Treasures from the Al Thani Collection toont 120 bijzondere kunstwerken

De eerste tijdelijke tentoonstelling getiteld 'Treasures from the Al Thani Collection' zal een rijke diversiteit aan werken - ongeveer 120 - uit de collectie belichten en uitzonderlijke stukken samenbrengen die een lange periode bestrijken, van de oudheid tot de 19e eeuw. Het viert de verenigende kracht van kunst in alle culturen en zal grote werken uit verschillende beschavingen aan het publiek presenteren, echte meesterwerken van creatieve expressie door alle tijden heen en op plaatsen.

De tentoonstelling vindt plaats in vier zalen, in de ruimtes waar de wandtapijten uit de koninklijke collecties werden bewaard in de dagen van de Garde-Meuble. De aan de tentoonstelling gewijde ruimtes zijn ontworpen door het Parijse architectenbureau ATTA, onder leiding van Tsuyoshi Tane. De opening van de tentoonstellingszalen in het Hôtel de la Marine weerspiegelt het begin van de geschiedenis van het gebouw, waar deze galerijen werden gecreëerd om schatten uit de Franse koninklijke collecties te presenteren. Onder Lodewijk XVI waren ze tussen april en november één dinsdag per maand open voor het grote publiek, waardoor de Garde-Meuble de la Couronne het eerste museum in Parijs werd.

De eerste galerij zal zeven meesterwerken huisvesten die de menselijke creativiteit in verschillende beschavingen illustreren en getuigen van de breedte van de collectie. Deze objecten, gemaakt op vier continenten beslaan een periode van meer dan 5.000 jaar, delen de gevoeligheid van het werk van de kunstenaar, het precieze gebruik van zorgvuldig geselecteerde materialen en hun sterke symbolische rol. De tweede galerij presenteert 11 gebeeldhouwde gezichten uit verschillende perioden en plaatsen, maar verenigd door een gemeenschappelijk thema: de representatie van het menselijke beeld, in de vorm van gestileerde uitdrukkingen van gezagsdragers of realistische portretten van personages.

De objecten in deze sectie belichten een grote diversiteit aan materialen, maar ook een grote diversiteit aan representaties van het gezicht door tijd en ruimte. Elk toont essentiële elementen van de identiteit en spirituele overtuigingen van de betrokken culturen, zoals eenvoudige portretten, generieke en geïdealiseerde afbeeldingen of voorstellingen van goden die een menselijke vorm hebben aangenomen. Een van de meesterwerken is een mannenhoofd van kwartsiet (ca. 2050 v. Chr.), dat verwijst naar soortgelijke sculpturen van Gudea, heerser van de stadstaat Lagash; een Fang-Betsi reliekschrijnkop uit Gabon (circa 1700-1850) en behoorde toe aan Joseph Brummer (1883-1947), kunsthandelaar, verzamelaar en promotor van Afrikaanse kunst die een beslissende rol speelde in de artistieke loopbaan van Douanier Rousseau, Amadeo Modigliani en Constantin Brancusi; en een chalcedoon buste van keizer Hadrianus, waarschijnlijk gesneden rond 1240 in de hofwerkplaats van keizer Frederik II van Hohenstaufen, die in 1220 tot soeverein van het Heilige Roomse Rijk werd gekroond.

Het hoofd werd aan het einde van de 16e eeuw weer in elkaar gezet op een vermeil torso waarvan de weelde getuigt aan de waarde die aan dit stuk is toegekend. Een andere galerij is ontworpen als een intieme ruimte met de kostbare materialen van oude kunstwerken: fijn gebeitelde stenen voorwerpen, gouden en zilveren vaten, sieraden en ornamenten. De weelderige materialen die hier worden gepresenteerd, laten zien wat een oude schat was: een kamer van een koning, een edelman, een tempel of een gemeenschap waarin de kostbaarste voorwerpen veilig werden bewaard. Schatten werden meestal verzameld door zegevierende veldslagen en huwelijken, maar ook door belastingheffing.

Een gouden beker uit Marlik, in het noordwesten van Iran (1100-900 v.Chr.) is een van de blikvangers. Samengesteld uit een enkel bladgoud, wordt het gekenmerkt door een uitlopende rand aan de bovenkant en een afgeronde rand aan de basis met ook vier herten in profiel die naar rechts wijzen. Een stuk agaatbeker uit het Middellandse Zeegebied, mogelijk Alexandrië (100 v.Chr.-100 n.Chr.), voorstellende Eros rijdend op een panter en een zilveren en gouden schaal uit de dynastie van de Sassaniden (300-500 n.Chr.) met een gewicht van 1.011 kg en voorstellend een jacht scène zijn ook te zien. Koning Shapur II, herkenbaar aan zijn officiële kroon, wordt daar in actie afgebeeld terwijl hij zijn boog buigt om zijn prooi te doden.

Zonder een Griekse armband te vergeten (circa 300 voor Christus) die een knoop vormt van Heracles, waarvan de vier strengen eindigen in de koppen van brullende leeuwen. Tot slot is er ook een galerij die is ontworpen voor tijdelijke tentoonstellingen die in eerste instantie kunstwerken zal huisvesten - manuscripten, ijzerwerk, textiel, keramiek, glasobjecten en sieraden - uit de hele moslimwereld, van het Omajjaden-kalifaat tot het Mughal-rijk. De gepresenteerde selectie getuigt van de rijkdom en diversiteit van dit erfgoed en brengt objecten samen die aan het hof worden gebruikt, zowel voor recreatieve doeleinden als in een religieuze context.

De wijnbeker van keizer Jahângîr, gedateerd AH 1016 (1607-1608 n.Chr.), is een van de blikvangers. Het is het oudste gedateerde jadevat dat positief geassocieerd kan worden met een Mughal-keizer. We kunnen ook een folio noemen uit de Blauwe Koran, een van de beroemdste en meest opvallende manuscripten uit de vroege middeleeuwen. Over de oorsprong ervan wordt al meer dan een eeuw gedebatteerd. Volgens specialisten zou het geschreven zijn tussen de 8e en 10e eeuw, in Bagdad tijdens het Abbasidenkalifaat, in Noord-Afrika onder het bewind van de Fatimiden of in Cordoba tijdens het Omajjadenkalifaat.

Een kleurrijke zijden jurk, met katoen en bont, gemaakt in Iran of Centraal-Azië rond 1020-1160, een 17e-eeuws schilderij van de beroemde Mughal-kunstenaar Govardhan uit het beroemde 'St. Petersburg-album' en met een afbeelding van prins Murâd Baksh omringd door monniken en bedienden; en een prachtige keramische schaal uit Iznik (ca. 1585-1590) die toebehoorde aan Edouard Aynard, een beschermheer die hielp bij het opbouwen van de collectie islamitische kunst in het Musée des Beaux-Arts in Lyon, zal hier te zien zijn. Een bezoek aan de galerijen van de Al Thani Collection is inbegrepen in de 'Grand Tour'-route en kan je reserven online via de website van Hotel de la Marine.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...