Dominic Harris kunst & technologie in Halcyon Gallery

Dominic Harris, een Brits-Canadese kunstenaar met een carrière van 25 jaar in de internationale cultuurscene, heeft een nieuwe tentoonstelling in de Halcyon Gallery in Londen. De tentoonstelling, getiteld 'Feeding Consciousness', loopt tot 18 april en is een unieke combinatie van technologie en esthetiek.

Harris staat bekend om zijn vermogen om ambachten, materialen, technologie en design te combineren om werken te creëren die het artistieke veld van de 21ste eeuw definiëren. Elk van zijn installaties en sculpturen heeft een uniek imago dat wordt overgedragen aan het publiek, waardoor het een nieuwe dimensie krijgt. Dit concept komt tot leven in de tentoonstelling Feeding Consciousness.

De tentoonstelling bestaat uit een reeks abstracte kunstwerken met verschillende kleuren en patronen. Elk kunstwerk is gecreëerd met behulp van 4K Ultra High Definition video technologie, waardoor de werken realistischer lijken dan ooit tevoren. Bezoekers worden uitgenodigd om hun blik te verliezen in de prachtige kunstwerken en zich te laten vervoeren naar een wereld van magie en mysterie.

Een van de meest opvallende werken in de tentoonstelling is een 10-voet digitaal sculptuur geïnspireerd door het Bijbelse verhaal van de Toren van Babel. Met behulp van kunstmatige intelligentie en datasets fungeert het kunstwerk als een sculpturale feed van het collectieve bewustzijn van het land, waarbij de top vijf trending onderwerpen op Google'sUK zoekmachine worden gepresenteerd. De onderwerpen die het collectieve bewustzijn domineren, maar niet noodzakelijkerwijs als officieel nieuws worden beschouwd, worden over de 180 LCD-schermen van de toren en het bijbehorende split-flap Solari-display gespat.

De tentoonstelling bevat ook vijf werken die worden gepresenteerd in een volledig meeslepende ruimte, speciaal ingekapseld binnen het nieuwe huis van Halcyon, waardoor de werelden en personages van Harris de kijker volledig kunnen omhullen. Een van deze werken, 'Endurance', is een 360-graden onderdompeling in een hyperrealistisch Antarctisch landschap, dat het terrein voorstelt dat werd doorkruist door de beroemde ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton. In tegenstelling tot conventionele VR-omgevingen die vereisen dat de kijker headsets en andere sensorische proxies draagt om het menselijk subject in zijn digitale ruimte te transporteren, heeft 'Endurance' geen hardware nodig. Harris plaatst de mens als de meester van die omgeving: op basis van zijn of haar acties, die worden geregistreerd en geïnterpreteerd door sensoren en code, is de kijker getuige van hun eigen invloed op veranderingen in klimaat en dieren in het wild, waardoor de kwetsbaarheid van deze ongerepte omgevingen wordt blootgelegd.

In zijn meeslepende multi-sensorische installatie, 'Elements', richt Harris zich op zijn geliefde vlinders, die voor het eerst unieke identiteiten hebben aangenomen die de vijf fundamentele componenten van het universum vertegenwoordigen: Elementen van Hout, Aarde, Water, Vuur en Metaal. Terwijl de vlinders bewegen en interageren, herinneren ze ons aan de onderlinge verbondenheid van alle dingen en de noodzaak van harmonie in onze relatie met de natuurlijke wereld. De totale onderdompeling van de kijker in het kunstwerk wordt voltooid met een ruimtelijke interactieve soundtrack waarin elk van de 5 elementen wordt gesonifieerd, en het collectieve verschuiven van vlinders wordt vertaald in een dynamisch audio landschap.

Harris' stijl van kunst is geprezen door critici en verzamelaars van over de hele wereld, waardoor Halcyon Gallery erg trots is om dit evenement te presenteren. De tentoonstelling in zijn galerie wordt gepresenteerd in een limited edition kunstwerk waarvan de prijs €3.000 bedraagt. Het kunstwerk meet 20 x 20 cm en is samengesteld uit schilderij, lithografie, kunststof en video. Het kunstwerk is verkrijgbaar bij Halcyon Gallery en kan online worden besteld.

'Feeding Consciousness' is de perfecte weergave van kunst en technologie, die samenkomen voor een meeslepend visueel spektakel. Het evenement biedt kunstregistratie, fotografie, digitale media en installatiekunst aan die de kijkervaring versterken. De unieke installatie van Dominic Harris biedt bezoekers de mogelijkheid om zich te laten verliezen in een wereld van magie en mysterie. De tentoonstelling is open tot 13 augustus 2023 en is zeker een bezoek waard!

Over Dominic Harris

Dominic Harris is een gerenommeerde digitale kunstenaar die bekend staat om zijn unieke benadering van kunst en technologie. Zijn werk is een combinatie van design, vakmanschap, architectuur en de natuurlijke wereld, wat resulteert in kunstwerken die zowel visueel verbluffend als technologisch geavanceerd zijn.

Harris begint elk nieuw kunstwerk met een diepgaande studie van zijn gekozen onderwerp. Hij onthult geschiedenissen, patronen en waardevolle perspectieven die zijn creatieve proces informeren. Zijn eerste schetsen worden gemaakt op een iPad, waar hij handgetekende lijnen, fotomontage en andere digitale tools gebruikt om ideeën te beeldhouwen en te testen voordat hij de meer geavanceerde software gebruikt die zijn onmiskenbare stijl definieert.

Een belangrijk kenmerk van Harris'swerk is de interactieve en realtime respons. Hij beschouwt de kijker van zijn stukken als een 'performer' of samenwerker' van zijn kunstwerken. Deze rolomkering van de kijker die een performer wordt binnen het kunstwerk is een krachtig hulpmiddel dat Harris gebruikt om het publiek te betrekken en een diepere verbinding tussen de kijker en het kunstwerk te creëren. Door de traditionele grenzen tussen de kijker en het kunstwerk af te breken, worden de stukken van Harris meer dan alleen passieve objecten van bewondering - ze worden levende, ademende entiteiten die inspireren en verrukken.

Het uiteindelijke doel van Harris is om een synergie van schoonheid en een unieke digitale ervaring te bereiken. Zodra het langdurige proces van ontwikkeling, assemblage en installatie is voltooid, moet de nieuwe eigenaar van een Dominic Harris kunstwerk met elk stuk leven en het in al zijn staten leren. Of het nu een vlinder of een landschap is, elk kunstwerk is doordrenkt met subtiele nuances en gedragingen die alleen volledig kunnen worden gewaardeerd door observatie en betrokkenheid. Zijn creaties dienen als een herinnering aan de schoonheid en complexiteit van de wereld waarin we leven, en moedigen ons aan om de natuurlijke wereld om ons heen te waarderen en te beschermen.

Dominic Harris wordt vertegenwoordigd door de Halcyon Gallery en zijn werk is wereldwijd tentoongesteld en geprezen. Zijn nieuwste tentoonstelling, 'Feeding Consciousness', is momenteel te zien in de Halcyon Gallery in Londen.

* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...