FAMOUS by Terry O’Neill - legendarische portretten in Maastricht!

Het Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht is de trotse gastheer van een bijzondere tentoonstelling die het werk van de legendarische Britse celebrity fotograaf Terry O’Neill (1938-2019) in de schijnwerpers zet. Nog tot en met 10 september 2023 kunnen bezoekers zich laten betoveren door meer dan 125 portretten van wereldberoemde muzieklegendes, filmsterren en mode-iconen, voornamelijk uit de jaren '60 en '70.

De expositie, getiteld 'FAMOUS', is een eerbetoon aan O’Neill'sbuitengewone vermogen om de essentie van zijn onderwerpen vast te leggen. Terwijl de tentoonstelling enkele exclusieve colourised editions bevat, ligt de nadruk vooral op de klassieke zwart-wit portretten, een medium waarin O’Neill uitblonk.

Terry O’Neill'sinvloed op de wereld van de fotografie kan niet worden onderschat. Zijn carrière, die zich uitstrekte over zes decennia, heeft hem gevestigd als een van de meest iconische en invloedrijke fotografen van zijn tijd. Zijn lens heeft niet alleen de grootste beroemdheden van zijn tijd vastgelegd, maar ook leden van de Britse koninklijke familie en vooraanstaande politici. Wat zijn werk echter onderscheidde, was zijn vermogen om de menselijke kant van deze beroemdheden te onthullen. Zijn foto'swaren niet alleen portretten; ze waren intieme glimpsen in de levens van de geportretteerden.

De lijst van beroemdheden die voor O’Neill'scamera hebben gestaan, leest als een who'swho van de 20e-eeuwse popcultuur. Van muzikale grootheden zoals The Beatles, The Rolling Stones, David Bowie en Elton John tot filmsterren zoals Marlene Dietrich, Ava Gardner, Elizabeth Taylor en Sean Connery. Zijn portretten van Frank Sinatra, Audrey Hepburn en Brigitte Bardot zijn enkele van de meest herkenbare beelden uit de geschiedenis van de fotografie. Bovendien heeft O’Neill ook enkele van de grootste supermodellen van zijn tijd vastgelegd, waaronder Jean Shrimpton, Christy Turlington en Kate Moss.

O’Neill'sreis in de fotografie begon in 1958 in Londen. Hij was een pionier in de wereld van celebrity fotografie. Na zijn tijd bij de tabloid Daily Sketch, werd hij al snel een veelgevraagd fotograaf voor enkele van de grootste publicaties ter wereld, waaronder Newsweek, TIME, Vanity Fair en Vogue. Zijn uitgebreide en invloedrijke oeuvre is vastgelegd in talloze fotoboeken, en de National Portrait Gallery in Londen heeft de eer om 80 van zijn portretten in haar collectie te hebben. Voor zijn buitengewone bijdrage aan de fotografie werd hij in 2019 benoemd tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk (CBE).

De tentoonstelling in het Fotomuseum aan het Vrijthof is zorgvuldig samengesteld rond de thema'sfilm, muziek en mode. Het museum zelf, met zijn karakteristieke stijlkamers en kabinetten, biedt een passend en stijlvol decor voor O’Neill'swerk. Bezoekers kunnen zich verheugen op speciale ruimtes zoals de Diva salon, de Glamour room en de James Bond room. Er is zelfs een speciale ruimte gewijd aan de extravagante interieurs van sterren. De tentoonstelling wordt verder verrijkt met ondersteunende video'sdie een dieper inzicht geven in het leven en werk van de fotograaf.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij de nauwe samenwerking tussen het Fotomuseum aan het Vrijthof en gastcurator Feiko Koster van Koster Fine Art Gallery, gevestigd in 'Het Arsenaal' in Naarden-Vesting.

In een wereld waar beelden meer dan ooit spreken, herinnert 'FAMOUS by Terry O’Neill' ons aan de kracht van fotografie om momenten vast te leggen, verhalen te vertellen en legendes te creëren. Het is een must-see voor zowel liefhebbers van fotografie als fans van de vele iconische figuren die O’Neill heeft vastgelegd.

Het Fotomuseum aan het Vrijthof is te bereiken via e-mail op info@fotomuseumaanhetvrijthof.nl. E-mails worden gelezen van maandag tot en met vrijdag en ze streven ernaar om zo snel mogelijk te reageren. Telefonisch zijn ze beschikbaar van dinsdag tot en met donderdag tussen 09.30 en 16.00 uur, en op vrijdag van 9.30 tot 13.00 uur op het nummer 043 321 13 27. Mocht men ze niet direct kunnen bereiken, dan kan er een bericht worden achtergelaten op de voicemail en ze bellen zo snel mogelijk terug. Ze zijn ook actief op social media, met accounts op zowel Facebook als Instagram onder de naam @fotomuseumaanhetvrijthof. Het fysieke adres van het museum is Vrijthof 18, 6211 LD Maastricht Nederland.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...