Jean-Michel Basquiat's Untitled 1982 is verkocht voor record bedrag via Phillips veiling

Jean Michel Basquiat's beruchte schilderij uit 1982 van een gehoornde duivel dook woensdagavond weer op als middelpunt van een Phillips-veiling in Manhattan. De Basquiat werd oorspronkelijk verkocht in 2004 voor €4,5 miljoen aan kunstverzamelaar Adam Lindemann, en opnieuw in 2016 aan de Japanse retailmiljardair Yusaku Maezawa voor een toen recordbrekende prijs van €57,3 miljoen. Op Phillips' 20e-eeuwse & Contemporary Art Evening Sale verkoopt het schilderij Untitled 1982 nu voor €85 miljoen, waarbij de overwinning uit Azië werd geplaatst via een Phillips-vertegenwoordiger in Taipei, Taiwan.

Van de bijna 1.500 schilderijen die Basquiat in acht jaar heeft voltooid, is dit Untitled kunstwerk een van zijn grootste, met een canvas van 16 voet breed. Het monumentale werk verschijnt in een mix van acryl- en spuitverf en zou een zelfportret zijn, gemaakt in het jaar dat de jonge kunstenaar voor het eerst naar internationaal sterrendom steeg. Het veilingresultaat markeert het duurste perceel dat het huis ooit heeft verkocht en overtreft Andy Warhol's Men in Her Life-canvas dat in 2010 werd gepresenteerd op een andere Phillips New Yorkavondverkoop. Naast het Basquiat-schilderij werden alle 36 beschikbare kavels uit de Phillips-verkoop goedgekeurd voor 224,9 miljoen, een recordbrekend nummer voor Phillips.

Andere stukken in de verkoop zijn Yayoi Kusama's Untitled (Nets), Yves Klein's Monochrome bleu sans titre (IKB 267), Pablo Picasso's Figures et plante en Andy Warhol's Flowers. Meer informatie is te vinden op de website van Phillips. Voor het geval je het gemist hebt, biedt Daniel Arsham een nadere blik op zijn kristalgeërodeerde Ford Mustang GT uit 1968.

Meer over Jean Michel Basquiat

Jean-Michel Basquiat was een Amerikaanse kunstenaar die leefde van 1960 tot 1988. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste kunstenaars van de 20e eeuw en wordt geassocieerd met de neo-expressionistische beweging. Zijn werk omvat schilderijen, tekeningen en collages die vaak de thema's ras, identiteit, macht en politiek verkennen. Basquiat begon als straatartiest en werd later een belangrijk figuur in de New Yorkse kunstscene. Zijn werk is sterk beïnvloed door zijn Afrikaanse en Caribische afkomst en door zijn vriendschap met kunstenaars als Andy Warhol en Keith Haring. Naast zijn artistieke prestaties was Basquiat ook een opmerkelijke figuur in de popcultuur van de jaren 80 en stond hij bekend om zijn flamboyante persoonlijkheid en extravagante levensstijl. Helaas stierf hij op 27-jarige leeftijd aan een overdosis drugs. Zijn werk blijft echter invloedrijk en wordt nog steeds wereldwijd tentoongesteld en verzameld door kunstliefhebbers en verzamelaars.

Jean-Michel Basquiat was ook een muzikant en gebruikte zijn liefde voor muziek in zijn kunstwerken. Hij was onder andere geïnspireerd door jazzmuzikanten zoals Charlie Parker en Dizzy Gillespie en gebruikte vaak muzikale thema's en symbolen in zijn werk. Daarnaast was hij ook bevriend met bekende muzikanten zoals Madonna en David Bowie, met wie hij samenwerkte aan het nummer "Basquiat in Tears".

Jean-Michel Basquiat werd geboren in Brooklyn, New York in 1960 en groeide op in een multiculturele omgeving. Op jonge leeftijd ontwikkelde hij een interesse in kunst en begon hij te schilderen op muren en gebouwen in zijn buurt. In de jaren 80 werd Basquiat een prominente figuur in de New Yorkse kunstscene en zijn werk werd tentoongesteld in gerenommeerde galerieën en musea over de hele wereld.

Het werk van Basquiat wordt gekenmerkt door een unieke mix van verschillende stijlen, waaronder abstracte kunst, graffiti en primitieve kunst. Hij gebruikte vaak symbolen en tekst in zijn werk om sociale en politieke kwesties aan de kaak te stellen, en zijn kleurrijke en expressieve schilderijen trokken de aandacht van zowel critici als verzamelaars.

Basquiat stierf op tragische wijze op 27-jarige leeftijd aan een overdosis drugs, maar zijn invloed op de moderne kunst blijft voortduren. Zijn werk wordt nog steeds tentoongesteld in musea en galerieën over de hele wereld, en wordt beschouwd als een belangrijke mijlpaal in de hedendaagse kunstgeschiedenis.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in Sint-Martens-Latem In de kijker

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in het pittoreske dorpje van Sint-Martens-Latem met een focus op moderne schilderijen, ...