Jean-Michel Basquiat - King Pleasure© - een intieme ontdekkingstocht door de privécollectie van zijn familie

Volgend jaar zal de familie van Jean-Michel Basquiat voor het eerst een unieke verzameling privéwerken tentoonstellen onder de titel 'Jean-Michel Basquiat: King Pleasure©'. De naam is afgeleid van een schilderij uit 1987 en verwijst naar een barman die jazzzanger werd en in 1952 een hit scoorde met 'Moody'sMood For Love'.

De expositie bevat meer dan 200 zeldzame en nooit eerder vertoonde schilderijen, tekeningen, multimedia-installaties, ephemera en artefacten die het persoonlijke universum van Basquiat onthullen. Daarnaast zal er een reconstructie zijn van zijn Great Jones Street-studio en de Michael Todd VIP-ruimte in nachtclub Palladium, waar Basquiat diverse kunstwerken voor creëerde.

De befaamde architect Sir David Adjaye OBE zal het tentoonstellingsontwerp leiden. In een verklaring benadrukte hij dat de expositie een intieme verhalende reis is die niet alleen Basquiat'sindrukwekkende carrière belicht, maar ook zijn geest en missie cultiveert door de ogen en inzichten van zijn familie.

De tentoonstelling 'Jean-Michel Basquiat: King Pleasure©' belooft een indrukwekkend en uniek overzicht van de artistieke nalatenschap van Basquiat te bieden. Door samen te werken met de familie van de kunstenaar, zullen bezoekers een zeldzaam en persoonlijk perspectief krijgen op de creatieve processen, inspiratiebronnen en invloeden die Basquiat'soeuvre hebben gevormd.

Naast de kunstwerken zelf, zal de tentoonstelling ook een verscheidenheid aan evenementen en programma'sbevatten die Basquiat'sinvloed en belangrijkheid als cultureel icoon belichten. Denk hierbij aan lezingen, workshops en rondleidingen voor zowel volwassenen als kinderen, met als doel het vergroten van het begrip en de waardering voor zijn werk.

Het boek dat Rizzoli Electa uitbrengt ter begeleiding van de tentoonstelling, zal een schat aan informatie bevatten, waaronder essays van kunstcritici en historici, evenals exclusieve interviews met familieleden en vrienden die dicht bij Basquiat stonden. Dit boek zal zowel een prachtig aandenken zijn voor bezoekers van de tentoonstelling als een waardevolle aanvulling op de bibliotheek van elke kunstliefhebber.

'Jean-Michel Basquiat: King Pleasure©' belooft een bijzondere en gedenkwaardige tentoonstelling te worden die een nieuw licht werpt op de artistieke prestaties en het leven van een van de meest invloedrijke kunstenaars van de 20e eeuw. Mis deze unieke kans niet om Basquiat'swerk en wereld vanuit een intiem perspectief te verkennen in het iconische Starrett-Lehigh Building in New York City, vanaf 9 april 2022.

Over Jean-Michel Basquiat

Jean-Michel Basquiat (1960-1988) was een invloedrijke Amerikaanse kunstenaar van Haïtiaanse en Puerto Ricaanse afkomst. Hij verwierf faam in de jaren '80 en wordt beschouwd als een van de meest toonaangevende figuren van de neo-expressionistische kunstbeweging. Basquiat begon zijn carrière als graffitiartiest in de straten van New York onder het pseudoniem SAMO©. Zijn werk omvatte vaak krachtige, provocerende en politiek geladen boodschappen.

Basquiat'skunst combineerde elementen van primitieve kunst, abstract expressionisme, pop-art en street art. Zijn schilderijen bevatten vaak symbolen, tekst, pictogrammen en verwijzingen naar historische en culturele gebeurtenissen. Basquiat gebruikte zijn kunst om kritiek te uiten op racisme, ongelijkheid en machtsmisbruik. Hij was ook geïnspireerd door muziek, met name jazz, en zijn werk bevat vaak referenties naar muzikale grootheden.

In zijn korte maar intense carrière werkte Basquiat samen met enkele bekende kunstenaars, zoals Andy Warhol, met wie hij een vriendschap en artistieke samenwerking onderhield. Basquiat'swerk werd al tijdens zijn leven zeer gewaardeerd en verzameld door beroemdheden en kunstkenners.

Helaas stierf Basquiat op 27-jarige leeftijd aan een overdosis. Zijn vroege dood heeft bijgedragen aan zijn mystiek en de blijvende fascinatie voor zijn leven en werk. Sinds zijn dood is de waarde van zijn kunst exponentieel gestegen, en zijn schilderijen behoren nu tot de duurste en meest gewilde kunstwerken ter wereld. In 2017 werd een schilderij van Basquiat, getiteld 'Untitled,' verkocht voor een recordbedrag van $110,5 miljoen, waarmee hij de duurste Amerikaanse kunstenaar werd op veilingen.

Jean-Michel Basquiat heeft een blijvende erfenis achtergelaten in de kunstwereld, en zijn werk blijft een bron van inspiratie en bewondering voor hedendaagse kunstenaars en kunstliefhebbers.

  • 'Untitled' (1982):

  • Dit schilderij, dat een angstaanjagend doodshoofdachtig gezicht toont, wordt vaak gezien als Basquiat'smeesterwerk. Het is een krachtig en provocerend werk dat de strijd van de kunstenaar met identiteit, ras en klasse weerspiegelt. In 2017 werd 'Untitled' verkocht voor een recordbedrag van $110,5 miljoen op een veiling.

  • 'Boy and Dog in a Johnnypump' (1982): Dit schilderij toont een jongen en een hond die samen staan bij een open brandkraan, een typisch straattafereel in New York tijdens de zomer. Het werk laat Basquiat'sverbinding met zijn jeugd en de straatcultuur van de stad zien, evenals zijn interesse in primitieve kunst en de menselijke figuur.

  • 'Hollywood Africans' (1983): Dit schilderij toont drie figuren, geïnspireerd door Basquiat'svrienden en medekunstenaars, in een kleurrijk en expressief landschap. Het werk is een commentaar op de manier waarop Afro-Amerikanen werden geportretteerd in de media en de filmindustrie en confronteert de stereotypen en discriminatie die zij ervoeren.

  • 'Irony of a Negro Policeman' (1981): Dit schilderij toont een zwart silhouet van een politieagent, waarbij Basquiat het idee van een zwarte politieagent als een ironisch concept beschouwt. Het werk verkent thema'svan macht, autoriteit en de ervaring van Afro-Amerikanen in een overwegend witte samenleving.

  • 'Dustheads' (1982): Dit kleurrijke en energieke schilderij toont twee figuren met wild haar en intense blikken, mogelijk verwijzend naar druggebruikers of personages uit de straatcultuur van New York. 'Dustheads' is een voorbeeld van Basquiat'svermogen om rauwe emotie en een sterk gevoel van dynamiek op het doek vast te leggen.

  • 'King Zulu' (1986): Dit schilderij is geïnspireerd door de Zulu-koning, een historisch figuur in de Mardi Gras-parade in New Orleans. Het werk toont een majestueuze figuur met een kleurrijk gezicht, omringd door symbolen en verwijzingen naar de Afrikaanse en Afro-Amerikaanse geschiedenis en cultuur.

  • 'Riding with Death' (1988): Dit schilderij, gemaakt in het jaar van Basquiat'sdood, toont een naakte figuur die rijdt op een skeletachtig paard. Het werk wordt vaak geïnterpreteerd als een voorafschaduwing van zijn vroegtijdige dood en een reflectie op zijn worsteling met verslaving en zijn eigen sterfelijkheid.

Deze lijst is niet uitputtend, maar geeft een overzicht van enkele van de meest iconische en betekenisvolle werken van Jean-Michel Basquiat. Andere opmerkelijke werken zijn onder andere:

  • 'The Radiant Child' (1982): Dit schilderij bevat een centrale figuur omgeven door felle kleuren en krachtige lijnen. De titel verwijst naar Basquiat'sbijnaam, 'The Radiant Child', die hij kreeg vanwege zijn jonge leeftijd en opvallende talent. Het werk is een weergave van de energie, creativiteit en spontaniteit die Basquiat in zijn kunst en leven tentoonspreidde.

  • 'Pegasus' (1987): Dit abstracte schilderij toont een vliegend paard in een chaotische en kleurrijke compositie. Het werk is een voorbeeld van Basquiat'svoortdurende experimenten met mythologie, geschiedenis en symboliek, en laat zien hoe hij verschillende invloeden uit verschillende culturen in zijn kunst incorporeerde.

  • 'Boxer Rebellion' (1982-83): Dit werk, dat een bokser toont die wordt bekroond met een lauwerkrans, is een eerbetoon aan de Afro-Amerikaanse bokser Muhammad Ali. Basquiat was gefascineerd door boksen en zag het als een metafoor voor zijn eigen strijd in de kunstwereld. 'Boxer Rebellion' is een krachtig werk dat thema'svan doorzettingsvermogen, triomf en culturele trots verkent.

  • 'Glenn' (1985): Dit schilderij is een portret van Basquiat'svriend en collega-kunstenaar, Glenn O'Brien. Het werk is een weergave van vriendschap en bewondering, met levendige kleuren en kenmerkende Basquiat-symbolen die de persoonlijkheid van O'Brien en de relatie tussen de twee kunstenaars vastleggen.

  • 'Cabeza' (1982): 'Cabeza' is een expressief schilderij dat een groot, dreigend hoofd toont, omringd door symbolen en tekst. Het werk verkent thema'svan identiteit, macht en de menselijke geest en is een voorbeeld van Basquiat'svermogen om emotie en betekenis over te brengen door middel van zijn kenmerkende stijl en techniek.

Deze aanvullende werken onderstrepen de impact en het belang van Basquiat'soeuvre en tonen zijn vermogen om een breed scala aan onderwerpen en thema'ste verkennen, terwijl hij tegelijkertijd zijn unieke artistieke visie behoudt.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...