Trui van Diego Maradona verkoopt voor 9.28 miljoen dollar

Diego Maradona, een van 'swerelds meest gevierde voetballers, heeft altijd al het vermogen gehad om de aandacht op zich te vestigen, zowel op het veld als daarbuiten. Zijn naam roept beelden op van ongelofelijke voetbalmomenten en controversiële gebeurtenissen die zelfs jaren na zijn gloriejaren op de groene grasvelden de moderne voetbalcultuur en memorabilia blijven kleuren. Diego is niet alleen een legende door zijn acties op het veld, maar ook door de items die hij tijdens zijn carrière gebruikte en droeg. Zijn nalatenschap kent dan ook een materiële waarde, zoals recentelijk bleek toen het shirt dat hij droeg tijdens de kwartfinale van het WK in 1986 tussen Argentinië en Engeland voor een verbazingwekkend bedrag van 9.28 miljoen dollar verkocht werd op een veiling.

Het was de 22ste juni 1986 toen de kwartfinale van de FIFA World Cup in Mexico City geschreven werd in de annalen van de voetbalgeschiedenis. De wedstrijd tussen Argentinië en Engeland stond bol van de spanning en zou twee van de meest besproken doelpunten ooit opleveren. Alles begon in de 51ste minuut bij een stand van 0-0. Argentinië zette een aanval op en Maradona, met een mix van briljantheid en bedrog, scoorde het beruchte Hand of God doelpunt. Hij sprong de lucht in voor een duel met de Engelse doelman Peter Shilton en tikte de bal met zijn hand in het net. De scheidsrechter merkte de overtreding niet op en het doelpunt werd toegekend.

Maar dat was nog maar het begin van de show. Slechts enkele minuten later zou Maradona een tweede, nog fantastischer doelpunt scoren, bekend als het Doelpunt van de Eeuw . Hij dribbelde met de bal vanuit zijn eigen helft langs vijf Engelse verdedigers en wist uiteindelijk ook de keeper te passeren om de bal in het net te leggen. Dit verbluffende solo-doelpunt verzekerde Argentinië van de overwinning en elimineerde Engeland uit het toernooi.

Na het fluitsignaal vond er een sportieve ruil plaats, iets wat destijds gebruikelijk was na een wedstrijd. Maradona ruilde zijn shirt met Steve Hodge van de Engelse ploeg. Hodge heeft het shirt voor meer dan drie decennia bewaard en heeft het zelfs tentoongesteld in het National Football Museum in Engeland. Deze trui is meer dan alleen een sportrelikwie; het symboliseert een cruciaal moment in de geschiedenis van het voetbal en een getuigenis van de vaardigheden en capriolen van Maradona.

De recente veiling van dit iconische shirt, georganiseerd door het prestigieuze veilinghuis Sotheby s, trok veel aandacht. Er werd verwacht dat de trui rond de 5 miljoen dollar zou opbrengen, een bedrag dat al astronomisch leek voor een stukje sportgeschiedenis. Maar de uiteindelijke prijs die werd neergeteld, verpletterde alle verwachtingen. Met 9.28 miljoen dollar werd het niet alleen het duurst verkochte voetbalshirt ooit op een veiling, maar ook het kostbaarste item van sportmemorabilia dat Sotheby'stot dusver heeft verkocht.

Dit gigantische bedrag benadrukt hoezeer sport – en voetbal in het bijzonder – verweven is met onze cultuur en geschiedenis. Het illustreert de blijvende fascinatie voor individuen die zich onderscheiden door buitengewone prestaties, en laat zien dat de herinnering aan dergelijke legendes nooit vervaagt. Voor de anonieme koper betekent het bezitten van deze trui niet alleen het maken van een goede investering, maar ook het koesteren van een stukje voetbalerfgoed.

Hoewel Maradona in november 2020 overleed en de voetbalvelden waar hij zijn magie liet zien nu leeg zijn, zorgt de verkoop van dit bijzondere shirt ervoor dat zijn nalatenschap blijft voortleven. Deze trui zal blijven dienen als een krachtig symbool van een tijdperk waarin voetbal veel meer was dan slechts een spel, en waarin Maradona keer op keer bewees dat hij veel meer was dan slechts een speler.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...