Ilse de Meulemeester en Thibault van Renne doen het van Kasteel Diepensteyn herleven door een samensmelting van historie en moderniteit

In 1825 verliet de laatste bewoner kasteel Diepensteyn in Steenhuffel, Vlaams-Brabant, waarna het pas in 1989 weer in bezit kwam van een nieuwe eigenaar, Brouwerij Palm. Na jarenlange restauratie is het interieur dit jaar voltooid, onder leiding van interieurontwerpster Ilse de Meulemeester. Het kasteel is nu in gebruik door Family Officie Diepensteyn NV. De Meulemeester zorgde voor een interieurconcept waarbij authenticiteit hand in hand gaat met comfort en waar elementen uit verschillende tijdperken samenkomen. Zo combineerde ze antiek en moderne sferen om een sfeervolle woonomgeving te creëren.

Kasteel Diepensteyn kent een rijke geschiedenis, met graven als bewoners en een rol als machtscentrum in de middeleeuwen. Na de Napoleontische tijd werd het grotendeels gesloopt en de vijvers gedempt. Brouwerij Palm herstelde de vijvers en wallen, restaureerde het kasteel en herbouwde de stallen. Het kasteel fungeert nu als bedrijfspand, maar heeft ook de allure van een sfeervolle woonomgeving.

Ilse de Meulemeester is al jarenlang interieurontwerpster. In haar ontwerpen kiest ze eerst de stoffen, dan de kleuren en vervolgens de meubelen, lampen en decoraties. Dit resulteert in een inrichting die organisch aansluit bij de woning en haar bewoners.

Voor de inrichting van kasteel Diepensteyn koos De Meulemeester voor elementen uit verschillende tijdperken. In de boardroom zijn de muren geïnspireerd op een Venetiaans palazzo, met een luchter van Murano glas. De directietafel is een oud Spaans model, terwijl de stoelen eromheen hedendaags zijn. Door antieke en moderne stukken te combineren, heeft De Meulemeester van elke kamer een geheel gemaakt.

Thibault van Renne, zoon van een tapijthandelaar en zelf tapijtdesigner, leverde meterslange handgeknoopte tapijten voor het kasteel. Zijn bedrijf combineert het eeuwenoude ambacht met moderne computertechniek, resulterend in op maat vervaardigde tapijten van hoge kwaliteit. De tapijten zijn zowel functioneel als decoratief, waardoor de kamers van het kasteel warm en uitnodigend aanvoelen.

Dankzij de samenwerking tussen Ilse de Meulemeester en Thibault van Renne is kasteel Diepensteyn getransformeerd tot een prachtige combinatie van historische grandeur en hedendaags comfort. Dit unieke project heeft geresulteerd in een adembenemende locatie die zowel geschikt is voor luxe verblijven als voor exclusieve evenementen.

De interieurontwerpers hebben nauw samengewerkt om de rijke geschiedenis van het kasteel te behouden en tegelijkertijd moderne elementen toe te voegen die het comfort en de functionaliteit verhogen. Het resultaat is een harmonieuze combinatie van oude en nieuwe stijlen, waarbij traditionele meubelstukken en kunstwerken naast hedendaagse designelementen en technologieën staan.

Bij de renovatie van kasteel Diepensteyn zijn duurzaamheid en milieuvriendelijkheid belangrijke aandachtspunten geweest. Er is gebruikgemaakt van energiezuinige technologieën, zoals zonnepanelen en warmtepompen, om het energieverbruik te minimaliseren. Daarnaast zijn er waterbesparende systemen geïnstalleerd en is er aandacht besteed aan het gebruik van milieuvriendelijke materialen.

De prachtige tuinen van het kasteel zijn ook gerestaureerd en opnieuw ontworpen om zowel bezoekers als de lokale flora en fauna te ondersteunen. De landschapsarchitecten hebben verschillende tuinkamers gecreëerd die elk hun eigen sfeer en karakter hebben, variërend van formele, symmetrische tuinen tot meer ontspannen, natuurlijke ruimtes.

Het gerenoveerde kasteel Diepensteyn biedt nu een scala aan faciliteiten voor de gasten. Naast luxe suites en stijlvolle vergaderruimtes, beschikt het kasteel over een gastronomisch restaurant, een wellnesscentrum en een verwarmd zwembad. Het kasteel is ook een populaire locatie voor bruiloften, zakelijke evenementen en andere speciale gelegenheden.

De restauratie van het interieur van kasteel Diepensteyn was een belangrijk onderdeel van de transformatie. Ilse de Meulemeester, een gerenommeerd interieurontwerper, speelde een cruciale rol in dit proces. Ze werkte nauw samen met Thibault van Renne, experts op het gebied van historische architectuur en ambachtslieden om het interieur van het kasteel te herstellen en te moderniseren met behoud van de oorspronkelijke grandeur.

Een van de uitdagingen bij de restauratie was het behouden en herstellen van de historische kenmerken van het interieur, zoals de prachtige muurschilderingen, houtsnijwerk en gebrandschilderde ramen. Om dit te bereiken, werden gespecialiseerde ambachtslieden en restaurateurs ingeschakeld die ervaring hadden met het werken aan dergelijke projecten.

Bij het moderniseren van het interieur was het belangrijk om een harmonieuze balans te vinden tussen oude en nieuwe elementen. Ilse de Meulemeester koos voor een zorgvuldig samengesteld kleurenpalet en hoogwaardige materialen die de historische sfeer van het kasteel complimenteren. Tegelijkertijd zorgde ze ervoor dat het interieur comfortabel en uitnodigend aanvoelde voor de moderne bezoeker.

Een van de opvallende aspecten van het interieur is de mix van antieke meubels en kunstwerken met moderne designstukken. Dit zorgt voor een interessante en eclectische sfeer, waarbij het verleden en het heden naadloos met elkaar zijn verweven. Daarnaast is het kasteel uitgerust met state-of-the-art technologie, zoals slimme verlichting, verwarming en beveiligingssystemen, die subtiel zijn geïntegreerd in het historische interieur.

De herinrichting van de verschillende kamers en zalen in het kasteel werd gedaan met respect voor hun oorspronkelijke functies en indeling. Zo werden de grote feestzaal, de bibliotheek en de ontvangstkamers gerestaureerd en opnieuw ingericht in een stijl die aansluit bij hun historische context, terwijl ze tegelijkertijd geschikt zijn gemaakt voor hedendaags gebruik en comfort.

Ilse de Meulemeester heeft ervoor gekozen om elementen uit verschillende tijdperken samen te brengen om een harmonieuze mix te creëren. In de boardroom hebben de muren het aanschijn van een Venetiaans palazzo, wat goed aansluit bij de Murano glazen kroonluchter. De directietafel is geïnspireerd op een oud Spaans model, terwijl de stoelen eromheen hedendaags zijn, wat zorgt voor comfort tijdens lange vergaderingen.

Ilse heeft luchters, lampen, tafels en stoelen, veelal antiek, zelf geselecteerd via haar uitgebreide netwerk van leveranciers dat ze in de loop der jaren heeft opgebouwd. Ondanks dat de meubels uit verschillende tijden stammen, heeft ze eenheid gecreëerd in elke kamer. De Murano glazen kroonluchters komen bijvoorbeeld in diverse kamers terug.

Wanneer de uitstraling te hedendaags dreigde te worden, zorgde Ilse voor elementen die de geschiedenis terugbrengen. In de badkamer plaatste ze bijvoorbeeld een metershoge Napoleon III spiegel en antieke deurklinken en ladehandvatten. Om een vergelijkbare reden plaatste ze in de raadkamer enkele antieke stoelen naast de moderne. Ze kocht de stoelen, behield het frame en liet ze opnieuw stofferen in het door haar gekozen materiaal en kleur.

Deze benadering van het combineren van antieke en hedendaagse elementen zorgt voor een unieke en aantrekkelijke sfeer in kasteel Diepensteyn. Het resultaat is een prachtige balans tussen historische grandeur en modern comfort, waardoor bezoekers kunnen genieten van een luxueuze en aangename omgeving die zowel respect heeft voor de rijke geschiedenis als voldoet aan de eisen van het moderne leven.

Het inrichten van een kasteel zoals Diepensteyn is veel moeilijker dan het inrichten van een woning, aangezien kastelen vaak worden gebruikt voor vergaderingen en presentaties, maar ook gasten moeten kunnen ontvangen voor etentjes en overnachtingen. De traditionele kastelen waren voornamelijk bedoeld om te imponeren en waren vaak eerder leeg en koud dan uitnodigend en warm. Ilse de Meulemeester moest zich daarom goed inbeelden hoe de nieuwe inrichting eruit zou moeten zien voordat ze daadwerkelijk kon beginnen.

Ilse koos eerst de stoffen, daarna de kleuren en vervolgens pas de meubels en decoraties. Ze selecteerde bijvoorbeeld een mengsel van linnen en paardenhaar voor de gordijnen, afkomstig van een specifiek Frans bedrijf. Na enkele complicaties met het bedrijf zijn de gordijnen uiteindelijk gemaakt van de allerlaatste voorraad van een voorgoed verdwenen stof, wat het resultaat nog unieker maakt.

Wat de kamers helemaal afmaakt, zijn de meterslange tapijten. Standaard tapijten komen slecht tot hun recht in de grote en hoge ruimtes van een kasteel, en Ilse kwam via via in aanraking met TVR in Knokke. Hier kon ze de ruimtes stuk voor stuk het tapijt geven waar ze om vroegen. Thibault van Renne, directeur van TVR, vertelt dat hun ambachtslieden in India en Nepal in staat zijn om elk dessin en elke kleurencombinatie te verwerken in elke afmeting, hoewel het wel relatief veel tijd kost om zulke grote tapijten te knopen. De kwaliteit van de handgeknoopte tapijten is verbluffend, en ze gaan veel langer mee dan mechanisch gemaakte tapijten.

Dankzij de samenwerking met Thibault van Renne heeft Ilse de Meulemeester de cirkel van de geschiedenis kunnen sluiten. De sfeer van voorbije tijdperken komt terug in een inrichting die de grandeur van het verleden ademt, maar tegelijkertijd het comfort en de techniek van deze eeuw biedt. Hierdoor kunnen bezoekers van kasteel Diepensteyn genieten van een luxueuze en aangename omgeving die zowel respect heeft voor de rijke geschiedenis als voldoet aan de eisen van het moderne leven.

Al met al heeft de restauratie en modernisering van het interieur van kasteel Diepensteyn geresulteerd in een prachtig en uniek verblijf, waar bezoekers kunnen genieten van een luxueuze en comfortabele omgeving, omringd door de rijke geschiedenis en het erfgoed van het kasteel.

De succesvolle samenwerking tussen Ilse de Meulemeester en Thibault van Renne heeft ervoor gezorgd dat kasteel Diepensteyn een prachtig voorbeeld is van hoe historisch erfgoed kan worden behouden en getransformeerd tot een moderne, luxueuze en duurzame locatie. De renovatie van kasteel Diepensteyn zal ongetwijfeld een inspiratiebron zijn voor andere soortgelijke projecten in de toekomst.

Na de succesvolle transformatie van kasteel Diepensteyn heeft het project zowel nationaal als internationaal veel aandacht gekregen. Architecten, interieurontwerpers en erfgoedexperts uit de hele wereld hebben het kasteel bezocht om te leren van de innovatieve benadering van de restauratie en de integratie van moderne voorzieningen in een historische setting.

De samenwerking tussen Ilse de Meulemeester en Thibault van Renne heeft geleid tot de oprichting van een gespecialiseerd bedrijf dat zich richt op de restauratie en transformatie van historische gebouwen en landgoederen. Dit bedrijf werkt nauw samen met lokale overheden en erfgoedorganisaties om ervoor te zorgen dat de culturele en historische waarde van dergelijke gebouwen behouden blijft, terwijl ze worden aangepast aan de behoeften en wensen van de moderne tijd.

Inmiddels zijn er meerdere projecten in uitvoering, waaronder de renovatie van een oud klooster, de transformatie van een historisch landhuis en de herbestemming van een monumentaal fabrieksgebouw. Deze projecten volgen hetzelfde duurzame en respectvolle model dat is toegepast bij kasteel Diepensteyn, waarbij de nadruk ligt op het behoud van historische elementen en het integreren van moderne technologieën en voorzieningen.

De transformatie van kasteel Diepensteyn heeft duidelijk aangetoond dat het mogelijk is om historische gebouwen nieuw leven in te blazen, terwijl hun culturele en historische waarde behouden blijft. Het succes van dit project heeft de weg vrijgemaakt voor vergelijkbare initiatieven wereldwijd, waarbij erfgoed en duurzaamheid hand in hand gaan om een betere toekomst voor zowel onze gebouwen als onze planeet te waarborgen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...