Fondation d’entreprise Hermès - innovatie in Kunst en Ambacht

De Fondation d’entreprise Hermès, bekend om zijn nauwgezette aandacht voor de wereld en zijn engagement in het publieke belang, zet zich in voor vier kernthema s: het overdragen van vaardigheden, het creëren van kunstwerken, het beschermen van het milieu en het bevorderen van solidariteitsacties. Deze stichting, diep geworteld in de unieke ambachtelijke tradities van het huis Hermès, streeft ernaar om een antwoord te bieden op mondiale uitdagingen zoals armoede, discriminatie en het behoud van natuurlijke bronnen.

Transforme: Een Reizend Festival

In 2023 transformeerde het New Settings-programma van de stichting naar Transforme, een reizend festival in samenwerking met vier theaters in Parijs, Lyon, Rennes en Clermont-Ferrand. Transforme benadrukt multidisciplinaire werken die zowel artiesten als publiek aanspreken. Het programma, ontstaan uit de wens van de stichting om een veeleisend maar toegankelijk programma te delen, biedt nieuwe artistieke ervaringen en bevordert de nationale circulatie van grote hedendaagse werken.

Immersion: Een Fotografiecommissie

Immersion, een Frans-Amerikaanse fotografiecommissie, gewijd aan hedendaagse fotografie, biedt jaarlijks wisselende residenties tussen Frankrijk en de Verenigde Staten. Het programma, dat de creatie, productie en verspreiding van nieuwe fotografische werken omvat, bevestigt de gedurfde betrokkenheid van de stichting bij dit medium. De laureaten van Immersion creëren originele series die worden gedeeld met een breed publiek via tentoonstellingen en publicaties.

Kunstenaarsresidenties in Hermès Ateliers

Sinds 2010 nodigt de Fondation d’entreprise Hermès jaarlijks kunstenaars uit om uitzonderlijke vaardigheden en ambachten in Hermès ateliers te verkennen via haar Kunstenaarsresidenties-programma. Deze residenties bieden kunstenaars de vrije hand om hun creativiteit uit te breiden naast Hermès-vakmensen, met als doel originele werken te produceren met unieke materialen.

Tentoonstellingen van de Stichting

De Fondation d’entreprise Hermès ondersteunt de beeldende kunst via een ambitieus programma van tentoonstellingen in haar vier toegewijde ruimtes in Europa en Azië. Deze tentoonstellingen, vaak met nieuw werk, vormen brede artistieke gebaren die het publiek wordt uitgenodigd te ontdekken.

Transforme: Verbinden van Kunst en Publiek

Het Transforme-programma is een ambitieus initiatief dat uitgaat van de wens van de stichting om kunst toegankelijk te maken voor een breed publiek. De samenwerking met verschillende theaters in Frankrijk zorgt voor een unieke kans om nieuw artistiek talent te presenteren en een nationaal platform te bieden aan vooraanstaande werken. Dit programma is niet alleen een viering van de hedendaagse podiumkunsten, maar stimuleert ook de dialoog en verbinding tussen artiesten en publiek.

Immersion: Verkenning en Creatie

De Immersion-fotografiecommissie speelt een cruciale rol in het bevorderen van culturele uitwisselingen tussen Frankrijk en de Verenigde Staten. De residenties bieden fotografen de kans om nieuwe geografische en culturele gebieden te verkennen en te reflecteren in hun werk. De samenwerking met gerenommeerde instellingen zoals de Aperture Foundation, SFMOMA en de Fondation Henri Cartier-Bresson benadrukt de toewijding van de stichting aan kwalitatief hoogstaande artistieke productie en internationale samenwerking.

Kunstenaarsresidenties: Unieke Samenwerkingen

De Kunstenaarsresidenties van de stichting brengen kunstenaars en ambachtslieden samen in een creatieve symbiose. Door te werken met materialen zoals zijde, leer, zilver en kristal, kunnen de kunstenaars hun praktijken uitbreiden en vernieuwen. Deze residenties tonen niet alleen de rijkdom van Hermès' vakmanschap, maar benadrukken ook het belang van artistieke vrijheid en innovatie.

Tentoonstellingen: Een Venster op Hedendaagse Kunst

De tentoonstellingsruimtes van de Fondation d’entreprise Hermès, verspreid over Europa en Azië, zijn meer dan alleen galerieën; ze zijn broedplaatsen voor nieuwe kunstwerken. Door kunstenaars de vrije hand te geven in het productieproces, streeft de stichting ernaar om de hedendaagse kunstscène te verrijken en te diversifiëren. Deze tentoonstellingen bieden niet alleen een platform voor gevestigde kunstenaars, maar ook voor opkomende talenten, waarmee de stichting haar toewijding aan de toekomst van de kunst onderstreept.

Conclusie

De Fondation d’entreprise Hermès staat als een baken van hoop en inspiratie in de hedendaagse kunstwereld. Door een scala aan programma'sen initiatieven, variërend van podiumkunsten tot fotografie en beeldende kunst, toont de stichting haar onwrikbare toewijding aan het cultiveren van authenticiteit, diversiteit en culturele uitwisseling. Deze inspanningen weerspiegelen niet alleen de rijke geschiedenis en waarden van het huis Hermès, maar dragen ook bij aan een dieper begrip en waardering voor kunst en ambacht wereldwijd.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...