is en dat sommige gevoelens niet verwoord kunnen worden. Daarom is hij sinds de jaren '60 op zoek naar systemen waarin vorm en inhoud zoveel mogelijk kunnen samenvallen. In de vroege jaren '80 ontwikkelde hij het acrofonische Rombouts-lettertype en in 1986 herdoopte hij, samen met zijn levenspartner en artistieke partner Monica Droste, het snijpuntloze Rombouts-schrift tot AZART. De term 'AZART' is een oude Franse spelling van het woord 'hazard' en verwijst ook naar het Russische woord 'азарт' (azart), wat 'in het vuur van het spel' betekent. In de tentoonstelling 'Oei' in de Kunst Nu-ruimte van S.M.A.K. slaat Rombouts een brug naar het prille begin van zijn praktijk en transformeert hij het wonderlijke woord 'oei' tot een totaalinstallatie. De facsimile van het notitieboek 'Oei' wordt integraal en op ware grootte uitgegeven door Posture Editions. Als je geïnteresseerd bent in het verkennen van het werk van Guy Rombouts en zijn unieke benadering van taal en kunst, is deze tentoonstelling een uitstekende gelegenheid om een diepgaand inzicht te krijgen in zijn creatieve proces.

Haegue Yang - Several Reenactments vanaf 22 april - 10 september 2023
Eerste solotentoonstelling in België van de internationaal gerenommeerde kunstenaar Haegue Yang.  De tentoonstelling 'Haegue Yang - Several Reenactments' loopt van 22 april tot 10 september 2023 in het S.M.A.K. in Gent. Haegue Yang is een Zuid-Koreaanse kunstenaar die bekend staat om haar veelzijdige en uitgebreide praktijk, waarin ze materialen zoals alledaagse objecten en industriële materialen gebruikt om sculpturen, installaties en performances te creëren. In 'Several Reenactments' verkent Haegue Yang de notie van 'heropvoering' of 're-enactment' in verschillende vormen. Dit kan verwijzen naar het opnieuw beleven van historische gebeurtenissen, het opnieuw vertellen van persoonlijke herinneringen of het opnieuw onderzoeken van culturele of politieke kwesties. De tentoonstelling nodigt bezoekers uit om na te denken over de betekenis van herhaling en herinterpretatie in zowel het leven als de kunst. Haegue Yang'swerk is eerder tentoongesteld in prominente instellingen over de hele wereld, zoals het MoMA in New York, het Tate Modern in Londen en het Centre Pompidou in Parijs. Ze vertegenwoordigde Zuid-Korea op de 53e Biënnale van Venetië in 2009 en nam deel aan de Documenta 13 in Kassel, Duitsland, in 2012.

Jan Van Imschoot - The End Is Never Near vanaf 7 oktober 2023 - 3 maart 2024
Eerste uitgebreide overzichtstentoonstelling van de Belgische schilder Jan Van Imschoot. De tentoonstelling 'Jan Van Imschoot - The End Is Never Near' is te zien in het S.M.A.K. van 7 oktober 2023 tot 3 maart 2024. Jan Van Imschoot is een Belgische kunstenaar wiens werk zich kenmerkt door expressieve schilderijen, vaak met een historische of politieke ondertoon. Zijn stijl wordt vaak vergeleken met het expressionisme, en zijn werk bevat invloeden van zowel de Vlaamse meesters als moderne kunststromingen. In 'The End Is Never Near' presenteert Jan Van Imschoot een selectie van zijn recente werken, evenals enkele nieuwe creaties die speciaal voor deze tentoonstelling zijn gemaakt. De tentoonstelling verkent thema'szoals het verstrijken van de tijd, het einde van een tijdperk, en de voortdurende cyclus van vernieuwing en verandering. Het is een onderzoek naar zowel persoonlijke als universele kwesties, en nodigt bezoekers uit om na te denken over de complexiteit van het menselijk bestaan. Van Imschoot'swerk is internationaal tentoongesteld en maakt deel uit van vele belangrijke openbare en privécollecties. Met 'The End Is Never Near' biedt het S.M.A.K. een unieke kans om het oeuvre van deze getalenteerde kunstenaar te ervaren en te waarderen.

Karlo Kacharava - Europalia Georgia vanaf 2 december 2023 - 14 april 2024
Eerste museale solotentoonstelling buiten Georgië van de Georgische kunstenaar Karlo Kacharava. 'Karlo Kacharava - Europalia Georgia' is een tentoonstelling die plaatsvindt in het S.M.A.K. van 2 december 2023 tot 14 april 2024. Deze expositie maakt deel uit van het grotere culturele festival Europalia, dat zich in deze editie richt op de rijke cultuur en geschiedenis van Georgië. Karlo Kacharava (1964-1994) was een invloedrijke Georgische schilder, dichter en kunstcriticus die een belangrijke rol speelde in de artistieke scène van zijn land tijdens de late Sovjetperiode en de jaren na de onafhankelijkheid. De tentoonstelling 'Karlo Kacharava - Europalia Georgia' biedt een uitgebreid overzicht van Kacharava'sartistieke nalatenschap, inclusief zijn schilderijen, tekeningen, poëzie en kritische teksten. Zijn werk wordt gekenmerkt door een unieke combinatie van figuratieve en abstracte elementen, waarbij hij vaak thema'svan spiritualiteit, mystiek en mythologie onderzoekt. De expositie belicht niet alleen Kacharava'srol als een belangrijke speler in de Georgische kunstwereld, maar ook de bredere culturele context waarin hij werkte en de invloed die hij heeft gehad op de generaties kunstenaars die na hem kwamen. Door het werk van Karlo Kacharava te presenteren in het kader van Europalia Georgia, brengt het S.M.A.K. aandacht voor de rijke en gevarieerde kunst en cultuur van Georgië en biedt het bezoekers de kans om een uniek aspect van de Georgische artistieke identiteit te ontdekken.

Bezoek S.M.A.K. Gent voor een indrukwekkende ervaring in hedendaagse kunst. Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) in Gent is de ideale bestemming voor kunstliefhebbers die zich willen verdiepen in de wereld van hedendaagse creaties. Gelegen in het hart van de stad, biedt het museum een dynamische, diverse en opwindende collectie van zowel opkomende als gevestigde kunstenaars.

S.M.A.K. heeft als doel een platform te bieden voor zowel opkomende als gevestigde artiesten, om hun werk aan het publiek te presenteren. Het museum herbergt een permanente collectie van meer dan 3.000 kunstwerken, aangevuld met tijdelijke tentoonstellingen, workshops en lezingen.

Bezoekers kunnen zich verheugen op een rijke kalender van tentoonstellingen en evenementen, die een breed scala aan artistieke expressie omvatten. Het museum zet zich in voor het bevorderen van de dialoog tussen kunstenaars, curatoren en het publiek, en biedt een unieke en inspirerende ontmoetingsplaats voor iedereen die geïnteresseerd is in de hedendaagse kunstscene.

Toegang tot het museum is betaalbaar, met kortingen voor jongeren, studenten en senioren. Het is rolstoeltoegankelijk en biedt faciliteiten zoals een garderobe en een boekhandel. Bezoekers kunnen ook genieten van een hapje en een drankje in het museumcafé.

Om uw bezoek aan S.M.A.K. Gent te plannen, gaat u naar smak.be/nl/bezoek-smak voor meer informatie over openingstijden, toegangsprijzen, tentoonstellingen en evenementen. Mis deze unieke kans niet om u te verdiepen in de fascinerende wereld van hedendaagse kunst.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...